Гражданката категорично и напук отказа да завърже кучето си

* Дилян Петров: „Защо винаги трябва да чакаме да се случи нещо? Къде са правата на гражданите без кучета? Има ли институция, която може да накара собствениците на кучета да изпълняват задълженията си?“
 
Отворено писмо
 
Новият ни парк „Турлата“ (съвсем в града, до стадиона и църквата, 30 дка) е нещо много хубаво и много нужно за Троян, затова толкова му се радваме. Запълва една нелогична троянска липса – да си в сърцето на Балкана и да нямаш градски парк. Символичното откриване бе ден преди 1 юни т. г., но „Турлата“ вече бе влязъл в обръщение, обживян, особено от малчуганите и техните родители, привлечени не само от природното великолепие – ширналата се поляна, дърветата, зеленината, но и от необикновения/бутиковия детски парков кът с къщичката на Баба Яга, дървеното влакче, „гъбките“ и т. н., всичко от масивно дърво, екологично, стабилно, функционално, разбира се красиво.

Но още тогава, на откриването, инж. Милко Станчев, директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) - Троян, който има лична заслуга за тази значима троянска придобивка и амбицията да я развие до най-високите европейски стандарти (по парка има да се прави още много), посочи един проблем: конфликтът „деца - кучета“, т. е. неприемливото съжителство в парка на деца, включително съвсем малки, със свободно пуснатите около тях кучета; към това е и проблемът с кучешките „акита“ и разбираемото притеснение/страх на родителите. Инж. Станчев коментира, че проблемът не е малък и се мисли за решаването му с изграждане в съседство на кучешки парк, каквито паркове в Западна Европа са нещо обичайно, макар в България все още да са екзотика, но това няма да се случи толкова скоро. А дотогава?

По-долу ще прочетете изпратеното преди ден до вестника ни гневно отворено писмо на съгражданина ни Дилян Петров, татко на двегодишен малчуган. По наше мнение – справедливо гневно. Което ясно показва/доказва, че проблемът не е измислен, не е и малък и трябва да се търси решение, сега, преди бъдещото генерално решение със създаването на кучешкия парк. Може би чрез обособяване в парка на зона за кучета, отдалечена от детския кът плюс стриктен контрол дали собствениците се грижат за кучешките нужди (защо не и монтиране на автомат за кучешки тоалетни пликове, има ги вече на много места). Още нещо трябва да се каже – от разрастването на конфликта „деца - кучета“ не печели никой и ако в него има виновни, то в никакъв случай не са четириногите домашни любимци. Не са виновни и бездомните им събратя, проблемът с тях също си остава неразрешен.
Т21

УВАЖАЕМА редакция на в. „Троян 21“, пиша Ви това писмо с огромно възмущение и разочарование относно грозната сцена, която се случи на 9 август 2022 г. на новата детска площадка (в парк „Турлата“) над църквата „Св. Параскева-Петка“ и тенис кортовете. Наречете писмото ми жалба, наречете го оплакване. Ще оставя на вашата преценка как да го кръстите и дали това заслужава да се публикува. За какво иде реч.

ВЪВ ВЪПРОСНИЯ ден, 9 август, вторник, съпругата ми и аз решихме да изведем двегодишния ни син на разходка на новата детска площадка. Още с влизането на площадката отдалече забелязахме жена да разхожда кучетата си, без повод и без намордник, на детската площадка. Помолихме я да завърже домашните си любимци и в този момент приятната ни разходка приключи… Неприятно е да влизам в подробности по спора, който се проведе, защото все още съм изключително афектиран, но, накратко казано, гражданката категорично и напук отказа да завърже кучето си. Отварям скоба, едното куче се оказа безпризорно и жената заяви, че когато (ние) вържем бездомното куче, тогава тя ще завърже и своето. Не съм познавач на породите, но кучето беше едро и голямо, може би голдън ретрийвър. Но не е въпросът кучето малко или голямо, кротко или агресивно е. Гражданката беше изключително нагла, безочлива, нахална и по типично българския маниер „ти ли ще ми кажеш какво да правя“ категорично отказа да си завърже кучето или да напусне детската площадка.

ДА. Стигнахме до размяна на реплики, до повишаване на тон, но аз не мога да се примиря и да приема за нормално гражданите с кучета да бъдат оставяни да правят каквото си искат, да разхождат четириногите си, където си искат. Накрая се обадих на 112. Гражданката отново в типичния й стил, арогантен и груб, заяви, че ще завърже кучето си, когато пристигне полицията. Така или иначе не дочакахме патрулната кола. Аз подадох сигнала в 20:01 ч., дежурният полицай ми върна обаждане в 20:19 ч., когато всички вече си бяхме тръгнали от детската площадка. Гордата собственичка на четириного си тръгна най-невъзмутимо, доволна че „е минало на нейната“ и няма сила, която да я накара да си изпълни задължението на собственик на куче, което й е вменено  по закон, а цитирам:
Закон за ветеринарномедицинската дейност, чл. 177, ал. 1, т. 3 и т. 4: „Забранява се: Извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник; Разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци“.
АЗ СЪМ сигурен, че въпросната госпожа даже и не подозира, че съществува този закон, не подозира, че тя като собственик на куче освен права има и задължения. И не смятам, че трябва да се влиза в полемики от типа „моето куче не хапе“ или „моето куче е кротко“. И тук аз задавам риторичните въпроси: Защо винаги трябва да чакаме да се случи нещо? Ние в човешко общество ли живеем или в кучешко? Защо поне на детските площадки да не бъдем оставени на мира, без да се съобразяваме с това или онова куче? Дадохме толкова много права на животните и на собствениците им, че даже отидохме твърде далеч. Къде са правата на гражданите без кучета? Има ли институция, която може да накара собствениците на кучета да изпълняват задълженията си?

ПОСЛЕПИС. Аз и семейството ми нямаме нищо против самите кучета. Искаме техните собственици да спазват законите!

10 август 2022 г., Троян
С уважение: Дилян Петров Петров

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |