Осъдиха условно подпалвача на 7-те автомобила

* Ловешките магистрати дадоха на Христо Х., който на 14 януари 2020 г. извърши големия автомобилен палеж в Троян, най-ниската присъда по чл. 330, ал. 3 от НК – 3 години затвор, в добавка с 5-годишен отлагателен срок
Тема с продължение
На сутринта след палежа пред бл. „Балкан“, Троян, 14 януари 2020 г.
В ПОНЕДЕЛНИК, 18 юли, Окръжният съд в Ловеч осъди на 3 години затвор условно (с 5-годишен отлагателен срок) 40-годишният Христо Х. от Враца. Подпалвачът, който малко след полунощ на 14 януари 2020 г. умишлено опожари два леки автомобила пред бл. „Балкан“ на едноименната ул. „Балкан“ в Троян и бяха нанесени щети на още пет автомобила, паркирани в съседство. По чудо палежът не доведе до по-сериозни щети, тъй като жилищната сграда е на тротоар разстояние, а единият от горелите автомобили бе с АГУ и пълна газова бутилка.

ХРИСТО Х. бе признат за виновен за палежа и за нанесените на 7-те автомобила щети на обща стойност 34,5 хил. лв.  Съдът постанови, че виновникът трябва да заплати на двамата граждански ищци общо 15 хил. лв. обезщетение за претърпените имуществени вреди заедно с лихвата от деня на палежа до окончателното изплащане на сумата, и допълнително – 4850 лв. съдебни разходи (за упълномощаване на повереник, държавни такси, експертизи). Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок във великотърновския Апелативен съд.

ПОДПАЛВАЧЪТ Христо Х. бе подведен под отговорност по чл. 300, ал. 3 от Наказателния кодекс (НК), предвиждащ от 3 до 12 години затвор. Но поради чистото му съдебно досие и по усмотрението на ловешките съдии бе възприета хипотезата на чл. 66, ал. 1 от НК – т. е. когато се налага лишаване от свобода до 3 години, „съдът може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 до 5 години“.

ПРИПОМНЯМЕ. След палежа на 14 януари 2020 г. заподозреният Христо Х. бе задържан в рамките на тридневна полицейска акция и му бе наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Първоначално бе задържан и друг мъж – 27-годишен, за който се изясни че е троянец, набеден за поръчител на престъпното деяние, но по-късно освободен от отговорност. На последвалия брифинг след полицейската акция окръжният прокурор Валентин Вълков съобщи, че срещу задържаните преди време е имало следствено производство за побой, но не са осъждани. Мотивът пък бил отмъщение, а мишената – автомобилът на троянец, живеещ в бл. „Балкан“ и в някакъв период работил в троянско казино заедно със заподозрените.

ПАЛЕЖЪТ на 7-те автомобила стресна Троян, тъй като градът не помнеше подобно деяние, но както се казва – всяко чудо за три дни. Нещата утихнаха и престъпното деяние като че ли се забрави. Явно търпимостта ни към подобни неща, в случая – брутален акт на саморазправа, който можеше да доведе и до човешки жертви, е много голяма; от условната присъда си личи, че подобна е била и търпимостта на съдиите в Ловеч. Но ето какво сподели за Т21 на сутринта след палежа потърпевшата Мария Божанова, собственичка със съпруга си на две от подпалените коли, редно е да се чуе отново: „Едната ни кола, „Рено Клио“, е с газова уредба и благодаря на Господ, че бутилката не се е взривила, щяло е да стане страшно, стаята на детето ми е точно над колите. Това не трябва, не може да остане безнаказано!“.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |