100 години от рождението на Пенко Даскалов

* „Занимаваше се с всяко нещо, което правеше Троян град - строителство, благоустрояване, промишленост, търговия, спорт. Не позволяваше да бъде заблуждаван…“
 
Пенко Даскалов (1922-1995)
Троянци
 
ПРЕЗ 2022 Г. се навършват 100 години от рождението на Пенко Даскалов – пример на човек, посветил се на развитието на родното място и благоустрояването на Троян. Оставил дълбока следа в най-новата история на града ни, доказал се като управленец и ръководител. Роден през 1922 г. в с. Дебнево, Троянско. От ранна възраст се проявява като находчив и амбициозен младеж. На границата между 40-те и 50-те години става активист на тогавашната младежка организация ДСНМ и изпълнява отговорно поръчение по създаване и укрепване на машино-тракторни станции (МТС) към ТКЗС-тата в Луковитско. От 1949 г. до 1950 г. е кмет на родното си село, след което е изпратен на тригодишно обучение във Висшата партийна школа за ръководни кадри при ЦК на БКП.                         

НА 31 АВГУСТ 1957 Г. е избран в Изпълнителния комитет на Околийски народен съвет – Троян. При създаването на окръзите работи в Окръжния комитет на БКП. От м. октомври 1962 г. е назначен за директор на ЗММ „Машстрой“ (Троян) и в продължение на 13 години – до 1976 г., под негово ръководство заводът се развива с усилени темпове. Ще си позволя да цитирам Христо Борисов, който дава много добър фактологически анализ за производствените резултати „Машстрой“ под управлението на Пенко Даскалов в книгата си „Индустриалният Троян“: „По времето, когато Пенко Даскалов е директор на ЗММ „Машстрой“, в него работят над 2000 души. Заводът започва да произвежда хиляди стругове годишно, като половината от тях се изнасят в чужбина. По това време се слага началото на сътрудничество между завода и японската фирма „Фануи“ (…), което довежда до монтажа на гъвкавата автоматизирана производствена система (ГАПС), авангардна за времето си машиностроителна технология“.

МИЧО ГЕНКОВСКИ
(в книгата си „Ние сме троянци“, 2020 г.) пише за него следното: „Беше изключително емоционална личност. Но всички знаеха - както бързо избиваше недоволството на Даскалов, така бързо му и  минаваше“. „Занимаваше се с всяко нещо, което правеше Троян град - строителство, благоустрояване, промишленост, търговия, спорт. Не позволяваше да бъде заблуждаван… Проявяваше изключителна твърдост при отстояване на собствените си позиции. Беше непоколебим в амбицията си да изпълни докрай набелязаната програма. В работата си беше като валяк, готов да смачка всяка трудност и преграда… Беше неумолим и неукротим при прокарване на обществения интерес“, казва още Генковски. На Международния мострен панаир в Пловдив през 1962 г. изложените шепинг машини на ЗММ „Машстрой“ (Троян) Ш56 и ЩОС-Щ25 печелят бронзов медал, който е и знак за проявен интерес от чуждестранни фирми.

ИЗВЕСТНО е, че Пенко Даскалов е бил изключително емоционална личност, доказва го и един спомен на Радослав Стойчев, основателя на Школата по радиоелектроника в Троян. Парното на завода не работи, директорът нахлува при огняря Лучо и набързо му тегли една м… Оня също не си поплюва и с попадналата му под ръка лопата прогонва шефа. След малко Даскалов се връща и по своему му се извинява: „Май не трябваше да ти реквам така!“. Понякога, след такъв сблъсък, директорът сядал с потърпевшите на чаша бира, а на следващата сутрин можел отново да ги скастри, ако закъснеят или за нещо друго.

Реч при откриването на новия ЗММ „Машстрой“, Троян
ДОКАЗАЛ се като лидер в ЗММ „Машстрой”, през 1976 г. Пенко Даскалов е избран за председател ИК на ГНС - Троян и след това за председател на на ИК на ОбНС - Троян (равнозначно на днешната кметска длъжност). През мандата му, 1978-1985 г., се извършва реконструкция на главната троянска улица, подменят се водопроводните тръби на част от ул. „Ген. Карцов“, проектира се и се строи нов обходен път за северната индустриална зона. Започва изграждането на новия вход на Троян откъм Ловеч с разширяване на пътните платна и озеленяване. През 1984 г. започва изграждането на панорамния път Шипково - Рибарица. Изгражда се електрическата подстанция „Троян II“. Построява се новото училище „Георги Димитров“ (сега СУ „Св. Климент Охридски“). Започва строителството на т. нар. Нова поликлиника към общинската болница. През годините на кметуването му усилено се застроява жк „Тончо Стаевски“ (сега жк „Лъгът“), оформя се централният площад, прокарват се нови канализационни и водосабдителни мрежи в много участъци на града и общината Изгражда се новият паметник на Беклемето – Арката на свободата.

ЗА УПРАВЛЕНСКИТЕ
си успехи е носител на високи държавни отличия като орден „Червено знаме на труда“ и орден „9 септември 1944 г.“. Но най-високата си оценка получава посмъртно, когато с решение №303 от 28 май 2009 г. на Общинския съвет в Троян е удостоен с най-високото троянско отличие „Почетен гражданин на община Троян”.     

ЩЕ ЗАВЪРША спомена си за Пенко Даскалов с убеждението, че лидерите на Троян са се раждали в трудности и са се калявали във всички предизвикателства на времето. Пенко Даскалов е един от дръзките строители на съвременен Троян. Ще цитирам отново Мичо Генковски, който казва следното за Даскалов: „Присъствието му в „Машстрой“ и на кметския стол в града и общината бележи върхове, каквито малко личности в троянската действителност са постигали“. Житейският път на този заслужил троянец завършва през 1995 г.

Христо Костов

* Авторът е троянец, студент по история във Великотърновския университет, с подчертан интерес към миналото на родния град и край.

За Даскалови

Марин и Станислав Даскалови
Съпругата на Пенко Даскалов – Цеца Даскалова, е дългогодишна акушерка в Троянската болница, изключително уважавана и като професионалист, и като човек. Имат двама синове. Големият, Марин Даскалов, е професор по медицина, невролог, завеждащ клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Царица Йоана“ (ИСУЛ)  и преподавател в катедрата по неврология на Медицинския университет в София. По-малкият, Станислав Даскалов (р. 1952 г.), е известен български дипломат и политик, бивш външен министър (в правителството на Любен Беров), заместник главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз и първият постоянен представител на България в ЕС, от 2008 г. ръководи Офиса за връзка на Съвета за регионално сътрудничество в Брюксел.

Т21
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |