Горяха 1000 дка в землищата на Гумощник и Бели Осъм

* В Гумощник е засегнат голям боров масив, застрашени били къщи, със стихията се борили 30 пожарникари и горски * В Бели Осъм горяло по билото, основно храсти и сухи треви * Гл. инсп. Петър Петров: „Причините са ясни, човешка небрежност при опалване на стърнища“
Огън
ГОЛЕМИ пожарища вилняха вчера, 1 април, в землищата на троянските села Гумощник и Бели Осъм. По данни от Държавно горско стопанство (ДГС) Троян засегнатите от огъня площи надхвърлят 1000 дка, основно треви, храсти и иглолистни масиви. За радост няма пострадали сгради и хора. Вечерта на същия ден пожарите и в двата района са били потушени след многочасова съвместна битка с огъня на екипи от троянската Пожарна (РСПБЗН - Троян) и Горското.

В ГУМОЩНИК горял голям боров масив на широк фронт и в силно пресечена местност срещу мах. Беров мост. В РСПБЗН - Троян получили сигнал за пожара около 10:00 ч. и веднага на мястото бил изпратен гасачески екип заедно със служители от ДГС Троян. Наложило се да се осигури защита на стопански сгради откъм Гумощник и на съседен голям боров масив откъм съседното с. Дебнево. Поради сложността на ситуацията били изпратени и допълнителни сили – общо 30 души се борили с огнената стихия, по 15 от двете институции.

ГАСАЧЕСКИТЕ действия били затруднени от силния вятър и гъстата растителност в района. А гасенето било изцяло ръчно поради естеството на терена, макар че на моменти пожарът от низов ставал върхов, което допълнително затруднявало работата. Гасачески автомобили охранявали Гумощник, тъй като имало реална опасност огънят да достигне къщите. „Беше наистина страшно“, коментираха горски служители, участвали в акцията. Битката с огъня в Гумощник приключила около 20:00 ч. вечерта. В Бели Осъм пожарът горял по билото и засегнал предимно храсти и сухи треви, но имало застрашени сгради в близост. И тук в битката с огъня заедно действали екипи от РСПБЗН - Троян и ДГС Троян.

„ПРИЧИНИТЕ и при двата пожара са ясни, човешка небрежност при почистването на имоти (опалване на стърнища). И несъобразяване с метеорологичните условия – сухото време и силния вятър. Резултатите също са ясни – десетки декари унищожена растителност, голям разход на труд и техника, средства. И работа в нечовешки условия с опасност за живота. Както се казва, огънят ближеше небето“, коментира за Т21 началникът на троянската Пожарна главен инспектор Петър Петров. Огнеборец №1 на Троян специално благодари на директора на ДГС Троян инж. Милко Станчев и неговите хора, участвали в гасенето на пожарите в Гумощник и Бели Осъм, и подчерта „чудесната координация между двете институции“. Засега положението е овладяно, като завалелият дъжд внася допълнително спокойствие.

Т21
Снимки: ДГС Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |