Изложба в музея за 3 март

* Изложбата „Лицата на музея и техните постижения” е от поредицата събития, посветени на музейната 60-годишнина, ще бъде представено и юбилейното музейно списание * Сабята на Левски ще е
 в Троян за празника
Предстоящо
СПОРЕД наложилата се през годините традиция емблематичният за града ни и уникален за България троянски Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) ще зарадва троянци и гости с изложба за националния ни празник 3 март. Този път изложбата е насочена „навътре” и представя лица и събития от вече 60-годишната музейна история, която честваме през 2022 г. Озаглавена е „Лицата на музея и техните постижения” и е поредното от множеството събития (първото бе изложбата  „Неблагонадеждният” с картини от музейния фонд на именития троянски художник Григор Първев), с които МНХЗПИ ще отбележи юбилея си.

„МУЗЕЙНИЯТ разказ обхваща както началните години на създаване на музея, така и днешното музейно поколение“, коментират организаторите на изложбата. А наред с нея, или по-точно като част от нея, във фоайето на музея ще бъде експонирана сабята, принадлежала на Васил Левски, която е собственост на Регионалния исторически музей в Ловеч и гостува в Троян за 3 март. Наред с откриването на „Лицата на музея и техните постижения” ще бъде представено и излязлото от печат преди броени дни юбилейно музейно списание, също посветено на 60 годишнината на МНХЗПИ.

Т21, по информация на Музея на занаятите

Бел. ред. Музеят на занаятите, както и доста други музеи в страната можеше да са затворени на 3 март. Но националният музеен протест, чието искане бе за увеличение на годишната държавна субсидия за музеите, се увенча макар и с частичен успех. И вместо планираното увеличение с 5% в приетия преди дни държавен бюджет за 2022 г. бяха прибавени още 12 млн. лв. за музеите, т. е. увеличението ще е с около 20%. Което е далеч от исканата актуализация (увеличение) на основния стандарт за издръжка на музеите с 50%, но е нещо и дава някаква сигурност на музейната гилдия.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |