На 3 март в Музея на занаятите

* Известни троянци ще четат из „Спомените” на Минко Ив. Марковски, сред тях и кметът; коментира – историкът проф. Иван Стоянов
 * Игуменът дядо Сионий ще произнесе клетвата на Троянския революционен комитет
Предстоящо

ТАЗГОДИШНОТО събитие, организирано от Музея на занаятите в чест на националния ни празник 3 март, е посветено на 90-годишнината от издаването на втора част на „Спомени и очерки из българските революционни движения” (1868-1878) на троянеца Минко Иванов Марковски. Първата част излиза през 1902 г. във Враца в печатницата на М. Богданов, чиято продукция включва малотиражни книги с по-особено предназначение. Втората част е издадена след смъртта на автора – печата се през 1925 г. в Ловеч в печатницата на Димитър Маринов. През 1976 г. двете части от „Спомените…” на Минко Ив. Марковски са издадени в обща книга от столичното издателство „Отечествен фронт”.

МИНКО ИВ. МАРКОВСКИ станал съпричастен на освободителното дело още като невръстно момче, тъй баща му Иван Марковски, кмет на Троян, бил дейно замесен в комитетските дела; двама от братята му – Марко и Цочо, също са част от троянската революционна завера. След Освобождението Минко се посветил на мисията достоверно да опише важните моменти от комитетското десетилетие и написаното разкрива несъмнено дарование, съчетано с постоянство и изследователска упоритост. При това книгите са писани „вместо почивка”, в извънработното му време на служител, сменял длъжности и работни места и местейки се от едно населено място в друго.

ГОДИШНИНАТА на „Спомените” на Минко Ив. Марковски ще бъде отбелязана с публично четене в музея на откъси от книгата. А сред четящите ще са кметът на Троян Донка Михайлова, директорката на троянското СОУ „Св. Климент Охридски” Иванка Цекова, инж. Васил Радойчевски – изпълнителен директор на кабелна телевизия „Спринт”, адв. Венелин Ангелов - председател на общинския комитет „Васил Левски”.

СПЕЦИАЛЕН гост на троянци в този ден ще бъде историкът проф. Иван Стоянов – университетски преподавател, председател на фондация „Васил Левски”, автор на десетки книги и публикации, свързани с революционните борби на българите. От него ще чуем отговори на въпросите: Има ли художествена измислица в книгата на Минко Ив. Марковски? Наистина ли пушката и сабята на Васил Левски са оставени на съхранение на революционния комитет в Троян? Доминира ли местният патриотизъм в „Спомените” и съмнителна ли е историческата истина в тях? 

СРЕД ДРАМАТИЧНИТЕ моменти в „Спомените” на Минко Ив. Марковски е клетвата на Троянския революционен комитет, ръководена от бунтовния монах архимандрит хаджи Макарий – игумен на Троянския манастир и подпредседател на Троянския революционен комитет, личност с големи заслуги в борбите на троянци за национално освобождение.

В ТАЗИ ВРЪЗКА съпътстващо събитие на музейното четене ще е подготвената малка експозиция, представяща, наред с биографията на автора, и лични вещи на архимадрит хаджи Макарий – водосветен кръст с надпис, златен часовник, дарен му от руския император за заслуги в освободителните борби, личния му посох и личната му икона „Рождество Христово”, както и фотография от погребението на презаслужилия българин и духовник. Реликвите ще се покажат за пръв път пред обществеността на Троян и заслугата за това е на сегашния игумен на Светата троянска обител Велички епископ Сионий. Дядо Сионий ще ни пренесе и 143 години назад във времето, прочитайки пълния текст на революционната клетва.

ЛЮБОПИТЕН момент пък ще бъде възможността на гостите да се снимат на кметския стол, на който са стояли над 20 троянски кметове; столът е дарение на музея от художника Милко Дачев, който го получил през 80-те години от съпругата на последния кмет, стоял на него - Йоаким (Кинчо) Балевски (убит от Народния съд през 1945 г. – бел. Т21).

3 март, 12:00 ч., Музей на занаятите – централната сграда. Заповядайте!

Музей на занаятите, Троян


2 коментара:

Анонимен каза...

Странно е кметицата да чете по случай 3 март, а до 1990г.нейната партия тоя ден не го броеше за нищо, но пък си имахме 9 септември

Анонимен каза...

И кое му е странното?!? Тя го чете като кмет на община, а не като член на някоя партия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |