Хлебозаводският шеф с отличен резултат в Саудитска Арабия

* Иван Стойчев с неговата кобила Манаба завършиха на престижното 16-то място в 120-километрова надпревара за Купата на крал Салман с награден фонд 3,5 млн. евро * „Доказахме за породен път, че България и българските състезатели имат място в световния конен спорт“
Ендюранс
Иван Стойчев с Манаба, Саудитска Арабия, 2022 г.
СОБСТВЕНИКЪТ на троянския Хлебозавод Иван Стойчев – чиято голяма страст са конете, има собствена състезателна конна база („Буцефал“, 50-60 расови коне арабска порода, със структури в Троян и с. Дебнево) и е президент на спортния клуб „Буцефал Ендюранс“ (Троян), най-добрия в дисциплината ендюранс (издръжливост) у нас – постигна много силен резултат на първото голямо състезание за годината, провело се в Саудитска Арабия. Става дума за Купата на крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд с награден фонд 3,5 млн. евро, м. януари 2022 г. Землякът ни, чиито родови корени са от Дебнево, завърши на 16-то място при конкуренцията на 200 участници от над 30 страни, впечатляващо и донякъде изненадващо постижение за страна като България, която едва от 15-тина години развива този престижен и скъп спорт.

„МНОГО тежък терен. Изключителна конкуренция. Това беше най-добрия начин да си сверим часовника. Горд съм с постигнатото, защото доказахме за породен път, че България и българските състезатели имат място в световния конен спорт, а конете родени, отглеждани и тренирани у нас, постигат изключителни резултати. Показахме и отговорихме на тези, които дори не знаеха, къде е България и задаваха въпроса защо е поканена в състезание от подобен ранг“, коментира след прибирането си у нас г-н Стойчев.

Момент от състезанието
Трима българи в битка за Купата на краля на Саудитска Арабия – Денис, Жана и Иван
ЗА УСПЕХА на Иван Стойчев и неговата кобила Манаба заслуга имат и съотборниците им – Жана Иванова и Денис Фурлански (и двамата от клуб „Буцефал Ендюранс“), тъй като в някаква степен ендюрансът е екипна дисциплина. „Жанина се оказа много добър стратег – важна задача в едно състезание. Опитът и помощта на Денис също допринесоха за това 16-то място на Иван. Страхотен екип“, коментира Теодора Костова от Българската федерация по конен спорт, част от международния съдийски екип на състезанието в Саудитска Арабия.

Клуб „Буцефал Ендюранс“ (Троян), отпред – президентът Иван Стойчев
И ДВЕ ДУМИ за Купата на краля на Саудитска Арабия. Състезанието се провежда в пустинни терени и дължината на трасето е 120 км. Освен класирането важен акцент е хуманното отношение към животните и се цени съхраняването им в добро здравословно състояние до финала. Надпреварата има сериозна логистика – конни линейки в сърцето на пустинята, хеликоптери, поддържащи екипи. Родината на ендюрънса е САЩ – началото е от 5-дневните преходи на 483 км, в които американската кавалерия тествала конете си, през 50-те години дисциплината набира популярност, през 60-те навлиза и в Европа, а през 1982 г. Международната федерация по конен спорт (FEI) я признава за официален спорт.

Т21, по информация от www.ezdapress.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |