Второ издание на троянската книга „Три войни и мир“

* Мирослава Иванова, отдадена на дълга към миналото, събира спомените на прадядо си, известния троянски часовникар Минко Хитров
* В добавения снимков и документален архивен материал оживява някогашният Троян
Мемоари
ПРЕЗ 2012 Г. в Троян беше представена книгата „Три войни и мир”, в която Мирослава Иванова събира спомените на прадядо си, троянеца Минко Хитров, от участието му в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, както и негови мирновременни разсъждения. Книгата е впечатляващо свидетелство за живота на фронта, оставено от един човечен, почтен и буден български войник. Тя също така съхранява житейската философия на автора, някогашния часовникар и уважаван троянец, основана на ценности като образованост, труд, морал.

ДЕВЕТ години по-късно (в края на 2021 г.) излезе второ, преработено и допълнено издание на „Три войни и мир“. Това е първата книга на издателство „Циферблат“. От предговора личи, че съставителката е все така отдадена на дълга към миналото и на вълнението от своята родова принадлежност. „Такива предци, участници във войните за национално обединение, има в много български семейства. Националното ни съзнание ги почита като герои, очертали с костите си неосъществените граници на България. Но почти не говорим за тях персонално“, пише Мирослава.

Мирослава Иванова: „Тъй вярна!“
ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ й проучвания като че ли я свързват още по-здраво не само с фамилната, но и с местната и националната история. Множеството бележки под линия, посветени на български офицери, тя обяснява като израз на „почит и памет за тях“. А в добавения снимков и документален архивен материал оживява някогашният Троян с някои от неговите достойни хора, със знакови места и с писмения език на вестникарски реклами и пощенски картички.

ОЗАГЛАВИЛА предговора си „Тъй вярна!“, правнучката продължава да изпълнява задачата си на доброволец в битката за памет и смисъл. „Прадядо ми, както и цялото негово поколение, е притежавал едно особено благородство и мисъл за обществото и другия“, пише тя. Трябва да добавим, че както и при първото издание, художник на корицата е друг правнук на Минко Хитров – Стоян Хитров.

Сред новите заглавия в троянска книжарница, м. декември 2021 г.
СРЕД институциите и хората, на които издателката благодари, са Музеят на занаятите, библиотеката при троянското читалище „Наука - 1870 г.“, вестник „Троян 21“, сайтът „Имало едно време в Орешак“, фирма ЕТ „Точно време – Минко Хитров“. Второто издание на „Три войни и мир“ може да се намери в троянската книжарница „Светът на книгата“ или да се поръча на сайта на „Циферблат“. Книгата е на разположение на читателите в читалищната библиотека. И има своя страница във фейсбук.

Нели Генкова-Маринова

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |