Яна е първото троянско бебе за 2022

* Малката красавица проплакала на 1 януари в 13:10 ч. по обед, шест са новородените троянски бебета до 4 януари * Бебе №1 и мама Йоана Мошекова получиха подарък от кмета Михайлова – икона на
 Св. Богородица с Младенеца
Щъркелът дойде
Мама Йоана Мошекова и малката Яна получават кметския подарък, МБАЛ - Троян, 3 януари 2022 г.
СВОЕОБРАЗЕН троянски „бейби бум“ в началото на новата 2022 г. – до 4 януари шестима малчугани проплакаха в АГ отделението на МБАЛ „Д-р Георги Стоев-Шварц“, Троян; нещо, което по-думите на старшата акушерка Румяна Лазарова „буди оптимизъм“ (за сравнение – първото троянско бебе за миналата 2021 г. проплака „чак“ на 7 януари). Разбира се, трябва да уточним, че не всяко от бебетата, родени в троянската болница, е троянче, тъй като тук – в най-доброто АГ отделение в Ловешка област, считано и за едно от най-добрите в Северна България – избират да се сдобият с рожбите си семейства откъде ли не, през изтеклата година от София, Стара Загора, Севлиево, Пловдив, Ловеч и т. н., но това също радва и буди оптимизъм.

И СЕГА да отговорим на немаловажния въпрос кое е първото троянско бебе за 2022 г., отговорът ни даде г-жа Лазарова. Бебе №1 е момиченце, троянче, и е втората рожба на мама Йоана Мошекова и тате Ергин Садък, младо семейство троянци, живеещо в Троян. Малката, която ще носи хубавото българско име Яна, проплакала в 13:10 ч. по обед на 1 януари и се появила с нормално раждане без никакви усложнения и забавяне; а размерите й са манекенски – тегло 2800 г и дължина 49 см. „Бабували“ са шефът на отделението д-р Мишо Василев и акушерката Наталия Симеонова. И от нас: честито на щастливото семейство, а на новородената красавица – щастливо детство и попътен вятър!

Румяна Лазарова
ПОПИТАХМЕ г-жа Лазарова, разговаряхме с нея малко след като излезе от залата след поредното раждане (4 януари), как оценява изминалата година и започващата 2022-ра. „Оптимистично! Новата година започна с повече раждания от предишната. Но важното е, че хората идват при нас с надежда и си тръгват с усмивка“, коментира уважаваната акушерка, една от емблемите на отделението и троянската болница, в чиито ръце през годините са проплакали стотици троянчета. Зададохме й и един въпрос, на който се надявахме на лесен и бърз отговор – продължава ли троянското АГ отделение да е най-доброто в Ловешка област и сред най-добрите в Северна България. „Това е вярно – категорична бе Румяна Лазарова, – и като техническо оборудване и организация, и като подготвеност на екипа. Интересът на семейства от различни градове на България, които решават децата им да се родят при нас, е най-доброто доказателство.“

БЕ СПАЗЕНА и наложилата се традиция първото троянско бебе да се радва на специално внимание от кмета на Троян. Йоана Мошекова и нейната мъничка Яна на 3 януари, непосредствено преди изписването си от болницата, бяха посетени в отделението от кмета Донка Михайлова и наред с благопожеланията получиха и кметски дар – огромен букет и икона на Св. Богородица с Младенеца. А малко по-късно г-жа Михайлова сподели в профила си във фейсбук следното: „Заедно с д-р Василев и екипа му изпратихме първото троянско бебе за 2022 г. към дома му. Яна е второ дете в интелигентно троянско семейство - добра поличба за 2022 година. Подарих на Яна икона на Богородица с пожелание за мечтани пътища, добри посоки и истински спътници“.

***

ОТ НАЧАЛНИКА на отдел „Услуги на гражданите“ в общинската администрация Анита Маринова получихме обобщените данни за раждаемостта в Троян през изтеклата година. Общо новородените, троянчета и нетроянчета, в МБАЛ „Д-р Георги Стоев-Шварц“ - Троян през 2021 г. са 244, което сочи сериозен спад в сравнение с предходната 2020 г., когато бройката бе 310 (в предишните години: 2013-та – 258, 2014-та – 274, 2015-та – 288, 2016-та – 305, 2017-та – 309, 2018 г. – 278, 2019-та – 283). Но низходящата тенденция от последната година не е плашеща, тъй като става дума за родените тук троянчета и нетроянчета. Само троянчетата, появили се на бял свят в троянската болница през 2021 г., са 206 и това е с 20 повече от предходната 2020 г. – тогава са 186; т. е. през миналата година има ръст на троянските раждания. Което обаче ни най-малко не означава, че демографската криза е преодоляна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |