Двама троянци сред авторите на важна книга

* „България и Македония. История и политика. Първа част“ е „научен (!) контрапункт на фалшификациите, псевдоисторическите внушения и антибългарска пропаганда на македонизма“
И ний сме дали нещо на света
ПРЕДИ дни излезе книгата „България и Македония. История и политика. Първа част“ (ИК „Тангра“, 520 стр., авторски колектив с научен ръководител акад. Георги Марков) – сборник статии на български изследователи, представящ „научни факти и изследвания за основните събития от Древността, Средновековието и Възраждането, оформили националните културно-политически характеристики на българския народ в историческите му граници“, както четем в анотацията. Но е малко по-особена и бихме казали важна книга, защото мисията й е „с научни аргументи да опровергава лъжите и спекулациите на късопаметни политици от Република Северна Македония и техните поръчкови историци, които с езика на омразата, за сметка на общата ни история, изграждат „хилядолетна“ македонска история, идентичност, писменост и език“. Или както се изрази един от авторите – да е „научен (!) контрапункт на фалшификациите, псевдоисторическите внушения и антибългарска пропаганда на македонизма, въз основа на които властите в Скопие изграждат идентичността на съвременната северномакедонска нация“.

И ОЩЕ ПО-ВАЖНА в настоящия момент, когато България, заради геополитически интереси и сметки, е натискана да си затваря очите за историческите фалшификации и опитите за присвояване на история и да даде зелена светлина за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. За наша троянска чест и слава сред авторите на този значим научен сборник има двама съграждани – доц. д-р Петър Голийски и майор д-р Дочо Николов.

***

доц. д-р Петър Голийски
ПЕТЪР ГОЛИЙСКИ (р. 1976 г.) е доцент и доктор на Софийския университет, ръководител на секция „Арменистика и кавказология“ в катедра „Класически Изток“, автор на 4-5 дебели научни книги, сред тях са основополагащото изследване „Зиези, от който са българие“ и двутомникът „Заселването на българите на Балканския полуостров, 4.-6. век“, и на десетки статии, преводач на средновековни текстове от староарменски. Автор е и на детския роман „Елизабет и тайната на Живата вода“, определян от познавачите като първото българско детско фентъзи. Учен и писател с перо, което не може да не забележиш. Негово дело в сборника е главата „Македония – първата българска земя южно от Дунава“.

Поясненията на доц. Голийски: „Моята част разглежда въпроса за ранни заселвания на българи (прабългари) в Македония през 5.-6. век. Стъпвам на една приписка към среднобългарския превод на „Хроника“-та на Константин Манасий, която гласи следното: „При цар Анастасий българите започнаха да завземат долната Охридска земя“. Анастасий е източноримският (византийският) император Анастасий I (481-518 г.). Това е собствено българската гледна точка за началото на българското заселване отсам Дунава. И то обхваща Югозапада, а не Мизия и предшества с почти 200 години Аспарух. Към това сведение вече добавям поредица от други, предимно гръко-латински сведения, които го потвърждават, както и показват, че християнизацията на българите тръгва от Македония още през 6. век, а покръстването през 865 г. е финалното действие. В специален раздел давам и поредица от древнобългарски владетелски имена (Кардам, Аспарух, Кубер, Докс, Боил и др.), засвидетелствани в османските данъчни регистри от 15.-17. век н района на Вардарска, Егейска и Пиринска Македония. Тези лични имена не са продукт на някаква моментна историческа мода, а са предавани столетия от баща на син. Регистрите са преведени и публикувани в Скопие, тоест с техните камъни по техните глави“.

майор д-р Дочо Николов
ДОЧО НИКОЛОВ (р. 1974 г.) е един от най-забележителните (и забележими) днешни троянски военни, майор, доктор по история. Възпитаник е на Висшето военно училище „Панайот Волов“ (Шумен), служител във Военния географски център - Троян и деен член на НД „Традиция“ и Клуб за военноисторически реконструкции „Братя по оръжие“. Тънък познавач на българската военна история и на троянската бойна слава, автор на десетки специализирани статии и на книгата „Дойранъ 1918-2018. 34-ти пехотен Троянски полк в спомена и делата на троянци“. Неговата статия в сборника (в съавторство с д-р Стефан Пейков) е озаглавена „Тракия и Македония в една карта от библиотеката на Българската екзархия“.

В резюмето четем: „В статията се изследват и описват създаването и източниците, по които е проектирана и отпечатана „Картата на Македония и Одринския вилаят“, което се считаше за продукт на българската военна картография от началото на 20. век. Посочени са използваните турски, руски и австрийски източници за нейното създаване, което се е наложило от липсата на надеждна картна информация в началото на 20. век на съседните на България страни и физикогеографските области в Македония и Тракия. На основата на издирени архивни материали авторите илюстрират обхвата на картата. Направен е сполучлив опит за възстановяване на картата като част от колекцията от карти на Библиотеката на Българската екзархия, съществувала от 1870 г. до 1953 г. Обосновава се ново поле на изследване на Тракия и Македония чрез интерпретацията на съдържанието на старите им карти от гледна точка на интереса на много науки към тях“.

***

„БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ. История и политика. Първа част“ засега е само на български език, но предстои да излезе и в превод на английски – тъй като освен за гражданите и политиците на България и Северна Македония, е предназначена, по думите на издателите, и за „съюзниците ни в ЕС, НАТО и световната научна общност“.

Т21

1 Коментара:

Petko Nikiforow каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |