Личната библиотека на Любомир Левчев дойде в Троян

* Дарението от 1100 тома, сред които и 200 заглавия с ценни автографи до Левчев, връчи издателят Иван Гранитски
Дарители
Момент от връчването на дарението, отляво – д-р Виолета Койновска, Вихра Петрова, Иван Гранитски, Донка Михайлова, 11 ноември 2021 г.
БИБЛИОТЕКАТА на централното троянско читалище (НЧ „Наука - 1870 г.“) е новият дом на личната библиотека на именития български писател Любомир Левчев. Дарението от 1100 тома заедно с артистичен фотографски портрет на Левчев връчи издателят Иван Гранитски (11 ноември), а инициативата е на неговото издателство „Захарий Стоянов“ и според волята на наследниците на Левчев и съпругата му художничката Дора Бонева личната библиотека на семейството да отиде в родния град на поета – Троян. „По инициатива на кмета Михайлова преди няколко месеца се уточнихме, че най-разумно и благородно е дарението да дойде във вашата (читалищна) библиотека“, уточни в краткото си слово при връчването г-н Гранитски.

ДАРЕНИТЕ книги са на класически български автори, многотомници на писатели от 50-те и 60-те години като Димитър Димов, Димитър Талев, Георги Караславов, Валери Петров, Павел Матев, Лиляна Стефанова, Станка Пенчева, Блага Димитрова, Радой Ралин и др., заглавия на съвременни автори, на чужди автори, поезия, проза, критика, философия, научна литература, също наши и чужди литературни списания, антологии, албуми. А най-ценното – по думите на дарителя – са около 200 заглавия с автографи до Любомир Левчев, български и чужди, като тези безценни автографи вече са притежание на троянската читалищна библиотека. Г-н Гранитски добави, че дарението ще продължи и още около 1000 тома от личната библиотека на Левчеви предстои да пристигнат в Троян.

Книгите с автографи до Левчев ще бъдат изложени в читалнята на библиотеката до края на годината
НА „СКРОМНАТА, но тържествена церемония“ по определението на читалищните хора присъстваха кметът Донка Михайлова и ресорният зам.-кмет Розалина Русенова, председателят на настоятелството на НЧ „Наука - 1870 г.“ д-р Виолета Койновска, читалищният секретар Станка Марешка, екипът на читалищната библиотека начело с Вихра Петрова, приятели на библиотеката. „Любомир Левчев ще остане в българската литература като един от най-големите творци. Радвам се, че той получи наградата „Ламар“, която Община Троян учреди. За мен трайно ще остане споменът, когато заедно с Иван Гранитски и в един от последните месеци от живота на Любомир Левчев отидохме в дома му и му връчихме наградата – може би последната му награда“, сподели кметът Михайлова. „Благодаря от наше име и най-вече от името на нашите читатели, които ще имат възможност да се докоснат до библиотеката на Любомир Левчев. Дарителството винаги е било от големите добродетели на българина и на троянеца и се надявам традицията да продължи, защото така основно попълваме фондовете на библиотеката, така е било в миналото, така е и днес“,  бяха благодарствените думи на библиотечната шефка г-жа Петрова.

*** 
 
Любомир Левчев
ДА ПРИПОМНИМ. Любомир Левчев (1935-2019) е сред най-популярните и талантливи литературни имена у нас в последните две десетилетия преди 1989 г. Има издадени 58 книги, повечето поетични, преведени в 36 страни (данните са от Уикипедия). Дълги години, от края на 70-те до 1988 г., е председател на Съюза на българските писатели (СБП). Известен е и с близките си отношения с тогавашния партиен и държавен ръководител Тодор Живков и ще се помнят сервилните му думи: „Не можете да ми забраните да Ви обичам, другарю Живков“. Роден е в Троян, където баща му, лекар, идва на работа в Белодробната болница. В края на 2018 г. г-н Левчев, вече тежко болен, бе отличен с наградата „Ламар“, учредена от Община Троян и СБП; от името на поета отличието получи Иван Гранитски, а в прочетеното благодарствено слово се чуха думите: „Някога баща ми е дошъл като лекар в красивия Троян и аз съм имал щастието да се родя тук, нямам роднини в Троян, но чувствам всички вас като свое семейство“.

Т21, по информация на  НЧ „Наука - 1870 г.“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |