Есенният салон ще отбележи 30-годишнината на ДТХ

* Традиционната изложба на троянските художници се открива на 13 октомври (17:30 ч.), обещават ни любопитни (ретро) изненади и джаз на живо * „Настройте сетивата си за поредната доза „музика и изкуство за изтънчен вкус“

Предстоящо
Галерия „Серякова къща“

НА 13 ОКТОМВРИ (сряда, 17:30 ч.) – в навечерието на Петковден, празника на Троян – в троянската галерия „Серякова къща“ се открива традиционната Есенна изложба (салон) на троянските художници.  Като този път освен празнични нюанси от градския празник има още един празничен повод – изложбата е в чест на 30-годишнината от създаването на Дружеството на троянските художници (ДТН), чийто настоящ председател е керамикът Цветан Донковски.

СЪС СЪЗДАВАНЕТО си на 6 юни 1991 г. ДТХ реализира отдавнашна мечта на многобройните троянски художници. Учредителите приемат устав на новата юридическа структура с идеална цел и избират ръководство на дружеството – първият председател е керамикът и дългогодишен преподавател и директор на Художественото училище в града Христо Йонков, зам.-председател е Александър Димчев, секретар  Дочо Терзиев и членове Енчо Ганковски, Йорданка Петрова и Янко Индерлийски.

В СЕГАШНАТА Есенна изложба троянските художници наред с новите и най-новите си творби ще покажат и подбрани свои стари работи. Ще бъдат изложени и произведения на починали троянски автори, собственост на Музея на занаятите и частни колекции. Любопитен ретро момент ще е представянето на видеозапис от откриването на Есенния салон през далечната вече 1993 г. Подготвени са и други изненади – посетителите ще видят картината на Александър Димчев с награда за живопис от Троянските празници на културата през 1991 г., портрет на президента Доналд Тръмп, рисуван от най-провокативния троянски художник Иван Хаджийски, изява на керамика Румен Георгиев като портретист, картина от цикъла „Улични артисти“ на Пламен Петров.

Gypsy Swing Cats – Влади Михайлов, Юрий Божинов и Илко Градев

ПО ТРАДИЦИЯ ще звучи и музика на живо, разбира се джаз, този път джаз суинг, в изпълнение на майсторите от триото „Gypsy Swing Cats“ – Влади Михайлов (виола), Илко Градев (акордеон) и Юрий Божинов (контрабас). „Облечете се дебело и настройте сетивата си за поредната доза „музика и изкуство за изтънчен вкус“. Ще има и по чашка червено вино”, канят организаторите от Серяковата къща с явния намек, че заради противоепидемичните мерки празничната част ще е на открито пред галерията (в последния момент се разбра, че партито ще е вътре със седящи места – бел. ред.).

Т21, по информация от галерия „Серякова къща“

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |