Лъснаха Арката на Беклемето

* Почистването на монумента стана по инициатива на патриотичната фондация „Нашият дом е България“, кметът Михайлова изпрати благодарствено писмо * Една простичка и невеличествена табела с кратък, но коректен обяснителен текст може да свърши работа
Ентусиасти
ПО ИНИЦИАТИВА на патриотичната фондация „Нашият дом е България“ бе почистена Арката на свободата на Беклемето/Троянския проход (монументът, вдигнат през 1978 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението) – от естествените зацапвания на времето и от обичайните драсканици и „автографи“. Фондацията излезе с призив за подкрепа и въпреки не особено големия интерес начинанието приключи успешно; „Малко фирми и институции откликнаха на нашия призив за почистване на историческия паметник Арка на свободата, но имаше и такива, които дадоха сърце и душа за инициативата“, написаха в страницата си във фейсбук. Откликналите и свършили работата бяха компанията за професионални почистващи системи „Авиатранс“, предоставила съответната почистваща техника, препарати и професионален екип, и фирма „Евроканал“, осигурила водозахранването; средствата са от фондацията

АКЦИЯТА продължила през целия ден (12 септември), въпреки силния вятър, като в допълнение доброволците почистили от боклуци и района около паметника. А вечерта под Арката било „феерия от багри и светлина“ – спектакъл с видеозапис с рецитация стихове от четирима именити български поети (Иван Вазов, Иван Радоев, Веселин Ханчев и Владимир Башев). „Наш дълг е да запазим за поколенията не само историята, но и емблемите и знаците на паметта“, коментираха от „Нашият дом е България“. За почистването на паметника на билото на Троянския проход кметът на Троян Донка Михайлова е изпратила официално благодарствено писмо, съобщиха от общинската администрация.

 „ФОНДАЦИЯ „Нашият дом е България“ е организация с нестопанска цел, основана на идеята за популяризиране и съхраняване на християнските ценности, красотата, културата, традициите и историята на България. Нашата цел е да създаваме концерти, кратки филми, книги, фотографии и инициативи, които споделят благата вест за Христа със света, повдигат националното самочувствие и допринасят за развитието на културна България... Част от дейността на фондацията е ориентирана и към организиране на благотворителни инициативи“, четем в сайта на фондацията. Основател е младият архитект Пламен Мирянов, а началото е през 2016 г.   
Т21

Бележка на редактора

Една простичка табела ще свърши работа

АРКАТА на свободата на Беклемето, сдобила се и с ласкаво-ироничното прозвище Чорапогащника, е интересен паметник. Замислен като конкурент по внушения и величие на паметника на връх Шипка и доста по-висок и по-обемен от него, той не постига тази си задача. Остава някак незабележим, подминаван, да оставим настрана, че я няма онази магия на Шипка, която кара да тупти по-силно всяко българско сърце. За това има различни обяснения, включително архитектурни и естетически. Но основната причина е друга, идейна, на сбърканото генерално послание, на изкуственото свързване ведно на две неравностойни дати в нашата история – 1878 г. и 1944 г. И май още в онези дълбоки соцгодини на създаването на паметника са усетили тази несъвместимост и алогичност. За незапознатите: от едната страна на Арката, южната, в горната й част, едро и отчетливо е издълбана годината „1944“, а в основата са няколко гигантски скулптурни фигури на червеноармейци; от другата страна, северната, откъм Троян, на високото е годината „1878“, а отдолу са фигурите на войници от отряда на ген. Карцов, щурмувал и превзел Троянския проход през лютата зима на 1877/78 г. и дал сериозен принос за победата в Руско-турската освободителна война.  

ТОВА е големият проблем на този паметник, и да се правим, както се правим от откриването му и до днес, че проблемът го няма, е безотговорно. От фондацията, почистила паметника на 12 септември 2021 г., за което и моето „Браво!“, казват, че наш дълг е „да запазим за поколенията не само историята, но и емблемите и знаците на паметта“. И са прави. Но това не се отнася за фалшивите знаци и емблеми, които изопачават историята, излъскването им е нечестно (към историята и поколенията), нечестно е да героизираме лъжи. Преди време коментирах по темата и предложих решение (виж „Окрадоха Арката на Беклемето“ – бел. ред.), припомням: „Но така (с излъскване) проблемът няма да изчезне, а ще се задълбочи - защото да героизираш „освобождението” и „освободителите” от 9 септември 1944 г. и да ги нареждаш до Освобождението и освободителите от 3 март 1878 г. си е нелепица, даже нещо по-лошо, преповтаряне и солидаризиране с отречена историческа лъжа, повторно лъжене. Как да се излезе от този казус? Мисля, че софийският „мавзолеен” вариант в случая би бил грешка. Но ако искаме Арката да оживее и да влезе в туристическо обръщение (каквато, струва ми се, е идеята) и за да не ни е срам от гостите ни и от нас самите, трябва да поставим някакво обяснение, знак за големия знак, сочещ, че не само тачим, но и разбираме историята си“. Без това обяснение Арката на свободата си остава лъжовна и никакво излъскване не може да й помогне. А пък работата може да я свърши една простичка и невеличествена табела с кратък, но коректен обяснителен текст.

Генадий Маринов  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |