Окрадоха Арката на Беклемето

* Неизвестни рязали и отнесли част от металното стълбище и парапетите във вътрешността на паметника
Крими
Пред Арката на свободата, Беклемето
НА 5 АПРИЛ в
Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян постъпил сигнал, че е разбит входът на паметника, намиращ се на билото на Троянския проход - Арката на свободата. При огледа се установило, че неизвестните извършители са демонтирали и отмъкнали част от металното стълбище и парапетите във вътрешността на паметника, който е общинска собственост.

ОТКРИТИ били и инструментите, с които е извършено рязането на металните части – кислородна бутилка, газова бутилка и резец. В близост до паметника е намерено още изоставено ремарке, явно на резачите. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава. Няма данни за стойността на щетите.

Т21

Бележка на редактора

За да не ни е срам от гостите ни и от нас самите

Генадий Маринов
ТАЗИ ВАНДАЛЩИНА е повод да си припомним, че 38-метровата Арка на свободата на Беклемето (висока точно колкото статуята на Иисус Христос над Рио де Жанейро и доста по-висока от паметника на връх Шипка), наричана шеговито Чорапогащника, е замислена като монумент от мащаба на Шипка и национален знак по случай 100-годишнината от Освобождението на България. Но някак си не се получава – още при строителството (основната работа се извършва от троянското предприятие БКС, ръководено от инж. Дочков) тогавашната централна власт незнайно защо се дистанцира, а на откриването през 1978 г. не присъства нито един управленец от национален мащаб; не проработва и изкуственото сливане ведно на две неравностойни дати в българската история - 1878 г. и 1944 г., идейната основа на монумента. От години пък Чорапогащника тъне в разруха и шашка малобройните туристи със занемарения си вид. 

ПРЕЗ 2012 Г. общинският съветник и лидер на троянската организация на ВМРО Даниел Сираков внесе предложение за ремонт на паметника, след изготвяне на съответен проект и съгласуване с авторите, който трябваше да се извърши през миналата година. Нещата обаче зациклиха, основно заради неясноти около статута на Арката и попадането й заедно с прилежащата инфраструктура (площадка, паркинг и път) в границите на Национален парк „Централен Балкан”. Наскоро (м. март 2014 г.) във връзка с разработвания нов план за управление на парка Община Троян внесе няколко свои възражения, едното от които бе свързано с Арката на Беклемето. Троянското предложение е паметникът и прилежащата му инфраструктура да бъдат извадени от границите на „Централен Балкан”, а паркът да бъде компенсиран с равностойна площ от общинския поземлен фонд. Кметът Донка Михайлова заяви готовност на Общината за извършване на ремонт и за ежегодна поддръжка на монумента. 

Арката е с надпис "1944" от едната страна
Пространството около паметника е в окаяно състояние
ЕДНА НЕЯСНОТА обаче продължава да стои, а, по мое мнение, без нейното изясняване няма как да стане. Говоря за споменатата двойна митологема (1878 г. - 1944 г.), която по принцип, а още повече днес изглежда нелепо. Има вариант да се направим на ударени и да ремонтираме и реставрираме сякаш няма проблем. Но така той (проблемът) няма да изчезне, а ще се задълбочи - защото да героизираш „освобождението” и „освободителите” от 9 септември 1944 г. и да ги нареждаш до Освобождението и освободителите от 3 март 1878 г. си е нелепица, даже нещо по-лошо, преповтаряне и солидаризиране с отречена историческа лъжа, повторно лъжене. Как да се излезе от този казус? Мисля, че софийският „мавзолеен” вариант в случая би бил грешка. Но ако искаме Арката да оживее и да влезе в туристическо обръщение (каквато, струва ми се, е идеята на г-н Сираков и на общинското ръководство) и за да не ни е срам от гостите ни и от нас самите, трябва да поставим някакво обяснение, знак за големия знак, сочещ, че не само тачим, но и разбираме историята.

Генадий Маринов

Още по темата:

24 коментара:

Анонимен каза...

ами ще режат и ще предават на вторични в никой пункт не питат от къде е взето желязото що се отнася до паметника ще е голяма глупост да се остави да се разроши както се рушат много паметници в българия свързани с историята от близкото минало

Анонимен каза...

Желязото е при Миро Далаверата на разклона към Белиш тоѝ само с такива шаѝки работи и се кланя на баѝ Тошо,че го е изучил

Анонимен каза...

Ха, снегът се стопи и ония от южна ни налазиха! 95% от кражбите са дело на бандюгите от другата страна на Балкана!

Анонимен каза...

Да,но докато беше отдадено под наем на частна фирма толкова години едно камъче не откраднаха от там.Общината не полага никакви грижи за собствеността си.Тя(общината) след държавата е най-лошия стопанин........

Анонимен каза...

киртаци оправете си сайта най накрай бе супер зле е поздрави Николай Колев гр Троян ул В.Левски 172 втори етаж апартамент 2 ако искаш ела да поговорим говно насрано журналисти ми били кибици пълни ако искате да се чете имайт и други новини чакам те аз и без това неизлизам от вкъщи ела

Анонимен каза...

никалайчо, ма май не ти е добре,чадо?да не си прекалил с апчиата,или оная чума твойта,пак е тръгнала да бий катерицата по чуждо.

Анонимен каза...

Така е. Много неща са ограбени и разбити, заводи, пътища, здравето на хората, семейства се разделят-единия е в чужбина и т. н. Интересно е защо.

Анонимен каза...

7- mnogo si prav

Анонимен каза...

Миналата година ми гостува един грък..обикновен бизнесмен,когато го развеждах из нашите прекрасни дестинаций за плюскане, случайно от парк "Капинчо" той съзря във далечината.."Чорапогащника"..на въпроса какво е това,аз бях затруднен да отговоря,тъй като в Троян по никакъв повод не се упоменаваше или коментираше за него.Той ме помоли да го посетим...нямате си представа какъв срам изпитах когато се качихме там сякаш украинската гвардия на метежниците беше вилняла..и накрая да ме извините ама се беше изсрала там!!! изпочупени плочи парапети..абе чудо,а му беше много интересно на човека,кому е било нужно да се дадат такива огромни средства за изграждането му,и подържането му. Във Гърция човека казва че ако има такъв изграден голям мономент,то ежегодно ще има поток от туристи който ще си плащат вход да го видят,и така той ще бъде подържан и желан за посещение!!! Уви..тръгнахме си огорчени от гледката..тааа най накрая дано .. ама надали!!!;-))

Анонимен каза...

Обикновеният гръцки бизнесмен,да бе инвестирал малко средства в ограмотяването ти по история и граматика...

Анонимен каза...

Гледам , че никой не ми отговаря на въпроса в статията за учениците , та да питам и тук просветените :
Имате ли коментар господа за главната улица на града ни на входа от към Ловеч , то не само на входа , ами до санаториума даже , и кой "инженер" каза да се кърпи до Лесопласт , страшна работа ..

Анонимен каза...

До ном. 10 Говняр такъв, наследник на гяури и нещастници като няма какво да кажеш и веднага ти е виновна граматиката и историята на един народ който е бил .. и ще бъде още толкова години по робство,благодарение на такива дребни ,нищожни,хорица като теб ..квазимодо такъв. Всико което съм казал до тук неможеш със нищо да го поместиш,защото е факт.А такива като тебе фъшкия такава с лопата да ги ринеш..как пък се народихте такива култур трегери бе,няма трица в гъзът си ама търговски стъпа и все кусури намира.. да ти еба майката педерас такъв ...май не ти понесе че Гъркъ ти е видял лайната на паметника,смотаняк такъв...АРЕ ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ!!!

Анонимен каза...

Само толкова ли можеш,напъни се за още няколко реда !

Обикновения гръцки бизнесмен попитал какъв е този паметник там,а той бил затруднен да отговори!Е ,кой ти е виновен,че си тъп като галош и не си прочел нито една книга през живота си ? За неграмотността ти, спор няма-уникална е !Злобата ти -огромна е!

Анонимен каза...

Крайно време е да ги забранят тези пунктове за вторични суровини. Те са явен генератор на престъпна дейност. п

Анонимен каза...

Гена, да те питам, как общината преди го е отдавала под наем, без да стои проблема с Централен Балкан, а сега, когато трябва да се вложат, а не да се вземат пари, проблем е собствеността?
Ако не можеш да ми отговориш, попитай твоя любим кмет.

Анонимен каза...

Въпросният любим кмет,си хал хабер няма.Но виж, ти можеш да попиташ същото любимият си сексуален партньор от трапето,или предишната ти любовница от Г. Желязна.

мирослав каза...

падението на един закономерно изчезващ народ!

Анонимен каза...

До 13 ти Ейглупактакъвтизаслужаваш ейтаковаписмопонежезатебеизапетайкитетедразнят,нодатеяздат25годинитакивакатотебидатенаправяткуконеимнамирашкусурщтотозатеботзначениеедалочишпомияидатинатисктглаватавдупкатанатоалетнатайжлжлихцуйгц,хгц,хгц,хгц,йхй,.хжг.кйгбх.кхжцмхфьндзгнфьм,хгцй,г....А пък туй е на патагонски..там пише,бягай от БГ..опасно за живота..пълно е със ненормалници,пострадали от политици...търсещи на кого да си искарат гнева от скапаният си живот,който дадоха за една умряла още в зародиша си кауза наречена КОМУНИЗЪМЪТ..баш по троенски !!! А колкото до книгите...знам да си преброя пачките..пръч такъв..е айде и капитала съм чел..беше задължителен в час по КОМУНИЗЪМ..ДАНО СИ ПО УЧЕН ОТ МЕН ДА ПРОЧЕТЕШ КВО СЪМ ТИ ПИСАЛ КРЕТЕН ТАКЪВ!

Анонимен каза...

И работещите в Гърция изтрещяха!
Моите уважения към работещия в Гърция! И аз работя от години в Атина.

Моите уважения и към нашите работодатели в тази страна. Проблемите им,по отношение на запазването на някои паметници на историята са подобни на нашите, да не кажа и по-лоши!
Не се косете толкова за впечатлението на гърка. Накарайте го да ви заведе до бившите дворци на техния изгонен от държавата ЦАР. Ще го хване такъв СРАМ, че вашия ще премине!
Накарайте го да се разходите до олимпийското село, до канала за кану-каяк и още много олимпийски обекти, и ще се успокоите още- повече!
Обяснимо е защо сме на този хал, доста си приличаме, въпреки, че мога да кажа:"Да им имаме проблемите!!!"
С уважение, и весел ВЕЛИК ДЕН"!
Един емигрант от Атина.

Анонимен каза...

То това е някакво побъркано от злоба човече.Избива жестоки комплекси,и то с право.Толкова да си прост и неграмотен,води само до злоба. И наистина му влизам в положение пред обикновения гръцки бизнесмен. Посран и засрамен от собствената си простотия .Обикновения гръцки бизнесмен, му задал обикновен въпрос за българската история,а селяка прост, стоял засрамен от собствената си неграмотност и незнание. Не бой се,много са като тебе.Злобата от подобна немощ,обаче, е опасна.И ти я демонстрираш в пълната ѝ сила!

Анонимен каза...

Това е форума с най-жлъчната злоба! Тук всеки мрази всеки! Генади, всички знаем, че умираш за интриги ама вече чашата май прелива... не мислиш ли? Разкарай форума да видим къде тъпите копелета и комплексари ще лаят!!!

Анонимен каза...

И като разкара форума,къде ще злобееш бе ?

Анонимен каза...

Типичен селски комплексар е 18-ти.. Ама броял пачки.Е,и? Завинаги оставаш прост като манерка, колкото и да си мислиш,че парите могат да те направят по-различен. А и човек ,който наистина има пари,не говори за пари :)

Анонимен каза...

до 22-ри, мършо тъпа, аз не злобея а само казвам, че такива като теб паразити няма да ма има къде да лаете!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |