С четири резервни гуми

* „Като стана дума за автомобили, те имат четири основни и една резервна гума. В автомобила „ОбС - Троян“ е точно обратното.
Пълен напред!“
инж. Васил Радойчевски

Позиция

Инж. Васил Радойчевски бе съветникът, който най-остро от трибуната се противопостави на предложението за четирима зам.-председатели на Общинския съвет, внесено, гласувано и прието на последната общинска сесия, 28 януари (виж „Много вожд, малко индианец“ – бел. ред.). Г-н Радойчевски ни изпрати и писмената си позиция, в която е доразвил изказването си и която ви предлагаме по-долу. Т21

НА ПОСЛЕДНОТО си заседание, състояло се на 28 януари 2021 г., Общински съвет (ОбС) - Троян постави своеобразен рекорд, избирайки по предложение на председателя Петко Пенков четирима негови заместници – по един от групите съветници на ГЕРБ, БСП, „Глас народен“ и ДПС. В предходните мандати ОбС - Троян обикновено е имал един заместник-председател, а през няколко мандата председателят се е справял със задълженията си без заместник. В предпоследния мандат ОбС имаше двама зам.-председатели.

ПРАВОМОЩИЯТА на зам.-председателя са силно ограничени. Той се избира най-вече да води заседанията на ОбС, в случай че поради заболяване или друга важна причина председателят отсъства. За целта обаче е необходимо заместникът да бъде специално упълномощен от председателя. На заседанията на комисиите г-н Пенков ясно заяви, че ако се стигне до такава ситуация, ще упълномощи зам.-председателя от ГЕРБ. Нито един от кандидатите не откликна на призива ми да обясни как възнамерява с ограничените пълномощия, с които ще разполага, да подобри работата на ОбС.

ПОМОЛИХ г-н Пенков да обоснове предложението си за избор на четирима зам.-председатели. Отговорът му ме учуди повече, отколкото големия им брой. Предложението не било негово, а на Председателския съвет, а той бил само вносител. В Председателския съвет влизат председателят на ОбС и председателите на групи съветници. Председателският съвет е консултативен орган, който подпомага председателя в работата му. Председателят на ОбС обаче би трябвало да взема решенията си самостоятелно и не е задължително те винаги да съвпадат с предложенията на Председателския съвет. Тревожи ме тенденцията председателят на ОбС да бъде говорител на Председателския съвет.

АНГЕЛ БАЛЕВ от „Глас народен“ обоснова избирането на четирима зам.-председатели с по-добро представителство на малките групи общински съветници и подобряване на комуникацията с гражданите на общината. Първата част от тезата е несъстоятелна по отношение на Председателския съвет, защото групите на „Глас народен“ и ДПС предложиха за зам.-председатели председателите на групи. Времето ще покаже как ще се реализира втората част на тезата. Подхвърлям една идея в тази посока. Зам.-председателите, редувайки се, да организират ежеседмични приемни за гражданите.

ВСЯКО разумно управленско решение се основава на здравия разум, а „здрав разум“ е всичко онова, което правим вкъщи или за себе си. Ако имаме бизнес, за функционирането на който е необходим един автомобил, едва ли бихме си купили четири резервни. Като стана дума за автомобили, те имат четири основни и една резервна гума. В автомобила „ОбС - Троян“ е точно обратното. Пълен напред!

Васил Радойчевски, общински съветник 

P. S. Изказаното мнение е лично и по никакъв начин не ангажира колегите ми от БСП.

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |