Много вожд, малко индианец

* Местният ни парламент се сдоби с 4-ма зам.-председатели, съветниците гласуваха придобивката с абсолютно мнозинство
В Общинския съвет

С ЛЕКИ закачки и дребни спорове с доловима политпартийна окраска и монолитно гласуване с 29 от 29 „за“ премина т. 6 от дневния ред на януарската сесия на троянския Общински съвет (28 януари). Резултатът – местният ни парламент вече си има цели четирима зам.-председатели, по един от всяка местнопарламентарна партийна група (без 2-членната на ВМРО); или друго яче казано – нашите местни избраници прекопираха челния опит на другарите си от Народното събрание.

ИМЕНАТА на новите четирима замове на председателя инж. Петко Пенков са: Лалю Драголов (ГЕРБ), Владислав Кардашимов (БСП), Николай Тодоров („Глас народен“) - за когото консенсусът не бе пълен, понеже при вота на неговата кандидатура 10-мата от БСП и още един гласуваха с „въздържал се“, Младен Мондешки (ДПС). Според правилника за работата на ОбС - Троян, приет през м. декември м. г., зам.-председателите имат следните функции: подпомагат председателя, изпълняват други възложени им задачи, четат текстове на внесени за обсъждане проекти за решения, участват в т. нар. Председателски съвет, следят за спазване на процедурата и когато се наложи, заместват председателя. Въпросът, който сигурно си задавате – дали ще получават нещо отгоре, няма отговор в правилника, но по наша информация такава надбавка няма да има.

И СЕГА – не че е толкова важно – да припомним моменти от споменатите закачки и спорове, предшествали единодушното гласуване. Най-напред инж. Васил Радойчевски (БСП) заяви лично мнение, неангажиращо червената група. „Ако наистина ги изберем (4-мата зам.-председатели), ще поставим един своеобразен рекорд, който, струва ми се, няма да бъде разбран от гражданите“, заяви съветникът социалист, напомняйки, че в предишните мандати ОбС - Троян е бил без, с един или най-много с двама зам.-председатели. „Известно е, че всяко разумно управленско решение почива на здравия смисъл. А здравият смисъл е всичко онова, което правим вкъщи – ако например имаме бизнес, за функционирането на който е необходим един автомобил, едва ли ще си купим 4 резервни, в случай че основният се повреди“, дообясни г-н Радойчевски.

СЛЕД това на трибуната се качи бивш председател – инж. Ангел Балев („Глас народен“), който провидя в становището на преждеговорившия си колега опит за дискриминиране на малките групи в основния орган на местното троянско самоуправление. „Нека бъдем малко по-широко скроени – заяви г-н Балев – и да видим реално как стоят нещата. Защо пък и малките групи да нямат представители, трябва да ги задушим ли, да не им обръщаме внимание ли, да ги притиснем в ъгъла ли, това ли искате? Достойното е да ги изберем всичките!“ Точка на дебата сложи друг бивш председател – Минко Акимов (ГЕРБ), който се съгласи с аргументите на политическия си опонент Радойчевски и също оспори идеята за 4-мата, но в крайна сметка деликатно примири позициите: „Малко се преиначиха нещата, но подкрепям. За да има добруване в ОбС и за да няма кавга, гласуваме за всичките и прекратяваме споровете“.

Залата на троянския местен парламент

ЯВНО призивът за добруване бе чут, но и без него крайният резултат щеше да е същият. На нас пък случилото се някак си ни напомни лафа „Много вожд, малко индианец“.

Генадий Маринов

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |