20 работници начело с работодателя си излизат на протест

* На работническо събрание всички от мебелната ЕТ „КЕШ“ решиха да започнат окупация на пътя Троян - Ловеч; причината – целенасочени действия на институциите срещу фирмата * Собственикът Красимир Христов: „Всеки може да си отговори дали е само усещане за корупция или нещо повече“
Сблъсъци
Красимир Христов, собственик и управител на ЕТ „КЕШ“

ЕДНА троянска мебелна фирма с 20 работници, ЕТ „КЕШ“, чиято база е в близкото с. Добродан, е поставена на колене и е принудена да се бори със зъби и нокти за хляба си. Но не заради ковида и епидемичните мерки, натиснали бизнеса и особено по-малките фирми, а заради, по думите на собственика и управител Красимир Христов, тенденциозното отношение на Община Троян. Чашата прелива, когато преди дни електродоставчикът ЧЕЗ, повлиян от заповед на Община Троян, дърпа шалтера на производствените цехове и в момента дейността им е блокирана, което съсипва поръчки и подписани договори и поставя фирмата на колене.

А ТОКЪТ е спрян заради нарушение в едно от помещенията, което функционално е завършено и е с издадени акт 14 и акт 15, но все още няма окончателния акт 16, а в него са складирани 7-8 куб. м дървен материал. Но тъй като за това помещение няма отделен електромер, ЧЕЗ, без да им мигне окото, спират тока на цялата производствена база, тоест и на останалите напълно изрядни помещения. „Това си е чисто саботажно действие“, категоричен е собственикът. Спирането на тока пък бе капката, която преля чашата и доведе до организирането на работническо събрание, свикано от г-н Христов и провело се в дома му в Троян (петък, 26 февруари), на което бе взето решение за публични протестни действия с окупиране на пътя Троян – Ловеч (от понеделник, 1 март). За което бе изпратено и задължителното уведомление до кмета на община Троян Донка Михайлова със заявените мотиви и цели.

СЛУЧИЛОТО се сега пък е само малка част от цялостната атака срещу ЕТ „КЕШ“ от страна на институциите, продължаваща повече от две години. Най-общо – Красимир Христов и фирмата му са обект на интензивен натиск, който, според потърпевшия, е, за да се угоди на конкурент в бизнеса. Нещо повече, въпросният конкурент не е санкциониран за доказани закононарушения – например функциониращи незаконни постройки, за които има разпореждане за премахване. И още – Общината отказва да осигури нормален път за камиони до производствената база на ЕТ „КЕШ“ и готовата продукция принудително се претоварва, което затруднява, бави и оскъпява работата на фирмата; като това е въпреки одобрен ПУП, изготвен от независим проектант и публикуван в „Държавен вестник“, но незнайно защо или пък съвсем знайно, не е одобрен от експертния съвет към Общината.

„ВСЕКИ може да си отговори на какво се дължи това и дали е само усещане за корупция или нещо повече“, коментира пред работниците си Красимир Христов. Със същите думи – „Усещане за корупция“, е озаглавено и отвореното писмо, разпратено през 2019 г. от собственика на ЕТ „КЕШ“ до множество институции, местни и национални – кмета на община Троян, председателя на Общинския съвет, общинските съветници, министъра на регионалното развитие, сдружението „Антикорупционен фонд“, разследващи журналисти. Въпросното отворено писмо бе прочетено отново, като г-н Христов добави: „Всичко това е описано и в сигнал до прокуратурата. Но понеже има обвързаност между институциите в региона или както се казва в поговорката – гарван гарвану око не вади, те се защитават една друга. Прокуратурата защитава Общината, Общината защитава Прокуратурата, Общината защитава ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол), ДНСК защитава Общината и нещата се нареждат. Затова целта, за която сме се събрали, е този проблем да се реши веднъж завинаги. Моето предложение е да започнем прояви на гражданско неподчинение, тъй като няма друг начин нередностите да станат достояние на цяла България“. Бизнесменът в прав текст заяви, че в общинската администрация има тежко корумпиран служител на възлова позиция, който е отговорен за много от действията срещу ЕТ „КЕШ“ и при една сериозна и обективна проверка истината ще лъсне. 

Решението за протестните действия е взето, 26 февруари 2021 г.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО за блокада на пътя Троян - Ловеч получи одобрението на работниците, изразени бяха категорични становища, че наистина друг начин няма. Но имаше и мнение да се търси по-мек вариант, да се изчака и да се организира среща с общинското ръководство. „Вече десетина пъти настоявах за такава среща и нищо. Това е начинът да защитим хляба си, другото е да чакаме неопределено време – ще спечелим, но не знаем кога“, опонира и уточни г-н Христов. И обобщи: „Че правдата е на наша страна, нямам абсолютно никакво съмнение. Съвестта ми е чиста, нямам никакви угризения за това, че обвинявам общински и държавни институции в извършване на закононарушения, т. е. вид престъпления, а знаем как се наричат хората, които вършат престъпления. Трябва да сме единни, за да го докажем, това е!“. В крайна сметка всички се обединиха зад предложението и от понеделник очакваме протестни действия на пътя Троян - Ловеч в района на кантон Добродан (уведомлението за протеста публикуваме отделно).

Генадий Маринов

 

УВЕДОМЛЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ

До: Кмета на община Троян Донка Михайлова

От: Красимир Христов Христов, ЕГН 6101113109, Троян, 
ул. „34 ти Троянски полк’’ 10, тел. 0899/876110

              
УВАЖАЕМА Г-ЖО КМЕТ,

НА ОСНОВАНИЕ
Закона за събранията, митингите и манифестациите Ви уведомяваме за следното планирано от нас мероприятие – протестен митинг, изразяващ се в затваряне на пътя Троян - Ловеч при разклона за с. Добродан, както следва:
     - на 1 март 2021 г. от 12:00 ч. за срок от 10 мин.
     - на 2 март 2021 г. от 12:00 ч. за срок от 20 мин.
     - на 3 март 2021 г. от 12:00 ч. за срок от 30 мин.

И така, митингът ще се провежда като времето за затваряна на пътя с всеки изминал ден ще се увеличава с 10 минути до постигане целите на протеста. Организатор е горепосоченото лице.

МОТИВИ на протеста/ митинга:
     1. Във връзка с необоснована и незаконосъобразна заповед на Община Троян е прекратено електрозахранването на цялото предприятие и 20 човека остават без работа, а поръчки за износ се провалят. Поврежда се и дървен материал в сушилните;
     2. Във връзка с изминаване на две години (навършват се на 5 март 2021 г.) от публикуване на отвореното писмо, озаглавено „Усещане за корупция”, по което общински и държавни органи не предприеха никакви действия;
     3. Във връзка с подадена жалба до Окръжна прокуратура - Ловеч, срещу отказ от образуване на досъдебно производство и потулване на приложените доказателства от Окръжна прокуратура и отново отказ от образуване на досъдебно производство;

Съмнявайки се за обвързаност между служители на държавни и общински служби, както и прикриване на престъпления от прокуратурата си поставяме следните цели:

ЦЕЛИ на протеста/митинга:
     1. Да информираме обществеността, компетентните органи и кмета на Община Троян за неспазване на законни разпоредби и извършване на длъжностни престъпления;
     2. Да информираме министъра на МРРБ или негов пълномощник как ДНСК не спазва законите и извършва формални проверки;
     3. Да информираме главния прокурор на РБ, как прокурори от регионално ниво прикриват престъпления.

Постигайки тези цели се надяваме, че справедливостта ще възтържествува.

СРЕДСТВА за постигане на целите:
     1. Слово и раздаване на печатни материали.

26 февруари 2020 г.
С уважение: Красимир Христов

2 коментара:

Unknown каза...

В Троян" тарикат-бизнесмени", колкото искаш. Дошло е времето сами да си работят.

Иван каза...

Това е безумие... След като цяла България се върти около община Троян по думите на г-н Христов, той защо привиква проверяващите в собственият си офис много настоятелно и нахално? Най-вероятно с цел подкуп!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |