Първото бебе в Троян за 2021-ва проплака на Ивановден

* Новороденото е момче, родило се е със секцио, а е „бабувал“ екип, ръководен от завеждащия АГ отделението на МБАЛ - Троян д-р Мишо Василев * Общо 310 са бебетата тук през изтеклата година, новородените троянчета – под 200
Щъркелът дойде 2021 

ПЪРВОТО БЕБЕ за 2021 г. в АГ отделението на Троянската болница (МБАЛ - Троян) проплака тази сутрин, 7 януари. Новороденото е момче, със стандартните мерки 3,200 кг и 52 см, и не е троянче – родителите му са от с. Торос, Луковитско, но избрали детето им да се роди в най-доброто родилно отделение в областта, троянското. Раждането е станало със секцио, минало е без проблеми и малчуганът и майка му Михаела са добре. „Бабувал“ е екип, воден от завеждащия отделението д-р Мишо Василев и включващ още д-р Юлия Илиева и акушерките Ценка Бояджиева и Румяна Лазарова. Малко изненадващо цяла седмица нямаше новородени – в предишни години първите раждания тук се случваха в самото начало на новата година – но пък за сметка на това сегашното първо бебе се появи на много хубав и свят ден, Ивановден. И от нас – честито на щастливите родители!

МАЛКО СТАТИСТИКА. Демографските показатели за изтеклата 2020 г.  годината обаче не са оптимистични. Общо 310 са новородените в АГ отделението на МБАЛ - Троян, което е сравнително добро число. Но над половината от родените в Троян не са троянчета, а общо троянчетата, проплакали тук и на други места в страната и чужбина, са под 200. За сравнение – 283 са бебетата (троянчета и нетроянчета), родени в МБАЛ - Троян през 2019 г., през 2018 г. броят на новородените е 278, а в предишните пет години 2017-та, 2016-та, 2015-та, 2014-та и 2013-та – съответно 309, 305, 288, 274 и 258. Тоест – троянската раждаемост държи едно сравнително устойчиво ниво, без големи спадове, но и без желания ръст. А най-тежкото е, че през изминалата 2020 г. починалите в общината са 568 (голямата част от тях са наши хора, троянци, не външни), което надвишава два-три пъти раждаемостта и такава е тенденцията от доста години (разбира се, коронакризата прибави своето към черната статистика, особено в последните два месеца на годината – ноември и декември, но това не променя общата многогодишна негативна картина – бел. ред.).

Т21

2 коментара:

Unknown каза...

Едно добронамерено уточнение: Ценка Бояджиева и Румяна Лазарова са акушерки, а не сестри.

troyan21 каза...

До №1: Прав сте, поправихме, благодарим!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |