Българска коледна магия в Париж

* „Трепти българска реч – чиста и звънка, още по-красива в детските гласчета. Не липсва и традиционното българско хоро… България оживява в песните, стиховете и танците“

Мариана Боден

По света и у нас 

Авторката Мариана Боден – наша землячка, троянка, родолюбец и пазител на българските традиции, която от десетилетия живее в Париж, е преподавател в най-новото българско училище „Родна реч омайна“ във френската столица. В последните 12 години г-жа Боден работи в сферата на образованието и благодарение на нея стотици деца в Париж проговарят български език. Абонат е и автор на вестника ни от години. Т21

ПАРИЖ отново блести в светлини. Денят е 12 декември. Недалече от парижкия площад „Виктор Юго“ се намира най-новото българско училище „Родна реч омайна“.

ВСИЧКО е налице – коледната елха, празничната украса, топлата атмосфера. Децата са в очакване на пристигането на  Дядо Коледа. Сцената оживява, спектакълът започва. В детските очи блестят искри, тъй като най-малките – децата от детската градина, за първи път ще посрещнат Дядо Коледа. Следва броеница от коледни стихотворения и песни, в които се преплитат хора и танци. Работливите джуджета пеят своята „Песен за джуджетата“. Песента „Коледна приказка“ е поздрав от учениците от началния курс.

ТРЕПТИ българска реч – чиста и звънка, още по-красива в детските гласчета. Не липсва и традиционното българско хоро – танц, изпълнен с много любов и трепет. Инструменталистите от училището са подготвили своите специални изпълнения на пиано и цигулки. Звучат произведения на незабравимия Панчо Владигеров. България оживява в песните, стиховете и танците.

ВЪЛШЕБСТВОТО е в своята сила, когато пристига Дядо Коледа. Всички искат да го докоснат и да се снимат с него. Децата са щастливи и доволни от своите подаръци. В детските очи грее огън. Докоснати сме от вълшебството, наречено Рождество.

НИЕ, учителите и родителите от училището, правим всичко възможно думата България да бъде значима в живота на децата и се стараем да пазим в сърцата си родния език, българската култура и история.

Мариана Боден,
преподавател в Българско училище „Родна реч омайна“, Париж

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |