Мариана: Мислех, че в мирни дни такава зверщина не е възможна

* „Голяма част от французите не се чувстват „Шарли”, тъй като, както са против убийствата заради една карикатура, така и не са съгласни със степента на хумора, практикуван в този вестник”
Гореща тема
Мариана Йолова-Боден
Мариана Йолова-Боден е наша землячка, троянка, която от десетилетия живее във Франция, в столицата Париж. Г-жа Йолова редовно прекарва ваканциите си в родния Троян и българската й връзка е много здрава; от години е и абонат на вестника ни (всяка сряда получава електронния вариант на Т21 в pdf формат). Самата тя се представя така: „Във Франция пристигнах през есента на 1969 г. Майка съм на две деца и имам три внучета. 26 години работих в държавна социална организация. От шест години работя като детска учителка и музикален ръководител в българското училище „Васил Левски” в Париж; имам предложение за следващата учебна година да се присъединя и към екипа на друго българско училище – „Иван Вазов”, което също се намира в Париж”. След кървавите джихадистки атаки в Париж на 7 януари 2015 г. потърсихме по интернет г-жа Йолова-Боден за интервю „от мястото на събитието” и тя без колебание се съгласи да отговори на въпросите ни.

- Страх или солидарност има повече по улиците на Париж сега, седмица след кървавите джихадистки атаки?
- Въпреки случилото се, гражданите в Париж и околните градове продължават да живеят нормално. Те са на работните си места, но се констатира, че посещенията на обществени места като кина, ресторанти и други са чувствително намалели. В момента  обичайните следколедни разпродажби в Париж са в разгара си, но големите магазини са почти празни.

- Какви са настроенията в българското училище, където преподаваш? А сред българската общност?
- На 11 януари, в деня на манифестацията на площад „Република”, в българските училища „Васил Левски” и „Кирил и Методий” присъстваха една трета от учениците. Училището, в което работя, се намира съвсем близо до Айфеловата кула, която бе под специално военно наблюдение. Чувстваше се напрежение, но това не ми попречи да се явя на работа. В края на учебния ден родителите бързаха да вземат децата си. 

- Целият цивилизован свят казва „Je suis Charlie”, но в България много хора отказват да се присъединят, като че ли не виждат дълбокия смисъл на случилото се, не разбират, че случилото се на 7 януари не е обикновен терористичен акт, а удар срещу европейската цивилизация. Как ще коментираш?
- На площад „Република” стотиците хиляди хора се събраха непосредствено и спонтанно. В марша на солидарността участваха и мюсюлмани, които отказват да бъдат асоциирани с убийците. Те са множеството от мюсюлманското население и желаят да има мир и разбирателство между хората независимо към коя религия принадлежат. Полицията във Франция не е обичана от студентските събитията през 1968 г., но този път полицаите получиха поздравления, а манифестант прекрачи опънатата лента, за да поздрави един от тях.   
Ударът е отправен директно срещу правителството, полицията и евреите. Голяма част от французите не се чувстват „Шарли”, тъй като, както са против убийствата заради една карикатура, така и не са съгласни със степента на хумора, практикуван от този вестник („Шарли ебдо”).

Карикатура на убития Жан Кабу в новия брой на „Шарли ебдо”
Информацията, която получихме, е, че единият от братята Кауши (Саид и Шериф Кауши, които извършиха клането в редакцията на парижкия хумористичен седмичник „Шарли ебдо” – бел. Т21) е искал да убие основно карикатуриста Стефан Шарбоние (Шарб), който бе и директор на изданието. И тримата убийци (третият е Амеди Кулибали, взел заложници в еврейски супермаркет в парижкото предградие Монруж и убил четирима души – бел. Т21) са прости момчета и никой не вярва, че те сами са решили да убиват. През последните три години са престоявали многократно в Йемен. С оръжията са се снабдили в Белгия. 

От обучените джихадисти, много от които са били в затвора, където са се запознали, се иска едно: да убиват! Такъв е случаят с тримата убийци. Вчера (15 януари) в Белгия е предотвратена атака от голям размер срещу група джихадисти. А много от учениците мюсюлмани, които живеят в така наречените „топли квартали”, са отказали минутата за мълчание.

- Възможно ли е кървавото джихадистко престъпление да изостри отношенията във френското общество и да се стигне до ответни удари срещу ислямската общност?
- Срещу ислямската общност във Франция до вчера (15 януари) се броят около 20 нападения.

- Ти си българка и французойка едновременно. Сблъсквала ли си се през годините си във Франция с някакво негативно отношение заради българския си произход?
- Преди да се заселя за постоянно във Франция, придружавах съпруга си, който имаше професионални мисии извън границите на Франция. Една от тях, за около година, беше връщането му в България за оборудването на Химкомбината в Девня. Тогава бях изненадана от изказването на една българка, наредена на опашка след мен, която каза на висок глас: „Тези са дошли да ядат хляба ни”. Във Франция ми подхвърлиха думи със същия смисъл, тоест, че заемам работното място на французин. Една от колежките ми със сарказъм пък ми извести, че чрез телевизията е научила за българските проститутки в Париж. Винаги съм разяснявала изникналите ситуации и никога не съм се срамувала, че съм българка. В годините се уверих, че това са частни случаи.

- Някои анализатори твърдят, че многобройните етнически малцинства във Франция крият сериозна заплаха за стабилността на държавата, в България също имаме подобни проблеми. Каква е твоята оценка?
- Нямам информация за съществуването на други етнически малцинства, които са сериозна заплаха за Франция.

Корицата на първия брой на „Шарли ебдо” след 7 януари;
„Всичко е простено”, гласи надписът над пророка Мохамед
- Купи ли си новия брой на списанието „Шарли ебдо”? Как ти се струва?
- За да се снабдя с вестника е трябвало да стана много рано, не успях. Запазен ми е от приятели един брой, но ще го получа след време. Вестникът до момента е издаден в 5 милиона екземпляра.

- Две думи за финал на интервюто ни?
- Редакцията на „Шарли ебдо” е била заплашвана, и то не един път, през 2011 г. дори е била опожарена. Следващият карикатурен седмичен вестник, заплашван заради хумора си, е „Льо Канар Еншене” („Окованата патица”) и е в списъка за нападение. Когато всекидневно виждам, че пред детските градини и училищата не могат да се паркират коли, за да няма близък контакт с децата, колкото и да си налагам, мисълта ми е заета постоянно. Ще излъжа, ако кажа, че тези варварски актове не влияят на ежедневието ми. Жестокост и насилие има по цял свят, но мислех, че в мирни дни такава зверщина не е възможна. Няма прошка за отнетите заради една карикатура човешки животи или за това, че хората са евреи. За съжаление установявам, че омразата и жестокостта са в ежедневието ни.

16 януари 2015 г., Троян - Париж
Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Вчера на спирка в Донецк фашистката държавна армия обстрелваше със снаряди тролейбус. 13 човека загинаха между тях няколко деца. Човек в лек автомобил до тролейбуса е изгорял жив....само руската телевизия показва реално какво се случва. Някой чул ли е изобщо в Европа за това и че е дело на хората спонсорирани от ЕС и САЩ ?????????? Кви шарли кви пет лева, хората в различните държави различна стойност ли имат! Кой определя за кого да се радваме медиийно и на кого да не обръщаме внимание....... Някой знае ли че сега в момента в Ирак и Сирия бомбандират и там загиват стотици цивилни но даже не съобщават и по телевизията.....за тях това е само статистика. Но щом са няколко провокатори в Париж на заплата в службите тогава ООО "СВОБОДАТА НА СЛОВОТО". А истината е че този вестник е уволнявал най добрите си журналисти заради статии и карикатури засягащи семейството на Саркози и то не веднъж. Значи там отдавна няма свобода на словото а само политически интереси и шантаж. Жалко е само че хората не разбират как и кога медиите ги манипулират масово и им промиха мозъците за няколко часа всявайки страх и ужас чрез манипулирано излъчване на едни и същи кадри от зомбирани журналисти жадни за минутка слава.

Анонимен каза...

1 ти там ли беше?

Анонимен каза...

1ви x 10!!!!!!!!!! Както бях написал по рано винаги става дума за едни пари. Когато са по сериозни парите и болни темите стават и големите бели. Няма ЕУ няма САЩ навсякъде вече е фалш и измама и винаги става дума за интереси и ПАРИ. Ако си мислите ,че нашите политици сами си измислят игрите и престъпленията срещу народа и страната жестоко се заблуждавате. Всичко е копирано и по инструкции от запада и от тези които се правят на големи демократи и свободни хора.Жалко ,че ни се падна да живеем в такива времена.

Анонимен каза...

Astonishing video shows moment Syrian toddler pulled alive from rubble after Aleppo bombing .Това е от Сирия!!!!

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/astonishing-video-shows-moment-syrian-toddler-pulled-alive-from-rubble-after-aleppo-bombing-9085118.html

Анонимен каза...

РАССЛЕДОВАНИЕ
CONFLICTREPORT.INFO: ВЕСКИЕ ДОКАЗАТЕЛЬСТВА ВТОРЖЕНИЯ РЕГУЛЯРНЫХ РОССИЙСКИХ ВОЙСК В УКРАИНУ
23.01.2015 GLOBEUKRAINE
В последние 72 часа появилось множество сообщений о появлении регулярных «российских войск» в Украине, причем не только от блогеров и сайтов независимых расследований, но и от самого президента Украины и командования армии (очень редкий шаг, идущий вразрез с общей умиротворительной риторикой). Тем не менее, в первые дни не появлялось кадров, подтверждающих эти «новые» утверждения, что вполне объяснимо: в текущих обстоятельствах московский режим не желает раскрывать своего полномасштабного военного вторжения в Украину. Однако со вчерашнего дня, 22-го января, появилось несколько неопровержимых видео с различных участков фронта на Донбассе, неоспоримо подтверждающих сообщения украинской разведки.

«Град-К» в Донецке
Наиболее «железобетонное» доказательство — появление новейшей российской армейской системы 2Б26 «Град-К» на шасси «КамАЗ-5350» (см. скриншоты ниже) всего в нескольких километрах от Донецкого аэропорта. Эта модернизация БМ-21 была представлена в 2011 году и поставлялась в вооруженные силы России с 2012 года. Она находится на вооружение ТОЛЬКО российской армии, другого происхождения такая система иметь не может.

Анонимен каза...

Есть и еще боле поразительные детали. Эта система появилась в Донецке в свежем зимнем камуфляже, что демонстрирует, что она была подготовлена к зимней войне и определенно поставлена в текущих погодных условиях. Также оператор «повстанцев» резко опускает камеру, как только она выезжает из-за ряда из 4 более старых БМ-21 на шасси «Урал-375Д» (систем, сотнями поставляемых российской армией своим марионеткам и регулярным частям на Донбассе). Ему определенно приказано не снимать такую систему в этой зоне в это время. Однако он поднимает камеру на 4 секунды раньше, чем нужно, засняв эту систему, стопроцентно принадлежащую российской армии.


БМ-30 «Смерч» в Макеевке
Вечером 22-го января появилось видео РСЗО «БМ-30», согласно автору, снятое в Макеевке, всего в нескольких километрах к востоку от Донецка и менее чем в 20 километрах от линии фронта. БМ-30 «Смерч» (также известная как 9A52-2 «Смерч-М») — реактивная система залпового огня (РСЗО), наиболее тяжелая в своем «семействе», превосходящая более легкие БМ-21 и БМ-27 по калибру (300 мм) и дальности (до 90 км). Независимая геолокация видео, произведенная несколькими экспертами (т.е. Dajey Petros и мной) подтвердила соответствие местоположения заявленному, (очень) близко к фронту для системы с такой дальностью стрельбы.

bm-30
БМ-30 в Макеевке
Эта система прежде не была замечена на российской территории по одной простой причине: ее там не было. Хотя украинская армия потеряла несколько боевых систем в августовско-сентябрьских котлах, созданных в прошлом году российскими захватчиками, БМ-30 всегда удавалось держаться далеко за линией фронта благодаря своей дальности стрельбы, и войскам «повстанцев» или российским наемникам и войскам не удавалось захватить ее. Зная, что достоверной версии появления такой тяжелой и уникальной системы «в руках сепаратистов» быть не может, командование российской армии вторжения воздерживалось от отправки этой системы в Украину в течение последних 4 месяцев «перемирия», несмотря на ввод тысяч единиц другой техники, такой как танки, бронетранспортеры и более легкие РСЗО. Однако теперь, когда российское командование пошло «ва-банк» и начало наступление, чтобы захватить всю Луганскую и Донецкую области (и даже больше), оно решило больше не воздерживаться от использования этого дальнобойного и смертельного оружия, невзирая на то, что это еще одно стопроцентное доказательство вторжения в соседнюю страну.

Анонимен каза...

Другие доказательства
Существует множество других появившихся (крайне) недавно доказательств, что украинская разведка и «настоящие» (действующие на основе доказательств) эксперты правы, называя последние события неприкрытой российской агрессией в отношении своего западного соседа. Также, как и фотографии российских дальневосточных солдат с зелеными ленточками после захвата 31-го блокпоста на севере луганской области, тайно снятого видео российской колонны с более 500 солдат, приближающейся к городу Стаханову, или видео временного военного моста, построенного российскими саперами на реке в Луганске с помощью МТ-55А. …

Но все эти «улики» можно оспорить или отрицать как «объяснимые так-то и так-то», несмотря на все свидетельства, ведущие в одном и том же (восточном) направлении. Однако два вышеупомянутых случая, где видео сняты в последние 24 часа, представляют собой достаточное доказательство того, что российские войска не просто «дислоцированы по всему Донбассу, готовясь наступать», но сражаются на всех секторах фронта на территории Украины, подкрепляя и сменяя ранее находившиеся там силы вторжения.

P.S.

В данной статье перечислены только НОВЫЕ доказательства, полученные в последние 24 часа, после заявления президента Украины Петра Порошенко в Давосе. Разумеется, многочисленное появление исключительно российской техники в последние 7 месяцев (T-72Б3, T-72Б1, БМП-97, ГАЗ-3937, БТР-82A и т.п.) не оставляют сомнений, что именно российская армия поставляла и поставляет вооружения всем антиукраинским силам на Донбассе и осуществляет верховное командование над ними.

Анонимен каза...

Проблема в западна Европа ще се задълбочава докато разберат западняците, че политиката им е неправилна. Виж Япония няма този проблем, няма и джамии там. Там мюсолманин не може да стане гражданин на Япония и това е от времето когато самураите са рязали глави всеки ден. Ама не било демократично, ама правата на човека..измислици на демокрацията!.Е за това западняците ще берат големи гайлета.Ще се усетят но къснооооо!

Анонимен каза...

До умника 2-ри, явно най умния в родата...

18 Донецк. Ленинский район. Куприна. Конечная трамвая №3. JE SUIS DONETSK (22.01.2015 ПСД TV)

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421828030&v=l0BnQKO5xA4&x-yt-cl=84411374

Анонимен каза...

Вспомним, товарищ, мы Афганистан

Бой гремел в окрестностях Кабула,
Ночь сияла всплесками огня.
Не сломало нас и не согнуло,
Видно, люди крепче, чем броня.
Дипломаты мы не по призванию,
Нам милей, братишка, автомат,
Чёткие команды-приказания
И в кармане парочка гранат.

Вспомним, товарищ, мы Афганистан,
Зарево пожарищ, горный океан.
Эти передряги жизни и войны
Вспомним на просторах мирной тишины.
Вспомни с тобою, как мы шли в ночи,
Как от нас бежали в горы басмачи,
Как загрохотал твой грозный АКС...
Вспомним, товарищ, вспомним, наконец!

На костре в дыму трещали ветки,
В котелке варился крепкий чай.
Ты пришёл уставший из разведки,
Много пил и столько же молчал,
Синими замёрзшими руками
Протирал вспотевший автомат
И о чём-то думал временами,
Головой откинувшись назад...

Вспомним, товарищ, мы Афганистан,
Зарево пожарищ, горный океан.
Эти передряги жизни и войны
Вспомним на просторах мирной тишины.
Вспомни с тобою, как мы шли в ночи,
Как от нас бежали в горы басмачи,
Как загрохотал твой грозный АКС...
Вспомним, товарищ, вспомним, наконец!

Самолёт заходит на посадку,
Тяжело моторами дыша.
Он привёз патроны и взрывчатку,
Это для тебя и для меня.
Знайте же, ребята-мусульмане,
Ваша сила в том, что мы за вас.
И не нужно лишних трепыханий -
В бой ходить нам не в последний раз...

Вспомним, товарищ, мы Афганистан,
Зарево пожарищ, горный океан.
Эти передряги жизни и войны
Вспомним на просторах мирной тишины.
Вспомни с тобою, как мы шли в ночи,
Как от нас бежали в горы басмачи,
Как загрохотал твой грозный АКС...
Вспомним, товарищ, вспомним, наконец!

Бой гремел в окрестностях Кабула,
Ночь сияла всплесками огня.
Не сломало нас и не согнуло,
Видно, люди крепче, чем броня.

Вспомним, товарищ, мы Афганистан,
Зарево пожарищ, горный океан.
Эти передряги жизни и войны
Вспомним на просторах мирной тишины.
Вспомни с тобою, как мы шли в ночи,
Как от нас бежали в горы басмачи,
Как загрохотал твой грозный АКС...
Вспомним, товарищ, вспомним, наконец!

Вспомним, товарищ, мы Афганистан,
Зарево пожарищ, горный океан.
Эти передряги жизни и войны
Вспомним на просторах мирной тишины.
Вспомни с тобою, как мы шли в ночи,
Как от нас бежали в горы басмачи,
Как загрохотал твой грозный АКС...
Вспомним, товарищ, вспомним, наконец!

Анонимен каза...

Такава свинщина, каквато се вършеше, и се върши в България вече толкова много години, просто не е за вярване! Горките ние, а и си траем!!!???
Кой ще съжали бездомниците, измамените, отишлите си от земния живот по лекарска немарливост, оцеляващите пенсионери и работещи с минимални доходи, недохранените и хранещите се "когато има", хората, които избраха сами момента, когато да си отидат от земния живот, децата на България, гледани и възпитавани в непрекъснат стрес и недоимък. Кой ще съжали хората, които са подложени на несигурността при нужда да се лекуват-скъпото медицинско обслужване и високите цени на лекарствата? Също и високите цени на качествената храна, която е под въпрос в България. Вече не се диша в нашата държава, а и в града ни! Остана ли човек без здравословни проблеми, остана ли дете без алергия? Какви са тези стомашно-чревни епидемии, случаи на скарлатина, непрекъснати вирусни инфекции, масови пневмонии, шарки, сърдечно-съдови проблеми и какво ли не още? Дали липсата на средства не води до занемаряване и на хигиената-лична и обществена, хигиената на труд и живот, хигиената на съня, и т.н, които от своя страна водят до...заличаване на нацията?
Дали всичко, което става в нашата страна не е стократно по-жестоко от това, което стана във Франция, което става в Украйна, Сирия, Иран, Ирак? Дали не е стократно по-жестоко човек да умира продължително и в мъки? Колко още, до кога?
Дали Германия, Франция и другите заможни в ЕС не си затварят очите по ПЛАН? Дали нашите управляващи ни управляват по ПЛАН? Дали-сигурно!!!???

Анонимен каза...

Ей, това Общината и общинарите да вземете да се вземете в ръце, че с тоя воден цикъл в района на "Малкия пазар" вече трета седмица ни можем си сготви, ни да се оперем. Няма делник, няма празник, няма събота и неделя! Ще стане сакатлък!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |