С нови знания и нови приятели

* „Срещата в българското училище „Васил Левски” в Париж не може да се опише. Чувствата не се описват, преживяват се”
По света и у нас
В българското училище "Васил Левски" в Париж, с акордеона е Мариана Йолова-Боден
Контактите на Троян с френския град Виньо на Сена (в непосредствена близост до столицата Париж) датират от 1988 г. През 2000 г. в присъствието на президента Петър Стоянов тържествено бяха подписани документите за побратимяване между двата града. През изминалите 27 години се изградиха тесни приятелски взаимоотношения и бе развита активна дейност. 

СЪВМЕСТНИЯТ проект „Училищен обмен” на Комитетите за побратимяване на Троян и Виньо на Сена отбелязва своята десета година. Може би поради своеобразния си юбилей или поради силната мотивация на учениците на Ивета Семова (СОУ „Васил Левски”), планираната езикова практика във Виньо се оказа изключително благотворна.  Гостуването в три училища донесе на троянските деца нови знания и нови приятели.

При приятелите от училище „Фредерик Жюлио Кюри” във Виньо на Сена
ОСНОВНИТЕ училища във Виньо на Сена са обезопасени с висока ограда и се влиза в двора им само при отключване на портата. Училище „Фредерик Жюлио Кюри” е импозантна триетажна сграда в централната част на града. Още от улицата се разбира, че сме очаквани. Училищният двор е изпълнен с деца, които не прикриват любопитството си. От всички страни долита „Бонжур, бонжур!” и това е първата стъпка за сближаване. Г-жа Семова и колежката й преглеждат накратко програмата за деня и уроците започват. В класната стая е малко тесничко за всички, но цари въодушевление. Редят се френски и български думи, завързват се кратки диалози. Французите се стремят да запомнят трудните български думи, защото през следващата година ще гостуват в Троян. След урока, в игрите по двора всички са заедно, в столовата отново са заедно. Изненадата идва след обяда. Тук се усвояват и кулинарни умения. Децата сами трябва да приготвят палачинки. Опитът е сполучлив и всички са почерпени. Раздялата все пак идва. Обща снимка за сбогом и троянските ученици си тръгват с нови знания и много нови приятели.

ПРЕЗ М. ЮНИ миналата година класът на г-жа Ноел от училище „Едуард Ерио” (Виньо) гостува в Троян и домакини бяха учениците от СОУ „Васил Левски”. Тук ни очакваха като стари познати. Много деца бяха облекли подарените им от нас тениски с български трикольор на гърдите. Г-жа Ноел ни посреща с „Добре дошли, как сте?” на български с мек акцент, а децата се надпреварваха с „Добър ден, добър ден”. Попадам в прегръдките на попораснали и понаедрели момиченца с възгласи „Веселина, Веселина” Посрещането е топло и приятелско. Подготвена е художествена програма и след френските песни, децата запяват „Високи сини планини”, а след това и българския химн „Мила Родино”, при което станали на крака се включват и троянци. И в това училище урокът е жив, интересен и емоционален. Българчетата рецитират стихове на френски език… След разглеждане на училището, на библиотеката, ни запознават с извънкласната си дейност – отглеждане на зайчета. Необичайно, но възпитателно. И от тук групата си тръгва с още нови познания и много, много приятели.

Със сладурите от българското училище "Васил Левски" в Париж
СРЕЩАТА в българското училище „Васил Левски” в Париж не може да се опише. Чувствата не се описват, преживяват се. Може би защото учениците тук са 9-10-годишни малчугани, може би защото на педя разстояние от Айфеловата кула, в сърцето на Франция, ни посрещат с българското „Добре дошли!”, вълнението е необяснимо. Малките французи с български произход завършват учебната година и ще получат свидетелствата си. Всички те са деца от смесени бракове и изучават писмено и говоримо български език. Има гости от Посолството на България, от Асоциацията на българските училища в Париж и… от Троян. В центъра на тържеството е една забележителна троянка – Мариана Йолова-Боден (наша землячка и приятелка на Т21, която от 1969 г. живее в Париж, но българската й връзка е много здрава - редовно прекарва ваканциите си в Троян и живее с успехите и проблемите на родния град – бел. ред.). Тя е навсякъде. Младата директорка на училището се допитва за всичко до нея. Децата послушно следват мелодията на акордеона й.

Поздрав за гостите от България, Париж
СТАВА малко тъжно, когато запяват песента „Откъснатите цветя на България”. Троянската група е подготвена и пее заедно с малчуганите. След тържествената част ни канят на богата трапеза, съвсем по български. Мариана е подготвила подаръци за всички от троянската група. Тръгваме си с твърдото решение да изградим близко приятелство между двете едноименни училища -  СОУ „Васил Левски” (Троян) и Българско училище „Васил Левски” (Париж). Направена е първата стъпка. Отправена е покана от Комитета за побратимяване за едноседмично гостуване в Троян за езикова практика на малките французи с българска кръв. Подготовката започва през  м. август, когато в Троян ще пристигнат майките, приели да участват в организация на предстоящото гостуване. Пред нас е надеждата да поставим начало на едно голямо, голямо приятелство.

Веселина Попова,
председател на Комитет за побратимяване - Троян

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |