Срам! Къщата на Левски в махала Миленча се срути

* Дали оттук нататък може да се направи нещо? Вероятно може, макар че ще е малко като след дъжд качулка
Хубава работа, ама троянска
Къщата на Найден Хасъмски в мах. Миленча, актуално състояние, м. октомври 2020 г.

ПО НЯКАКВА зла ирония на съдбата броени дни преди Деня на народните будители гръмна един срамен, но предизвестен троянски скандал. Срути се, след многогодишни предупреждения и неадекватни/имитативни „опити“ за спасяване, къщата, от която Васил Левски тръгва към своята Къкринска голгота. Т. нар. Тайна къща в махала Миленча недалеч от Троянския манастир, която многократно е приютявала „едничкия син на България“ (за това свидетелства и паметната табела, оцеляла при срутването и стояща си и сега – бел. ред.). А собственикът й Найден Хасъмски е верен съратник на Апостола; в по-ново време къщата става собственост на Стоян Грошев и днес е на неговите наследници Христина и Рая Петрови.

ЗА СРУТВАНЕТО се разбра от пост във фейсбук на софиянката Владина Цекова. „Последния път, когато бях там (при къщата на Левски в мах. Миленча), беше на 1 януари тази година. Имаше поставена мрежа заради предстоящ ремонт. Поинтересувах се. Намерих и собствениците. Говорих с тях. Предложих да направим кампания и да подпомогнем съхраняването на мястото, където често Апостола е отсядал. Помолиха да си свършат някакви други неотложни неща и тогава да говорим. Днес е краят на октомври. Няма и следа от мрежата, която бе поставена заради ремонта, а къщата се е срутила. Паметната плоча още си стои, ама какво от това... Много, много тъжно“, написа г-жа Цекова, 28 октомври.

Паметната табела на фасадата на къщата си стои

ВЕДНАГА след това от Община Троян излязоха с разяснителен материал, разпратен до медиите (публикуваме го отделно). От който материал става ясно, че троянският кмет съвместно с регионалния инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата през м. март 2019 г. са издали подробни указания за аварийно укрепване на сградата. Но тези указания били оспорени в съда от собствениците, делото се проточило повече от година и най-накрая (през м. август 2020 г.) съдът счел делото за изяснено, но все още не се бил произнесъл. А междувременно къщата се срутила.

НО СРАМНАТА сага с Тайната къща, познала неведнъж стъпките на великия Апостол на свободата, си има по-дълга предистория. През м. юли 2018 г. съгражданинът ни Константин Фичев младши, чийто корени по майчина линия са от мах. Миленча, алармира за опасността от срутване на къщата на Левски (виж „За големия летен дъжд и психологията на тълпата“ – бел. ред.). Г-н Фичев припомни, че собственикът Найден Хасъмски, който с риск за живота на семейството си и за своя собствен многократно е подслонявал Левски в нея; „Подслонявал го е, понеже духът му е бил обсебен от родолюбивата идея българите да имат собствена държава. Това е проповядвал Левски. Българите да имат собствена държава, която да обединява всички етноси под български демократичен закон. Та Найден Хасъмски е бил близък съратник на Левски именно поради това“. И също че: „Години наред тази къща се руши пред очите ни. Този паметник на най-светлия български герой се руши пред очите ни. Разрушава се със страшна сила, въпреки че гледаме да забравим веднага, щом го отминем. Та тя и улицата до този дом и скривалище вече се е отмила с годините. Такова е положението на много паметници в цялата страна от десетилетия. Дори когато слагаха паметната плоча на къщата на Найден Хасъмски, тя вече имаше нужда от основен ремонт. И опитите на определени хора да спасят обиталището на Левски останаха неразбрани“.

ЧЕ ОПИТИ е имало, знаем и от председателя на троянския граждански комитет „Васил Левски“ адв. Венелин Ангелов, който в един момент пожелал да инвестира лични средства за спасяване на къщата светиня и за уреждане на музей в приземната й част, но не бил допуснат. Двете собственички пък организирали дарителска кампания за набиране на средства, която обаче не довела до абсолютно нищо; те (собствениците) напомняли и за един фактор, спомогнал за съсипията на имота – тежките камиони на дървосекачите, които минавали по тясната уличка в мах. Миленча и застрашавали всички стари къщи в района.

Къщата все още е цяла, 2018 г.

СЛЕД ГНЕВНИЯ материал на Константин Фичев младши последваха спешни действия на Община Троян (виж „Община Троян сезира министерството за къщата на Найден Хасъмски“ – бел. ред.) – разговори със собствениците и предложение за закупуване на сградата, което било отхвърлено. А на пресконференция тогава кметът Донка Михайлова разясни, че въпреки желанието няма как да се инвестират общински пари в частния имот, законово това е недопустимо, но Община Троян ще продължи да следи казуса и да помага според правомощията си. За последвалите предписания за укрепване и съдебния спор вече казахме. Както и за тъжния краен резултат – къщата вече е в руини.

ДАЛИ оттук нататък може да се направи нещо? Вероятно може, макар че ще е малко като след дъжд качулка. Но все пак би трябвало, така мислим!

Т21

Община Троян

Къщата в Миленча

* „На 9 октомври 2020 г. къщата се самосрути. Към днешна дата все още съдът не се е произнесъл“


ВЪВ ВРЪЗКА с активната обществена дискусия по самосрутването на къща в махала „Миленча“, в която се твърди, че е нощувал Васил Левски, Община Троян се чувства ангажирана да предостави информация за действията си в последните години.

ПАЯНТОВАТА жилищна сграда, с адрес в с. Черни Осъм, мах. Миленча, ул. „Васил Левски“ 8, е aрхитектурен паметник на културата с местно значение: „Къща на Стоян Краев Грошев“ (преди на Найден Хасъмски). Сградата е собственост на частно лице. В различни литературни източници различни автори правят противоположни изводи за връзката на Левски с „тайната къща“ в махала Миленча. В последните години сградата е в тежко аварийно състояние. Отчитайки нейната архитектурна, но и историческа стойност и възможната й връзката с Васил Левски, Община Троян от три години прави опити за опазването на къщата от самосрутване.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ на Община Троян и лично кметът на общината многократно се срещаха със собственичката в опит да бъде намерено законово решение за запазване на къщата. Предлагана бе административна помощ, съдействие с институции. Отправено бе предложение Община Троян да закупи къщата и да я възстанови. Тази помощ беше отказвана от собственичката, която има законови правомощия да се разпорежда със собствеността си. Отчитайки риска за сградата, Община Троян със свое писмо от 3 август 2018 г. поиска от Министерство на културата проверка и решение за действие при аварийното състояние на къщата в съответствие с чл. 72 от Закона за културното наследство. След многократно настояване пред Министерство на културата на 11 март 2019 г. беше извършена проверка.

УСТАНОВЕНИ са обстоятелства, застрашаващи безопасността на сградата, на съседните сгради, преминаващи граждани и автомобили около недвижимата културна ценност. С оглед недопускане на самосрутване, на 12 март 2019 г. на основание чл. 72, ал. 3 от Закона за културното наследство кметът на община Троян и регионален инспектор в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата издават Указания за аварийно-временно укрепване на сградата, която е заплашена от самосрутване. В указанията детайлно са дефинирани нужните строителни дейности с оглед на недопускане на самосрутване.

НА 16 АПРИЛ 2019 Г., по жалба на собственичката на къщата срещу горецитираните указания, в Административен съд - Ловеч е образувано административно дело №190/2019 г. Жалбоподателката моли съда да определи, че имотът й не представлява архитектурно-строителна недвижима културна ценност, както и това, че мотивите на оспорваните указания са неправилни и в противоречие с материалния закон. На последното открито съдебно заседание (3 август 2020 г.) съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт в законния срок. На 9 октомври 2020 г. къщата се самосрути. Към днешна дата все още съдът не се е произнесъл.

30 октомври 2020 г.

Община Троян

 

Още по темата:

1 Коментара:

tz tz каза...

сетих се за 30-те сребърника

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |