Осъдиха убиеца на Пенка до живот

* 31-годишният Ивелин Цеков бе признат за виновен в изнасилване и убийство на 59-годишната ни съгражданка Пенка Тотева; делото бе гледано от петчленен състав на ловешкия Окръжен съд
Крими
Убиецът и жертвата

ПЕТЧЛЕНЕН състав на Окръжния съд в Ловеч е признал за виновен 31-годишния Ивелин Цеков от Троян (р. 1989 г.), обвинен в изнасилване и умишлено убийство на съгражданката ни Пенка Тотева, съобщиха от правораздавателната институция (23 октомври). За изнасилването обвиняемият получи присъда от 15 години затвор, а за убийството, съгласно чл. 23, ал. 1 от Наказателния кодекс, най-тежкото наказание – доживотен затвор при специален режим. Утежняващо обстоятелство е, че убийството е извършено при условията на опасен рецидив с цел да се прикрие изнасилването. Осъденият трябва да заплати и 150 хил. лв. кръвнина на близките на жертвата плюс разноските по делото. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

ПРИПОМНЯМЕ. На 10 януари 2016 г. 59-годишната Пенка Тотев излиза на обичайната си разходка в местността Турлата над Троян и мистериозно изчезва. По това време тя живее в Троян – завърнала се от София, за да гледа болната си майка, и работи като преводач в голямата троянска фирма „Калинел“. Пенка е от прочутата, уважавана и заможна троянска фамилия Тотеви – дядо й, Найден Тотев, бе най-големият майстор медникар в България, негова богата колекция има в Музея на занаятите, баща й Тотьо Тотев, икономист, също бе известен майстор медникар, брат й Найден Тотев, бизнесмен, създаде елегантното кафене „Антик“ в центъра на Троян и върна към живот къщата на Иван Хаджийски, намираща се до фамилната къща на Тотеви на главната улица в Троян. Още същия ден започва претърсване на района, а жената е обявена за общодържавно издирване.

В МАЩАБНАТА издирвателна акция, продължила седмици наред, участват множество полицейски екипи, включително от столицата, спасители от ПСС - Троян, пожарникари, доброволци от града, колеги на изчезналата, използвани бяха и следови кучета, но всичко бе безрезултатно. В Троян пък плъзнаха какви ли не слухове. Разплитането на случая започна година и половина по-късно, през м. май 2017 г., когато случаен минувач при разходка на Турлата, в посока към близката мах. Длъжковска, открива човешки останки – череп и кости. Направените серия експертизи в Института по криминалистика на МВР установяват, че останките са на Пенка Тотева.

АРЕСТЪТ на заподозрения Ивелин Цеков бе извършен на 17 април 2019 г., като в дома му са открити вещи и накити, свързващи го с жертвата. Освен това е установено съвпадение на микрочастици по откритите останки (черепа) и по незаконно притежавания и иззет по-рано пистолет на заподозрения, заради който той е изтърпял 1-годишна присъда. Последват и пълни самопризнания. След задържането на Ивелин на съвместен брифинг окръжният прокурор Валентин Вълков, областният полицейски началник старши комисар Милен Маринов и полицейският шеф на Троян главен инспектор Радостина Петкова дадоха разяснения по случая – връзка между жертвата и убиеца не е имало, срещата става случайно, жената е нападната, ударена е с пистолет по главата, след което е изнасилена и убита, а тялото е оставено в дере и замаскирано с шума.

Т21

Бел. ред. При разкриването на убиеца го казахме – поздравления за успешното полицейско разследване, довело до разкриването на един от най-заплетените и тежки криминални казуси в Троян и района през последните години. Сега, след ефективната осъдителна присъда, ще добавим – поздравления на прокуратурата и съда за наложеното справедливо наказание. Но въпреки всичко един въпрос си остава без отговор и буди размисли (и съмнения) – как така при масираните претърсвания на района непосредствено след изчезването на Пенка през (безснежния) м. януари 2016 г. следовите кучета не откриха тялото…


 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |