Участваме в европейски проект за занаятите

*„Код: занаяти“ има за цел да намали риска от изчезване на много традиционни занаяти и производства  * Музейният директор Елеонора Авджиева подчерта – в България традициите са живи, но имат нужда да бъдат подкрепяни
Партньорство
Момент от срещата в Елена, 5 февруари 2020 г.
В ПРЕДИШНИТЕ програмни периоди на европейските структурни фондове думата „занаятчия“ дори не е фигурирала, но понастоящем вниманието към занаятите като специфична част от малкия и средния бизнес е ясно артикулирано. За това свидетелства европейският проект „Код: занаяти“, в който е включена и община Троян, представлявана от Музея на занаятите (МНХЗПИ).

„КОД: ЗАНАЯТИ“ има за цел да развие потенциала и конкурентоспособността на предприятията от сектора на художествените занаяти и чрез въвеждане на иновации да намали риска от изчезване на много традиционни занаяти и производства. Чрез изграждането на международна партньорска мрежа ще се изработят препоръки към съответните държавни институции, така че да се осигури повече подкрепа на занаятчийския сектор. Във фокуса са четири основни теми: Как да подобрим маркетинговите и технологичните иновации; Как да получим достъп до нови пазари и клиенти; Как да обновим занаятчийския сектор чрез въздействие с иновативни подходи и инструменти; Как да подкрепим занаятчийския сектор чрез достъп до финанси. Консорциумът на проекта е съставен от общини, университети, неправителствени организации и управляващи органи на регионални и национални оперативни програми от Италия, България, Унгария, Белгия, Ирландия, Финландия и Испания. Водещ партньор е Общината на Флоренция. В България проектът се реализира от РСО „Централна Стара планина” (сдружение на местни власти, обединяващо общините Антоново, Априлци, Габрово, Дряново, Елена, Летница, Ловеч, Луковит, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна, Угърчин и Ябланица) и Министерството на икономиката. Продължителността на „Код: занаяти“, стартирал през август 2019 г., е четири години – до юли 2023 г..

ДОСЕГА в рамките на проекта са се състояли две срещи на български участници. През януари в Троян представители на МНХЗПИ, Община Троян и НУПИ „Проф. Венко Колев“ са обсъждали проектни теми заедно с гости от Община Елена, габровски сдружения, РЕМО „Етъра“, РСО „Централна Стара планина“ и Министерството на икономиката.

НА СВОЙ ред на 5 февруари представители на Музея на занаятите и на тукашната секция на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти гостуваха в Елена, където се срещнаха с музейни специалисти от града, със занаятчии от Елена, Трявна, Горна Оряховица, с представител на Министерството на икономиката. Споделен е бил опит, тукашен и от чужбина, за пътя на занаятчийската продукция към пазара. Сред казаното е било и това, че пазарът на приложно изкуство в България е по-развит от този в Канада например. Но и че България е доста назад във възстановяването на стари, съответно екологични технологии, за което в някои европейски държави работят цели институти. Очертало се е общо мнение, че е много трудно за занаятчиите едновременно да произвеждат стоката и да я менажират.

Троянската група, в средата – Елеонора Авджиева
В РАЗГОВОР за потенциала на „Код: занаяти“ музейният директор Елеонора Авджиева подчерта, че в България традициите са живи, но имат нужда да бъдат подкрепяни, а това с още по-голяма сила важи за Троян като съхранена територия на занаятите. Тя посочи и други, „странични“ ефекти от организираните по проекта срещи: създадени нови контакти, които Музеят на занаятите ще използва за бъдещи свои инициативи, както и възможност да се разширят наблюденията над занаятите и музейният архив да се обогати с информация от целия регион на Централна Стара планина. Първата международна среща по проекта ще бъде през пролетта във Флоренция.

Нели Генкова-Маринова

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |