Г-жо Михайлова, Вие лъжeте!

* „Искам троянци да знаят, че Вашият популизъм и зависимост от БСП са причината за хаоса и липата на координация между общинските звена“

 Тема с продължение Дуплика

Спорът, можем да използваме и по-острата дума – сблъсъкът, която ще е и по-точна, между управителя на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД (Троян) инж. Тонимир Гечев и кмета и кандидат за трети кметски мандат на община Троян Донка Михайлова се разгаря и навлиза в още по-остра фаза. Припомняме – началото бе с материала „Обвинявам кмета Донка Михайлова“, където инж. Гечев директно обвини кмета Михайлова в „съзнателно неизпълнение на служебните задължения и причиняване на вреди на „ВиК Стенето” ЕООД, Община Троян и гражданите на територията на общината“ чрез отказ да подпише възлагателния договор на дружеството; можещо да доведе до „отнемане на правото на дружеството да предоставя ВиК услуги на територията на община Троян“ и сериозно да ощети жителите на общината. Последва подробен отговор (виж „Донка Михайлова: Няма да допусна гражданите да бъдат ощетени”), в който г-жа Михайлова отхвърли обвиненията на водния шеф и поясни, че възлагателният договор не е сключен, тъй като „г-н Гечев не е предоставил свое предложение за срока на договора и размера на инвестициите в този период“ и защото „две години КЕВР не приема по различни причини бизнес-плана на „ВиК Стенето“ ЕООД“; като заподозря в случващото се политическа атака с предизборни цели. Г-жа Михайлова призова „хората, които измислиха този конфликт в ущърб на троянци, да внимават с общинските дружества, тъй като те са основен фактор за стабилността на бюджета и на водените политики на Община Троян“.

По-долу ви представяме дупликата на инж. Гечев, който от своя страна отхвърля обвиненията на г-жа Михайлова и отново атакува. Дадохме трибуна за това продължение на спора/сблъсъка, въпреки допълнителното му изостряне и в някаква степен изкривяване от предизборната обстановка, тъй като се касае за нещо жизненоважно за всички жители на община Троян – ВиК услугите. Т21

Инж. Тонимир Гечев, управител на „ВиК Стенето” ЕООД, Троян
ЛЪЖЕТЕ, че не съм дал предложение за срока на договора и размера на инвестициите. Защото нито Вие, нито и. д. кметът Бистра Чолакова иматe право да изисквате това от мен. Това е в правомощията единствено и само на Общинския съвет. В договор, който е одобрен, съм заложил задължителните минимални нива на инвестиции в публични активи. Ако искате промяна в одобрения вече бизнес план, първо трябва да получите одобрението на общинските съветници. Защото капиталът на дружество „ВиК Стенето” ЕООД е 100% собственост на Община Троян, а функциите на Общо събрание се изпълняват от Общинския съвет - Троян.

ОЩЕ ПРЕЗ 2017 Г. съм изпратил в Дирекция „Общинска собственост” типов Договор за възлагане на управление на ВиК съоръжения от ВиК оператор, изготвен и одобрен от МРРБ по Закона за водите. Ако искате промяна по този договор, тя трябва да се съгласува с КЕВР. Исканите от вас 500 хил. лева инвестиции не са предмет на договора, понеже същият касае задължителни инвестиции само в публични активи. По ваша инициатива бяха извадени публичните активи от капитала на „ВиК Стенето”, без да е подписан договор с Община Троян за ВиК оператор, в резултат на което не могат да се правят инвестиции от дружеството и няма да бъде подменена 1100 м водопроводна мрежа в с. Голяма Желязна.

ЛЪЖEТЕ, когато казвате, че „В предизборните месеци обаче между мен (Донка Михайлова) и групата на ГЕРБ и сателити в Общинския съвет възникнаха противоречия. Групата на ГЕРБ готвеше увеличение на цената на водата през м. октомври, за да предизвика недоволство”. Г-жо Михайлова, Общинският съвет няма компетенцията да формира каквато и да е цена на водата. Предложенията за цена на водата се прави от определения за ВиК оператор на територията на Община Троян, а КЕВР одобрява или не направеното предложение. В момента по Ваша вина Община Троян няма подписан договор с такъв оператор. Липсата на такъв прави невъзможно одобряването на бизнес план и пречи да бъде обоснована най-добрата цена на услугите в интерес на троянци. Без одобрен бизнес план е невъзможно да се изпълняват финансовите ангажименти към служителите и доставчиците ни. „ВиК Стенето” в момента продава водата под себестойност, което ще е за сметка на съгражданите ни. Ако не можете да разберете какво ни причинявате, попитайте бизнесмените, които са постоянно около Вас, ще продават ли продукцията си на загуба и ако го правят, какво ще се случи с предприятията им?

ЛЪЖЕТЕ, че е направен опит да се прескочи конкурса за избор на управител на „ВиК Стенето”. Ще цитирам общинския съветник адв. Захари Велев, постоянен мой критик: „Кметът Михайлова лъже. Никога не е имало обсъждане за смяна на начина на избор на управител на „ВиК Стенето” ЕООД. Готови бяхме да подкрепим предложението на г-жа Михайлова за начин на избор – чрез конкурс. Изненадващо за нас, общинските съветници, и. д. кметът Чолакова в последния момент изтегли предложението на г-жа Михайлова. За мен поведението на Михайлова е подчинено на нейните партийни и предизборни интереси. Това е нейната стратегия (засега успешна) да настрои гражданите срещу „ВиК Стенето” и персонално срещу управителя Тонимир Гечев. Един мразен от хората управител много по-лесно се сменя (ако тя спечели изборите) с удобен и послушен на нея и БСП човек. Прехвърляйки цялата отговорност и вина за състоянието на дружеството и за увеличаване цената на водата (това е неизбежно, защото сега се продава под себестойност), тя си изгражда образ на борец срещу лошите съветници и защитник на интересите на гражданите. Истината е, че  лошото финансово състояние на общинските фирми е резултат от лошото, хаотично и неефективно управление от кмета Михайлова. За нея те са фирми, които имат главно социални функции. И трябва да работят не за печалбата си, както всяка една фирма, а най-вече за гражданите на общината, които според нея са техни собственици. Много ми е интересно какво мислят за тази нейна икономическа иновация бизнесмените, съветници от БСП. Те като собственици на предприятия ще работят ли на загуба, за да се харесат на служителите си, че са социални. Само с разкрасяване на градски терени и показни социални акции не се реализира успешно управление. За г-жа Михайлова винаги е било най-важно да е харесван кмет. Така най-лесно се печели градска любов и следващ мандат”.

Г-ЖО МИХАЙЛОВА, чрез и. д. кмета г-жа Чолакова със заповед изх. № И-РД-1491/17.10.2019 ми  нареждате, че при възникване на авария „ВиК Стенето” ЕООД има право да се намеси само „след като уведоми и съгласува с органите на полицията и общинската служба по организацията на движението временната организация на движение и график на възстановителните работи”. Което е  грубо нарушение на ЗУТ. Г-жо Михайлова, при възникване на авария по водопроводната мрежа на територията на община Троян в авариралия участък водата ще бъде спирана и след като Общината, която като стопанисваща организация (Общината няма сключен договор с ВиК оператор) извърши описаните съгласувания с компетентните органи в Наредба №2, чл. 14, ал. 3, аварията ще бъде отстранена и водата пусната. Времето за извършване на тези съгласувателни действия ще бъде и времето, за което засегнатите потребители ще бъдат без вода, особено ако се касае за почивни дни и празници.

ИСКАМ троянци да знаят, че Вашият популизъм и зависимост от БСП са причината за хаоса и липата на координация между общинските звена. Вашите методи за управление на общината доведоха до разкопани улици и некачествени ремонти и асфалтиране на улици, без да е подменена подземната инфраструктура. Това води до разкопаване на вече асфалтирани улици, каквито са случаите в с. Дълбок дол (ул. „Момчилов кладенец“) и гр. Троян (ул „Шипка”). Аз не съм несменяем управител на „ВиК Стенето” ЕООД. Ще управлявам дружеството, докато хората приемат моята работа за ефективна и полезна за Троян. При Вас, г-жо Михайлова, е същото!

24 октомври 2019 г., Троян
Инж. Тонимир Гечев
управител на „ВиК Стенето“ ЕООД

Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...

Гечев е нанесъл на дружеството около 700000лв.загуби от съдебни дела с Велде.Ако ги слага в калколацията за стойността на 1куб.вода наистина продава на загуба. В момента срещу Гечев тече прокурорска проверка. Михайлова няма нищо общо с това.

Троенец каза...

Разбира се ,че няма нищо общо,тя е кмет на горен Занзибар не на Троян!?

Unknown каза...

Тонко напънаха те и им клекна нали?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |