Защо (ли) синята слива е червена докато е зелена?*

* „Тези, които контактуват с мен, знаят, че съм весел човек, който обича да се смее, дори когато му се плаче!“
Сливово-политически размисли
Николай Тодоров на Слива 2019
ПОНЕЖЕ се възбуди известен интерес и получих немалко коментари с различни интерпретации на моя отговор на горния въпрос от сливовия фест, а аз не бих искал в никои случай да се възприема отговора ми като една игра с думите. И реших да внеса известна яснота относно промисъла, който вложих в отговора си. Затова ще се опитам в контекста на празника ни, в хумористично иносказание, да споделя разсъжденията си, а след това отговора се опитай да си го дадеш и Ти, уважаеми Троянецо.

Слива от Троян (от Уикипедия и
 още нещо)

СЛИВАТА цъфти рано напролет (март-април) с белите цветове на наивния гражданин, явяващ се потенциална електорална единица. Цветовете се появяват още преди самите листа на партията приемник. Плодовете узряват в края на лятото, началото на есента (август-септември), защото тогава е и сезонът за местни избори в Троян. Медоносно растение е сливата. Безспорно партията приемник търси меда в политиката, защото медът е сладък, а тя се бори най-вече за сладостите на властта. Плодовете ѝ са тъмносини, но в много далечното за мнозина политическо минало. Продълговати или със сферична форма, почти като либениците на оядените ни от медеца политици. Покрити с тънка ципа и съдържат костилка, която обикновено е горчива, така както горчива е истината, която крият властниците ни зад тънкото сечение на лъскавата им опаковка. Консумират се както в прясно състояние, така и изсушени, а също преработени – мармалади, конфитюри, ликьори.

ОСТАВЯМ на преценката на читателя класифицирането на породите политици, към кои стадии слива да ги причисли. Така е, това са безапелационните природни циклични закономерности, които се явяват общовалидни и за обществено-политическите ни процеси. Сливомелачка си е животът на политиката. Все пак сливите се ценят високо, тъй като са богати на органични киселини, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и витамини. Няма да споря, всички сме създадени от една и съща материя и можем да сме полезни или ако се забавим в състезанието с окръжаващия ни цивилизационен прогрес, да се сплуем застарявайки. Наред с вкусовите си качества сливите имат и лечебно действие – стимулират сърдечната дейност и храносмилането, разнообразяват сивото ни провинциално ежедневие, насищат с клюкавини ефира и по този начин ни помагат да преглъщаме по-леко несретата на оскотелия ни и овехтял бит.

ОСВЕН ТОВА сливата притежава и едно качество, което аз много ценя. Тя ни помага за изхвърлянето от организма на отровните вещества и холестерина. А аз вярвам, че троянецът е разсъдлив и неговия инстинкт за самосъхранение, също като сливата, ще изхвърли посредствената политическа паплач, която постоянно ни налазва и пъчи по форумите. Но да не забравяме, че сливата притежава и едно много съществено качество. От ферментиралите плодове се правят и ракии. Някой ще ме обори, че от троянската слива се правят най-вече ракии, но и да е така, не трябва да се забравя, че наред с ракията от сливата излизат и не малко патоки. Лошото на патоките е, че в последно време именно от тях се въдят най-много политици и властолюбци.

ОПИРАЙКИ се на последно изведения факт, няма как да пропусна и поредното ценно или не дотам ценно качество на сливата, а именно – пресни, сушени, както и в компот, сините сливи имат разхлабващо действие. Това е важно качество на сливата, защото като наблюдавам някои наши политособи, сериозно се спичам. Гледаш го един такъв син, с лъскава кожичка, изпълнил костюмчето, подут от възхищение на собственото си величие… мале, мале, да ти се прияде да пуснеш гласче за него, а той ефектът… сливов. Но все пак да не забравяме, че и той си има сегмент и при такива случаи на лениви черва и запек подходящите сливи са естествен лек.

ТРЯБВА да отчетем, че при консумация на сливи се наблюдава повишаване на апетита и се спомага за отделянето на стомашен сок, за образуването на кръвни телца, за изхвърлянето на излишната вода и соли. С две думи, те са перфектното средство за пречистване и отслабване ведно. Сливите подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма, така както по естествен път политическите субекти изгряват и залязват на хоризонта, пребоядисват се през различните етапи на техния житейски път в стремежа си към „кокала на властта“, тикани от естеството на природата си. Така че в този краен продукт на настоящия политически мармалад, няма нищо по-природоестествено от това тези мимикриращи политически хамелеони, еволюционно свързани, да търпят подобни цветни и не само цветни метаморфози. Все пак в заключение ще оставя на проникновението на вас троянци сами да облечете цветовете на сливата с реалните политически субекти и сами да попълните точките в ботаническата илюстрация на сливата 

Формата на метаморфоза на политическия мармалад

В 100 ГРАМА политически сини сливи има само 30 калории носещи енергиен заряд на прогреса: Голата Вода е 87 %, Захаросан обществен продукт (9 %), Обществено лечебно действащи пектинови вещества (0,8 %), Политически градивно действащи белтъчини (0,8 %), Полезно обществени влакнини (0,5 %). Уважаеми читателю, дано с това скромно четиво съм успял да те разсмея и замисля. Тези, които контактуват с мен, знаят, че съм весел човек, който обича да се смее, дори когато му се плаче!

Николай Тодоров

* Бел. ред. Авторът е общински съветник и кандидат за кмет на предстоящите Местни избори 2019. Той спечели второ място в играта с публиката на тазгодишния Фестивал на сливата (Слива 2019), въпросът бе „Защо синята слива е червена, когато е зелена?“, а отличеният му отговор: „Форма на метаморфоза на политически мармалад“.

Още по темата:

1 Коментара:

Високи сини планини каза...

Забавно, но обидно за сливите :-)
Някой да знае къде в София се продават добре узрели сини сливи? Бих кандисала и на жълти джанки.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |