„Дойранска епопея“ вече е истинска улица

* От миналата седмица десетилетният й окаян вид е минало, реконструкцията – със средства от текущите ремонти * Следващата – ул. „Стара планина“
Строителство
Улица „Дойранска епопея“ – преди и след ремонта
ЕДНА троянска мъка е излекувана – малката централна уличка с гордото име „Дойранска епопея“, на метри от Малкия пазар, свързваща улиците „Стара планина“ и „Кирил и Методий“, която дълги години бе нещо като улица, осеяна с ями, потънала във води, калища и прахоляци, без тротоари, като никоя друга в града и за която жителите от района се бориха безуспешно десетилетия – от миналата седмица е нещо друго. Истинска градска улица – с положен нов асфалт, нови тротоари, изглеждаща добре, дори повече – носеща един особен троянски ретро чар и колорит.

Момент от ремонта, изпълнител – „Микра КМ“ (Ботевград)
След ремонта – гледка откъм ул. „Стара планина
След ремонта – гледка откъм ул. „Кирил и Методий
КАК СЕ СТИГНА до лелеяния ремонт и трансформацията? Уличката е прекарана в началото на 60-те години, когато е построен жилищният блок „Еделвайс 2“, един от първите в града, и на живущите в него и наоколо е обещано улицата да добие нормален градски вид; което не се случва – десетилетия е в окаяния си вид, в който я познавахме доскоро. Десетки са сигналите и жалбите през годините; включително в най-ново време – през 2007 г. е изпратена жалба до тогавашния кмет инж. Дилян Енкин, следват няколко жалби до кмета Минко Акимов (2008 г., 2011 г.), после и до настоящия кмет Донка Михайлова. Като от цялата тази работа следват временни и неводещи доникъде мерки – дупките се ръсват с чакъл/минералбетон, за да зейнат пак след няколко месеца. 

СЪЩИНСКОТО начало на промяната бе през 2015 г., когато в Общинския съвет се гласува сумата от 3000 лв. за изготвяне на технически проект. През 2017 г. бе направен ремонт на подземната инфраструктура – ВиК мрежата и канализацията, а проект на Община Троян бе одобрен за национално финансиране и на ремонта му се виждаше краят. Но се оказа, че отгоре (министерството) със задна дата са променили условията и троянският проект е отхвърлен; и обещанията на кмета увиснаха, а „дойранци“ се усетиха излъгани. Последваха други опити да се търси външно финансиране, но без резултат. Тогава общинската администрация (разбирай кмета) с подкрепата на местния парламент (общинските съветници) реши да направи ремонта на „Дойранска епопея“ със собствени ресурси от троянския бюджет. И именно това се случи сега, като средствата са от перото за текущите годишни улични ремонти в Троян, а изпълнител е фирмата, спечелила общинската поръчка за текущите улични ремонти за 2019 г. –  ботевградската „Микра КМ“ ЕООД.

инж. Николай Райковски
инж. Николай Петров
„ПО ТОЗИ начин, със средства за текущите ремонти, през настоящата година ще бъде ремонтирана и съседната ул. „Стара планина“, както и довършването на започналия през миналата година ремонт на участъка от ул. „Ген. Карцов“ – от Старата полиция до механа „Старата къща“, коментира за Т21 началникът на отдел „Строителна и инженерна инфраструктура“ в Община Троян инж. Николай Райковски. Инж. Райковски информира още, че заедно с ремонта  на ул. „Дойранска епопея“ ще се случи още нещо важно и хубаво – ще бъде поставена паметна плоча, разказваща за Дойранската епопея през Първата световна война, една от най-великите победи на българското оръжие, за която немалък дан има железният 34-ти пехотен Троянски полк и е пролята немалко троянска кръв; паметната плоча е дарение от големия родолюбец и приятел на Троян, известния столичен хирург проф. д-р Иван Гаврилов, който е направил и редица други дарения за града ни (годишни награди за просветено родолюбие в двете големи троянски училища, паметника на победителя от Дойран ген. Владимир Вазов, икони за троянската църква и др.). Разговаряхме и с отговорника за обекта от страна на инвеститора инж. Николай Петров от строителния отдел в Община Троян, коментарът му: „Ремонтът на улицата се извършва според всички изисквания, но на някои от живущите тук като че ли не им се вярва и са подозрителни, въпреки че нямат основания за притеснения“.

И ТЪЙ – троянската уличка с гордото име „Дойранска епопея“ вече е истинска градска улица. Браво и от нас!

Т21 

Още по темата:

1 Коментара:

kiril каза...

Браво , че някой най накрая си е свършил работата за която му се плаща.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |