Троянката Силвия Маринова с водещ доклад на научен форум в Токио

* Темата – предизвикателствата пред картографията при ранното предупреждение и защитата при бедствия * Съгражданката ни е асистент в УАСГ и доктор на науките, завършила е
 троянското СУ „Св Климент Охридски“
По света и у нас
Троянката представя доклада си на световния форум в Токио, Япония, 13 юли 2019 г.
НА СВЕТОВЕН научен форум за предизвикателствата пред картографията при ранното предупреждение и защитата при бедствия, състоял се в японската столица Токио на 13 юли, главният доклад е бил изнесен от българката д-р Силвия Маринова. Младият учен е преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и е генерален секретар на Българската картографска асоциация, член на Камарата на инженерите по геодезия, на Комисията по картография за ранно предупреждение и управление при кризи към Международната картографска асоциация, на Младежката комисия към Международното общество по дигитална земя.

Силвия Маринова
СИЛВИЯ МАРИНОВА е наша съгражданка, троянка и е завършила с отличие тукашното СУ „Св. Климент Охридски“ (2003 г.) – математическата паралелка с основни предмети математика, информатика и английски език. През 2008 г. се дипломира като първенец на випуска си в УАСГ, специалност „Геодезия“. След това работи като картограф в Троян, а от 2013 г. е асистент в УАСГ, през 2014 г. защитава докторат по картография. През 2016 г., по покана на преподавателката си по английски Цветанка Босева, младата картографка гостува в своето троянско училище, където се срещна с 11-класници и им разказа за възможностите, които предоставя УАСГ. Личеше голямата ѝ любов към това, на което се е посветила професионално.

Силвия пред грамадния глобус във фоайето на троянското й училище
ВЪВ ВРЕМЕ, когато в България, а и в цяла Европа се наблюдават тенденции за чувствително намаляване интереса на младите хора към научно-изследователска кариера, особено в сектора на природо-математическите и инженерните науки, е ценно да научаваме за международния успех и принос на млади българи. Още повече, когато началото е поставено тук, в едно добро троянско училище.

Нели Генкова-Маринова
СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

Бел. ред. Материалът е препечатан от училищния сайт www.svetikliment.com, заглавието е на редакцията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |