Първото състезание 3х3 в Троян

* Стана истинско шоу – какъвто е замисълът на този баскетболен формат * Петър Лалев: Вече обсъждаме идеята за следващото състезание * При мъжете останахме последни, но големите аплодисменти бяха за нашите – Лалев, Герман, Дучо и Венци
Баскетбол
Моменти от битките на терена, 3х3, Троян, 13 юли 2019 г.
ИСТИНСКО спортно шоу  – точно какъвто е замисълът на баскетболния стрийт формат 3х3, лицензиран от световната баскетболна федерация ФИБА и намерил вече място сред олимпийските спортове – бе първото състезание в Троян от веригата 3х3 България 2019 , провело се в събота (13 юли). Че шоуто бе от класа, може да потвърди всеки от публиката – немногобройна, но прилична като за първо състезание и при не особено добрата предварителна разгласа. Потвърди го и участието – общо 30 отбора  в четирите възрастови групи (момчета – до 12 г., до 15 г. и до 18 г.; и мъже – над 18 г.), общо 120 състезатели от различни градове на страната. Както и организаторите от ББО (Българско баскетболно общество), които след завършването похвалиха отличната организация и домакинство на Троян и голямата масовост в малките възрастови групи.


Петър Лалев
РАЗГОВАРЯХМЕ с президента на БК „Чавдар“ (Троян) Петър Лалев, който ни даде важни разяснения за формата 3х3 и от кухнята на троянското състезание. Преди около месец и половина от БК „Чавдар“ се свързали с ББО с предложението едно от състезанията на веригата 3х3 България 2019 да бъде в Троян. Организаторите се съгласили, а Община Троян дала рамо с осигуряване на таксата; тук трябва да се каже, цялото техническо оборудване – кошове, настилка, озвучаване и т. н., плюс организационното обслужване (съдии, водещ, технически лица) се осигурява от ББО и таксата е именно за това. Правилата – отборите на терена са от по 3-ма играчи плюс един резерва, играе се на един кош и няма „тройки“ (вкаран кош носи 1 т., а ако е извън наказателното поле – 2 т.), времетраенето на срещата е 7 минути и няма полувремена, като мачът може да приключи и по-рано, ако някой от отборите вкара 15 т. преди изтичане на редовното време (т. е. играе се 7 мин. или до 15 т.), при равенство печели отборът, който направи аванс от 2 т.

„СПРАВИХМЕ СЕ с домакинството, въпреки че на финалния мач при мъжете заваля дъжд  и се наложи спешно да „пренесем“ състезанието в залата. Изключително съм доволен и от това, че Общината подкрепи начинанието ни. Получихме похвали от организаторите от ББО. Всички сме ентусиазирани и сме категорични, че състезания 3х3 в Троян ще има и занапред, вече обсъждаме идеята следващото да е преди Коледа в залата“, сподели за Т21 г-н Лалев.

Наградите връчи председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков (в средата)
И СЕГА ЗА героите на терена в първото състезание по стрийт баскетбол във формата 3х3 в Троян. При най-малките – възрастовата група до 12 г., отборите, спечелили първите три места бяха съответно от Плевен, Велико Търново и Троян. В групата до 15 г., където Троян има много силно поколение (този сезон 14-годишните на БК „Чавдар“ спечелиха 5-то място в националния шампионат), логично победата бе за домакините – спечели отбор, съставен от играчи на БК „Чавдар“, второто място бе за друг троянски тим, а третото за отбор от Плевен. В групата до 18 г. победата бе за Русе, следван от Плевен и Троян.

Мъжкият ни отбор, отляво: Герман, Дучо, Лалев, треньорът Димитър Чанков, Венци
ПРИ МЪЖЕТЕ (над 18 г.) участваха шест отбора, но конкуренцията бе свирепа, тъй като в някои от съставите личаха професионални състезатели и играчи със солиден опит в състезанията 3х3; тук почетната стълбичка доби следния вид: София, Плевен, Велико Търново. И въпреки че нашият тим, съставен от Пламен Лалев, Герман Гачевски, Йордан Църов-Дучо и Венци Кукенски, остана последен, големите овации бяха за тях. Тяхна е и идеята да привлечем състезание от веригата 3х3 България в Троян, а баскетболните хора в града знаят и помнят, че тези момчета бяха в основата на възраждането на мъжкия тим на БК „Чавдар“ преди десетина години и в началото бяха сред титулярните бойци на терена. И от нас – поздравления и до догодина!

Т21
Снимки: фейсбук

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |