„Водопроводната“ история/истерия/война в Чифлик

* Кой има интерес от цялата тази чернилка? * Кметът Михайлова: „Казаха се много неистини, изрекоха се много лъжи. Главно към мен. Но косвено и към Чифлик, което е по-важно“
Тема с продължение
"Разследващият журналист" Христо Гешов развява тръбата си на входа на Община Троян
„ВОДОПРОВОДНАТА“ история/истерия/война в Чифлик – прочутото с минералната си вода троянско село, което понатрупа курортна слава в последните три-четири десетилетия – забавлява фейсбук аудиторията вече втора година. Инструментариумът е многожанров: яростни отворени писма, декларации, възвания, журналистически „разследвания“ и „анализи“, снимки, карикатури, видеопослания и т. н., и т. н. Битката бе започната от Сдружение „Курортен комплекс Чифлика“, дирижирано от напористата ловчалийка със собствен хотел в курорта – Искра Митева; а главният враг и злодей, посочен от въпросната хотелиерка и шепата й хора, бе Община Троян (общинската администрация) и по-точно и основно кметът Донка Михайлова. Сочеха се, ама някак по-тихо и кротко, и други лоши – тримата собственици на фирма „ДАД“ ООД (Пламен Данов, инж. Светослав Дочков и д-р Иван Антикаджиев). Но във фокуса бе кметът. Даже фейсбук страницата на Сдружението от известно време е украсена челно със стряскаща карикатура на злодейката Михайлова.

ДА ПРИПОМНИМ накратко за какво става дума (по-подробно го обяснихме още миналата година, виж „Дочков и Данов: Не е изключено мишената да е кметът на Троян“ – бел. ред.). Една фирма („ДАД“) преди години си купува хотел (бившия „Тютюнева промишленост“, сега „Балкан“), а с хотела и изградения към него водопровод за питейна вода. Сетнешните хотелиери, за да не строят свои водопроводи и харчат доста пари, се включват с разрешението на собствениците на „ДАД“ към техния (чийто дебит е добър и позволява подобно включване) и плащат наем. Но някои, сред които споменатата хотелиерка, в един момент решават да не плащат наема и след многомесечни изчаквания и множество предупреждения водоподаването им е прекъснато. Тогава засегнатите воглаве с г-жа Митева повдигат „водопроводния“ въпрос, а за главен виновник е нарочена… Община Троян, респективно кметът, тъй като не са им построили нов/друг водопровод.

С ДРУГИ ДУМИ – Община Троян е забъркана в един спор между частни фирми, защото без съмнение спорът/конфликтът е точно такъв, междуфирмен, и е засипана с обвинения и хули; не че тя (Общината) няма своите грехове към най-младия троянски курорт, но не и този (грях). Обаче злодеят над злодеите е кметът Михайлова, която е изкарана от дявола по-черна: то не бяха обвинения в колаборация с „ДАД“, корупционни практики, умишлено съсипване на бизнеса на едни за сметка на други, из началните епистоларни творения на Сдружението се говореше и за „организирана престъпна група“ и т. н.; абе, каквото лошо можете там да се сетите, това е тя.

ЧЕРЕШКАТА на тортата в черната компроматна кампания на Сдружение „Курортен комплекс Чифлика“ срещу кмета на Троян Донка Михайлова бе наемането на т. нар. разследващ журналист Христо Гешов от врачанската медия „Зов Нюз“ – най-напред Гешов се пръкна в Община Троян, дегизиран като „инвеститор“, после, барнат в розово сакенце, прилепнали дънки до над глезена, чепици на босо и развяващ водопроводна тръба в ръка, се появи като „разследващ журналист“, по-нататък публикува серия „разследващи“ материали, които обясняваха за корумпираната кметица и зловещата водопроводна мафия в Чифлик. След това от медията му обявиха, че е притискан и заплашван заради водопроводните си разкрития (намекна се, че заплашвачите били от „ДАД“), после излъгаха, че е изчезнал и полицията го издирва, а няколко дни преди „изчезването“, на 10 май т. г., пуснаха брадатата лъжа, че КОНПИ се е самосезирала от Гешовите водопроводни „разследвания“ и започва незабавна проверка в Община Троян.

РАЗБИРАЕМО, още повече в годината на местните избори, се прокрадва подозрението за политическа атака срещу кмета Михайлова. Самата тя на няколко пъти сподели подобни предположения, което може да е основателно, но може и да не е. Все пак въпросът кой има интерес от цялата тази чернилка, която в крайна сметка е чернилка срещу Чифлик и срещу туристическия бизнес в района, виси със страшна сила. Като не е изключено причината да са нечии нечисти бизнес интереси и най-вероятно именно там е заровено кучето.

ТОЛКОВА за въпросната истерия, оставяща вкуса на нечистоплътност и откровена поръчковост. Жалкото обаче е, че на въдицата се хванаха и сериозни медии. Което всъщност доведе до изявлението (от 16 май) на кмета Донка Михайлова, направено на редовната й месечна пресконференция. Публикуваме го без съкращения.

Генадий Маринов

Позиция на кмета

Някой има интерес от съсипването на курорта

Донка Михайлова прави изявлението си за Чифлик, 16 май 2019 г.
В ПОСЛЕДНИТЕ няколко дни Чифлик отново беше в центъра на медийното пространство. Казаха се много неистини, изрекоха се много лъжи. Главно към мен. Но косвено и към Чифлик, което е по-важно. Никога не си позволих да кажа лоша дума за хотел в курорта, защото считам, че моя отговорност е да браня имиджа на всички инвеститори, въпреки гнусните лъжи и алогичното поведение на собствениците на два от хотелите там. Много хора ме критикуват, че не реагирам, че позволявам на непочтени хора да се упражняват върху личното ми достойнство. Ще продължа да го правя, защото мисля, че да си кмет означава да поставяш интересите на общността над личното си его. В тази връзка ще коментирам само два въпроса, които считам, че са важни за жителите на общината.

ПЪРВО. Насажда се усещането, че някой има интерес от съсипването на курорта, вероятно за да постигне ниска цена на базите там. Как иначе можем да си обясним поведението на два от хотелите, представящи се за сдружение, които полагат последователни усилия за компрометиране на имиджа на курорта? Няма логика в това тези хотели да обясняват на клиентите си публично, че работят без питейна вода в противоречие с условията, при които са били въведени в експлоатация много преди аз да стана кмет. А как всъщност работят двата хотела повече от година без питейна вода? Институциите, които са призвани да контролират това, не дават отговор на въпроса. Кой затвори хотел „Веника Палас“, приютил хора, останали без покрив при пожара на „Балкан“? Как така за 24 часа оплакване на клиенти, излъчено по телевизията, предизвика буря в Парламента, реакция на Министър и затваряне на хотела? Кога това се е случвало в България?

ВТОРО. Става дума за типична проява на черен политически PR от най-лоша проба. Няма да коментирам смешни сценарии за заплашвани и отвлечени „журналисти“, но ще поставя въпроси. Ако тази кампания не е политическа и предизборна поръчка защо никой не потърси позицията на собственика на общинското ВиК дружество – Общинския съвет, и на самото общинско ВиК дружество? Как така в кампанията се оказват народни представители, държавни служители, призвани да работят за авторитета на областта, пиар на кмет от съседен град? Троянци наблюдаваха подобен сценарий в предните местни избори. Резултатът от тази кампания също видяха всички.

ТЕМИТЕ, които поставям, не са приятни. Но е нужно да противостоим на злонамереността и желанието за бързи и лесни печалби и политически победи на територията на общината. За да не губим посоката и да не позволяваме на шепа безотговорни хора да съсипват без капка свян и достойнство създаденото с много усилия от съгражданите ни. Защото предстоящите избори ще отминат, печалбарите ще се снишат. Но Троян и Чифлик остават и ние ще продължим да живеем в тях. 
16 май 2019 г.
Донка Михайлова, кмет на община Троян

Още по темата:

2 коментара:

Tsarovski каза...

https://blitz.bg//skandalno-lsna-tsyalata-istina-za-razsledvaniyata-na-bivol-i-khristo-geshov_news674364.html

Pavlin24 каза...

Въпросите които възникват тук са следните: Има ли право една частна фирма да притежава водопровод който е извън територията на имота и? И защо общината не предприеме действия за придобиване на този водопровод и тя да оперира с водата както си му е реда?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |