В памет на Божидар

* Човек, известен с упоритостта си при отстояване на обществени каузи; голям приятел и помощник на троянския Комитет за издирване и възстановяване на войнишки гробища и паметници

Божидар Димитров
Поклон

НА 1 ЮЛИ на 72 годишна възраст завинаги ни напусна Божидар Димитров. Ще го запомним като голям историк, но не от онези – „книжните“ и скучните, а истински омайник в представянето на исторически факти и популяризирането на българската история. Човек с позиция както в науката, така и в обществения живот, известен с упоритостта си при отстояване на обществени каузи.

МНОГО са амплоата, в които се изявяваше Божидар Димитров. Той бе дългогодишен директор на Националния исторически музей, автор на монографии, студии и статии, телевизионен водещ, общественик... За нас, троянци, по-важно е, че Божидар Димитров бе голям приятел и помощник на Комитета за издирване и възстановяване на войнишки гробища и паметници.

ОЩЕ при основаването на Комитета, той се отзовава на молбата да посети Троян и заедно с членовете му разглежда събрания снимков материал за позициите на 34-ти Троянски полк край Дойран, Фердинандовата чешма и т. н. Той свързва Комитета с Иво Антонов, тогава началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО и привлича за работа в Комитета Васил Балевски, с когото се познава отпреди.

ПРИ първото си посещение на Дойран малочислената троянска група е приета от Божидар Димитров в Националния исторически музей (НИМ). Това се превръща в традиция при следващите пътувания - троянци спират в музея, правят си обща снимка пред сградата му, разговарят с Божидар Димитров и чак тогава се отправят към Дойран.

Троянци с Божидар Димитров преди поредното пътуване към Дойран, НИМ, София, 2017 г.
ОБИКНОВЕНО първата тематична спирка на троянци в Македония е българското военно гробище край Ново село. То е обновено през 2006 г. със средства, дарени от д-р Милен Врабевски и фондация „Българска памет“. Изключителен принос за възстановяването и обновяването на гробището има Божидар Димитров, заедно с президента Георги Първанов и генерал Михо Михов, тогава посланик на България в Република Македония. Божидар Димитров чрез местни хора до последно се грижеше за опазването на гробището и поддържането му в добър вид. При всяко пътуване на троянци даряваше пари за цветя, с които да бъдат почетени загиналите войници.

КОГАТО кметът на Дойран Глигор Чабулев разрешава възстановяването на Фердинандовата чешма в подножието на Кала тепе, Божидар Димитров осигурява 3000 лв. за начинанието. Човек на действието, той се ползва с доверие в средите на бизнеса и е посредник при много подобни дарения.

БОЖИДАР ДИМИТРОВ три пъти е посещавал с. Добродан като консултант при издигането на паметник на загиналите в Дойранската епопея. Той бе голям радетел за издигане на паметник на полковник Коста Каварналиев край село Фурка на мястото на разрушения такъв от югославската армия в средата на 60-те години на миналия век. Това е голямата мечта и на троянския Комитет за издирване и възстановяване на войнишки гробища и паметници. Божидар Димитров поръчва възстановка на разрушения паметник и осигурява 3000 лв. за изграждане на постамент. Македонските власти обаче отказват да издадат строително разрешение. По тази причина паметникът е издигнат в Шумен, родното място на Константин Каварналиев, а парите за постамента са използвани при ремонт на покрива на църквата в с. Добродан.

ВТОРО копие на паметника на полковник Каварналиев се намира в двора на Националния исторически музей. Дано затоплянето на отношенията с Македония позволи монтирането му край Фурка. Божидар Димитров ще бъде много доволен, ако това се случи. И сме сигурни, че там, от отвъдното, ще продължи да помага за реализирането на идеята. Поклон. Почивай в мир, приятелю!

Комитет за издирване и възстановяване
на войнишки гробища и паметници - Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |