Петко Пенков: В крайна сметка се опира до политиката (1)

* „Какво излиза: че ако се караме – лошо, ако се разбираме – пак лошо?!“ * „Аз лично не съм си позволявал лични нападки,
 това не е моят стил“
Интервю
Петко Пенков

Петко Пенков – наближаващ 40-те, женен, с две деца, син Иван (4. клас) и каката, 8-класничката Преслава. Троянец, но целят му род е от Априлци. Завършил е троянското СУ „Васил Левски“, а след това Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, магистър със специалност технология и качество на храните. Съпругата му Мария е завършила същата специалност, а в момента и двамата карат втора магистратура по икономика в УНСС. Семейството се занимава с бизнес – собственик е на три магазина за хранителни стоки в Троян и има участие в „Родопа Троян“, където Мария е и управител на предприятието.

В политиката влиза случайно – при основаването на ГЕРБ в Троян е поканен да се включи от Сашо Данков. „Тогава дори не знаех какво е ГЕРБ, но симпатизирах на Бойко Борисов. В началото не бях в свои води, аз обаче съм такъв – като се захвана с нещо, го върша сериозно“, сподели г-н Пенков. Поводът за разговора ни е скорошният му избор за председател на Общинския съвет, познаваме се и си говорим на ти. 

– Троян, как звучи това име?
– Гордо, разбира се! Ако не беше така, щях да остана да живея в Пловдив. Жена ми е от Силистра, но учихме в Пловдив, тя дори получи покана за докторант в университета; обичаме Пловдив, но решихме, че посоката ни е към Троян. На нея й бе по-трудно, но сега казва, че „от ТроянЪТ по-хубаво няма“.

– И не съжалявате?
– Аз – не. Тя – може би само в началото. На нея като дойде в Троян й беше трудно – от големия град в малкия, без познати и приятели тук, а аз след завършването влязох в казармата (2001 г.), имаше и други обстоятелства, които усложниха ситуацията. Със сигурност тогава не беше особено щастлива в Троян, но вече е друго.

– Мислили ли сте след това, в някакъв момент, да напуснете Троян? Разочаровал ли ви е с нещо градът ни?
– Мене никога. Аз съм човек, който толкова обича града си, че дори да ме е разочаровал, никога не бих напуснал. Имал съм много трудни моменти, но любовта ми към Троян е неизменна.

– В тази връзка един по-общ въпрос – оптимист ли си за Троян?
– Аз съм оптимист по принцип. Някак леко гледам на проблемите, като на шега, и така те се решават по-лесно. Ако гледаш прекалено сериозно на нещата, включително и на себе си, правиш нови грешки и по-трудно се справяш.

– И още един „концептуален“ въпрос – защо млад и успешен бизнесмен като теб се „забърква“ в политиката? Има ли смисъл от това занимание?
– Когато се случи това, аз тъкмо започвах да се занимавам с магазините, 2005/6 г. И трябваше да си вадя необходимите документи – тогава разрешителните бяха много, сега процедурата е доста по-облекчена, документацията е наполовина. Отидох в Общината – не познавах никого, нямам и вуйчо владика, сам се блъскам – и питам откъде мога да си извадя съответните документи, на едно гише, на второ, на трето, накрая почти ме изгониха и нищо не разбрах кое как трябва да стане. Тогава влизах в политиката и тези административни бъркотии като че ли ме нахъсиха допълнително, за да помогна нещо да се промени.

Със Сашо Данков при откриване на офиса на ГЕРБ в Троян, 2010 г.
– И постигна ли го?
– Не мога да кажа категорично. Защото бюрокрацията в България винаги е била много голяма, но със сигурност има напредък. В Община Троян, смело го казвам, обслужването сега е много, много по-добро, отколкото беше тогава. Разбира се, хората и сега не са доволни, но факт е, че доста неща се промениха към добро.

– Има обаче едно българско усещане, че политиката и особено партиите не оправят кашата, а я дозадълбочават?
– Аз тогава го видях като единственият начин; а и не знам какъв е другият начин, защото в крайна сметка се опира до политиката. Макар че като общински съветник от мен не зависи кой знае колко, основното е в общинската администрация, местната изпълнителна власт.

– Каква е оценката ти за Общинския съвет в Троян? Лично на мен, като гражданин, оценката ми към този основен орган на местното самоуправление се промени много – когато се създаде през 90-те години, бяха големите ми аплодисменти, защото го усещах като коректив на комунистическия модел на властта, после дойде изневярата на  принципа „на полза роду“ и платеното участие, по-нататък станахме свидетели на здрава партизация, започна да се мултиплицира партизанският модел отгоре (от парламента), появиха се съветници, и то не малко, които са само за заплатата или други някакви лични цели, и/или са абсолютно неподготвени…
– Безспорно все още има хора, които са в Общинския съвет за заплатата, няма какво да се лъжем. Но мисля, че сегашният Общински съвет стои доста по-добре от предходните. И в него има доста хора, които са, за да се свърши работа, а не за нещо друго.

– Но и той е белязан от скандали, от самото си начало. Струва ми се, че и сега в местния ни парламент надделява политиката, по-точно – партизацията, партизанщината, над каузата „Троян“ и експертността. Така ли е?
– Ако надделява политиката, трябва да сме като общините, в които не си приемат бюджетите. Аз не си спомням да е предложено нещо безспорно полезно и добро за Троян и то да не е гласувано с единодушие, няма такъв случай. Големи скандали не е имало, има разногласия, различни мнения, но когато става дума за важни неща, разбирателството винаги е надделявало и се е стигало до консенсус.

– Но все пак у много хора остава усещането, че някой път се играе напук – основната група в местния парламент, вашата на ГЕРБ, е срещу кмета, който не е от нашите и така се блокират добри идеи?
– Кажи коя добра идея е била блокирана?

– Например около ремонта на пътя в кв. „Ливадето“, който бе в безобразно състояние, за отпускането на общински средства за ремонта.
– Там бе друго, бе направено нещо, а после Общината трябваше да го доправя с общински пари.

– Но нали за направеното имаше няколко проверки от държавните органи?
– Ние бяхме против, че едно нещо да се прави два пъти и че никой не ни предостави документите от тези проверки.

– Това е интересен пример, защото въпреки противопоставянето, казаха се и много остри думи, имаше лични нападки, в крайна сметка пак се стигна до разбирателство и резултат.
– Веднъж кметът Михайлова ми каза: „Петко, когато станеш политик, ще разбереш“. Общо взето едно е политиката, другото е вършене на работа. Затова казвам, че когато е ставало въпрос да се свърши работа за града и общината, тогава сме се обединявали и сме го правили. Може да е имало разногласия, но то е нормално, затова има и различни партии. Ако всички бяха на едно мнение – то да минаваме към ЦК на БКП и готово, всичко ще е 100% „за“. Нормално е да има противоречия и разногласия. Но не е нормално да се стига до личностни нападки и боричкания, това е нещото, срещу което ще се боря като председател на Общинския съвет.    

Със съпругата Мария при скорошното посещение в Европейския парламент в Брюксел, 2018 г.
– След избора ти за председател заяви, че ще надграждаш направеното преди теб, но няма да допускаш нагнетяване на политическо напрежение в Общинския съвет. Какво имаш предвид, значи ли, че е имало много политически ежби?
– Не са много, имало е разногласия, това за мен е точната дума. Но, казах, няма как да няма, важен е резултатът. За мен пример е приемането на последния бюджет (за 2018 г.), там нямаше проблеми, нали? А стана така, защото предварително в комисиите бяха обсъдени всички спорни моменти; кой каквото имаше да каже, го каза в комисиите, спорихме, карахме се, но накрая стигнахме до общи решения. Но сега пък ще кажеш, че има някаква уговорка, и няма угодия.

– Да, ще го кажа. Има съмнения за уговорки, които едва ли са добри неща и едва ли са на полза роду.
– Какво излиза: че ако се караме – лошо, ако се разбираме – пак лошо?!

– Дали ще продължи този дух на консенсус? Наближават избори, а тогава става съвсем друго.
– Надявам се да продължи. С настъпването на изборите със сигурност ще има захапвания, но въпросът е да е да са в рамките на нормалното. Нормално е да има изостряне, но се надявам да не е грубиянско, с обиди и удари под пояса. Аз лично не съм си позволявал лични нападки, това не е моят стил.

(следва)
Интервю на Генадий Маринов

П. П. В продължението – за отношенията на председателя с Марин Радевски, оценката му за кмета Донка Михайлова, той ли ще е кандидатът на ГЕРБ за кметските избори догодина.

17 коментара:

Анонимен каза...

Генади, що реши че тоя парашутист е интересен?

Анонимен каза...

Ако това интервю беше с някой избран за първи секретар на ГК на ДКМС щеше да е добре и нормално, но тук си имаме работа с човек, който оглавява основния орган на местното самоуправление в една /уж/ демократична община и където се вземат важните и сериозни решения за местната политика, от която зависи съдбата на общината и качеството на живота на гражданите. За съжаление г-н Петков това все още не го знае, но както е казала г-жа Михайлова - "един ден като стане политик ще го разбере". "Стискайте палци".
Това е причината г-н Петков да твърди, че от общинските съветници много малко зависи, а основното било администрацията на общината или т.нар. "изпълнителна власт". А тази власт чии решения изпълнява - това също ще го научи някой ден като "стане политик". По-важното е, че вече няма никакви съмнения защо ГЕРБ от няколко години има пълно мнозинство в ОбС и въпреки това не могат да реализират предизборната си програма и обещания, чрез нито едно решение на същия този ОбС, в което имат мнозинство. Нищо, някой ден може и да се научат. До тогава троЕнската политическа забавачница ще продължи да досъсипва Троян.
Друго интересно е, че г-н Петков и Г.Маринов все още не са наясно, че общинския съветник не получава заплата, а възнаграждение, което трябва да покрива разходите по дейността на общинския съветник и които никак не са малки, ако си върши работата. Само че колко от тях я вършат? Освен това има и една "Европейска Харта за местно самоуправление", за която нито днешните общински съветници, нито троЕнските медии са чували и която е подписана от България, но умишлено не се спазва. Всъщност, многократно съм ограмотявал ОбС и съм цитирал тази Харта в този сайт, но както на общинските съветници, така и на Г.Маринов им трябват поне 45 години за да се поограмотят, а и не им изнася. Ще стискаме палци и за това.
Разбира се, напълно излишно е да търсим в това интервю анализ на причините, които докараха Троян до това днешно призрачно съществувание и най-вече има ли някакви наченки това да се промени. Политическата забавачница в Троян не се занимава с подобни неща. В Забавачницата властва дребнотемието и играта на „жумичка“. Карат се, разбират се, обединяват се, разделят се, ръкопляскат си, сърдят се ….. , но накрая правят това, което им каже класната Михайлова. Дечица, какво да ги правиш, все един ден ще се научат за какво са там. Да стискаме палци!
Друго забавно е как г-н Петков говори за бюджета и какво напрежение било, какви батални сцени се разигравали в комисиите и т.н. докато постигнат „консенсус“ и го приемат. Разбира се, г-н Петков дума не обелва за това, че от близо 15 години няма нито един изпълнен бюджет в община Троян. Още по-лошо – за 15 гдини ОбС Троян нито един път не потърси сметка от кой да е кмет защо не си е изпълнил бюджета. За какво тогава се разиграва този цирк с „лютите битки“ и „тежките консенсуси“ по приемането му? За какво се разиграва този цирк с общественото обсъждане на бюджета, след като кой де е кмет си прави каквото си иска и най-нагло не изпълнява бюджета? А, забравих, за троянката политическа забавачница това няма значение. Те си играят дечицата, играят си с живота на хората. Един ден може да се научат. Стискайте палци!
И последно – г-н Петков думичка не обелва защо не се изпълнява План 2020, който план самият г-н Петков е гласувал, макар хабер да си няма какво е гласувал. Нали точно в този план е заложена т.нар. местна политика до 2020 г. А, забравих, той тепърва ще става политик. Сега все още си играе на политика и дава интервюта на онези, които пък си играят на медии. Тези игри ще продължат и съвсем скоро ще бъде включено и населението, само че в „игрите на глада“. Тук вече, който желае….да си стиска палците.

Анонимен каза...

Много забавно е как г-н Пенков говори дали да "минем в ЦК на БКП", забравяйки, че точно кадър на това "ЦК на БКП" го е поканил в ГЕРБ. Услужливо е забравил, че точно член на Бюрото на ГК на БКП /местното Политбюро на БКП в Троян/ беше кмет на Троян издигнат от ГЕРБ, на когото г-н Пенков охотно служеше и прислужваше като общински съветник. Услужливо е забравил, че когато висш кадър на ГК на БКП Троян го кани в ГЕРБ, в групата на ГЕРБ в ОбС Троян е пълно и препълнено с други висши кадри на ГК на БКП Троян, които са многократно повече от тези в групата на БСП?!
Що за раздвоение? Всъщност, що да не си поиграе на "късен антикомунист". То не е като да има медии в този град, които да му зададат неудобни въпроси. А и на "онези 80%" може всичко да им се пробута.

Анонимен каза...

Отлични два коментара Пеевски, само че 80%-товите няма въобще да зацепят за какво става дума.

Анонимен каза...

Нито пък субектът в това „интервю”, ще згъне за кво иде реч.

Анонимен каза...

Може ли някой да ми припомни, как беше "партизанското" име на НАЗНАЧЕНИЯ за ШЕФ на ОбС, че съм забравил?

Анонимен каза...

Църквата на "летящата спагетено чудовище" подкрепя г-н Пенков.

Анонимен каза...

Църквата на "летящото спагетено чудовище" подкрепя г-н Пенков.

Анонимен каза...

Пеевски кмет!Троян столица!Краката отвити....

Анонимен каза...

Прав си Илияне.На този Петко Пенков не му е мястото в Общински съвет камо ли като председател на същия.Явно този господин не знае,че Общински съвет контролира работата на общинската администрация.Той самия казва,че от него нищо не зависи.Господин Пенков като от тебе и другите съветници нищо не зависи какво търсите там в Общински съвет и ние ви плащаме както казвате заплати.С тези Ви думи ни изяснихте,че никакъв контрол не извършвате на работата на общинската администрация.Нямате ли малко срам,че вземате пари за нощовършене.С една дума Вие ходите на сесий за да се почесвате и ние ви плащаме за това.

Анонимен каза...

"Аз не си спомням да е предложено нещо безспорно полезно и добро за Троян и то да не е гласувано с единодушие, няма такъв случай. "
Има десетки такива случай - като се почне с "големият магазин", който интересчийте ГЕРБ отрязаха и още куп други.
Ако може Пеевски да ни светнe какви благинки сме изтървали
заради гадните гербери?

Анонимен каза...

Политиката като средство за облагоденстване/разбирайте КРАДЕНЕ/

Анонимен каза...

Ние от "Бялото братство" пожелаваме успех на председателя......

Анонимен каза...

Вие пък кои сте?????-

Анонимен каза...

Съюза на ходжите в България ще пазят Троян и всички в община Троян от зли магии ,както и ще помагат за бързо реализиране на всички проекти

Анонимен каза...

Мисля,че в това интервю в две части, въпросите са доста по-интересни от отговорите:)

Анонимен каза...

Убуу мумче , ама завел чак булката да се селфират в EU парламент.
Що не си стуят тука на селу?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |