Светското му име е Минко Мошеков

* Захарий в „Записките…“: „В Търновския затвор беше игуменът на Троянския манастир хаджи Макарий – истински Христов служител. Като ме видя в такова окаяно положение, скъсан, бос и с изранени крака, даде ми своите калцуни за път, като ме благославяше да ме пази Спасителят, където и да ме водят”
Нашите герои
Архимандрит Макарий

ТРОЯН не получава свободата си даром. Въпреки че тук въстанието не избухва, че Захарий в „Записките..“ си говори за многото предателства в Троянско, въпреки тукашните еснафски народопсихологически особености, неразбиращи онези, дето не спазват правилото „наведена главица сабя не я сече“. Защото има своите дейни помагачи на отряда на ген. Карцов, щурмувал и превзел при невъзможни условия Троянския проход, има комитетските си хора, има опълченците си, а за следосвобожденските герои във войните за национално обединение е излишно да говорим – достатъчно е да споменем Дойран и стоманения 34-ти пехотен Троянски полк…

ЗА ЕДИН от големите ни герои в освобожденската епоха, може би най-големия, разказва Музеят на занаятите (във фейсбук групата „150 години Троян – събтия“, посветена на юбилейната градска 150-годишнина на Троян, която отбелязваме през 2018-та). Разказва ни за един величав поп, духовник, бунтовник и водач, един необикновен троянец, заслужаващ най-дълбок поклон – игуменът архимандрит Макарий.  
Т21

СВЕТСКОТО му име е Минко Иванов Мошеков. Роден е през 1831 г. в мах. Усойна на с. Колибето (днес с. Черни Осъм). Постъпва в манастира като послушник и завършва килийното училище. И още тогава, буен и любознателен, спечелва вниманието, обичта и уважението на братята монаси. В годините на революционния подем, вече е в зряла възраст, с интерес следи съдбата на българските емигранти в Румъния, решенията на Букурещкия революционен централен комитет за освобождението на България. През есента на 1871 г. Левски основава революционен комитет в Троян. Макарий е избран за подпредседател и активно се включва в революционната борба – често е в Троян, участва в събранията на съзаклятниците, събира пари за оръжие, барут и дрехи за всеобщото народно въстание. В една нощ на януари 1872 г. Левски основава в игуменарницата на манастира революционен комитет – първият в България монашески революционен комитет. Макарий с достойнство заема председателското място. Общото дело сближава двамата и от сега насетне Апостола е чест гост на манастира; а след гибелта му тук продължават да намират сигурно убежище Стефан Стамболов, Панайот Волов, Стефан Пешев, Тома Хитров, Петър Факиров.

ЗА КРАТКО време Макарий купува оръжие за комитета, а в близката мах. Миленча прави скривалище за барут и оръжие, от което снабдява и другите комитети: Ловешкия, Севлиевския, Новоселския, та чак и този в Панагюрище. По време на Априлското въстание (1876 г.) и боевете при Ново село Макарий със 70-80 въоръжени членове на комитета (монаси и миряни) отблъсква няколко нападения на башибозуци и черкези срещу манастира. Същата година, след разкриването на Троянския и на революционния комитет в манастира, Макарий е арестуван и откаран в ловешкия, а после в търновския затвор, където е подложен на жестоки изтезания. Захари Стоянов пише в своите „Записки…”: „В Търновския затвор беше игуменът на Троянския манастир хаджи Макарий – истински Христов служител. Като ме видя в такова окаяно положение, скъсан, бос и с изранени крака, даде ми своите калцуни за път, като ме благославяше да ме пази Спасителят, където и да ме водят…”. Макарий е осъден на смърт, но после – помилван. Връщайки се в манастира, продължава да работи за освобождението на България. По време на Руско-турската война взема дейно участие и е незаменим помощник на Троянския отряд на ген. Карцов. Още през лятото на 1877 г. архимандрит Макарий се среща с организатора на българските доброволчески чети и ръководител на руското разузнаване Никола Кабакчиев и дава своята помощ като издирва сведения за турските войски и укрепления. Макарий изгражда мрежа от 14 сътрудници, повечето манастирски хора, които постоянно кръстосват Балкана и проявяват изключителна находчивост при събирането на данните.

Ген. Карцов обсъжда с архимандрит Макарий и троянски първенци предстоящия щурм на Троянския проход, картината е озаглавена "Военен съвет", худ. Анастасия Панайотова
В КРАЯ НА 1877 Г. руското командване решава да се премине Балкана от сформирания през август Ловешко-Севлиевски отряд, който е преименуван на Троянски и начело застава ген. Карцов. Още с появата му в Троян в края на декември негов верен помощник става отец Макарий, който присъства на всички важни съвещания. Под негово ръководство манастирът набавя товарни коне, биволи и мулета и съставя керваните. Макарий организира женска хлебопекарна, която денонощно работи в манастира, както и ежедневното транспортиране на храна до войските, като често керваните са предвождани от самия игумен. Той поема изхранването и подпомага въоръжаването на четите на воеводите Цеко Петков и Георги Пулевски. Под личното му ръководство се организира и лазарет за ранени в светата обител.

ЗА НЕУМОРНИТЕ действия на игумена в своите спомени ген. Карцов пише: „Сутрин той изпращаше ешелони в планината, ръководеше разчистването на пътя при изкачването, вечер се явяваше при мен за указания, нощем се грижеше за приготовляването на хляб и вино, изпращаше всичко това в денкове за войските, а на разсъмване, яхнал балканското си конче, беше пак на прохода”. Казашкият полковник Митрофан Греков с признателност си спомня: „Колко симпатичен и достоен човек! Ние сме му задължени много. На пустинните височини, разбира се, нищо не ще доставиш за каквито и да било пари, а той ни докара тук в манастирски чували хляб, печено и варено месо, вино и ракия. Не само аз от участниците в преминаването на Троянския проход ще го спомням с топла и сърдечна благодарност.” 

Манастирското гробище с ливанския кедър над него, тук е погребан архимандрит Макарий
Гробът на архимандрит Макарий, големият мраморен кръст
 бе поставен неотдавна от сегашния игумен Сионий
СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО на България архимандрит Макарий се посвещава изцяло на стопанската и строителна дейност в манастира, в резултат на което са построени голяма трапезария, жилищни помещения за поклонници, тепавица, дъскорезница. През 1885 г. той свиква монашески събор и отпуска за младата българска армия „40 говеда, 40 овце и частно събрано от братята за Червения кръст 3000 гроша”. С широка обща култура, по природа интелигентен човек и духовник, архимандрит Макарий, достойно изживял годините на своя живот, умира на 6 февруари 1906 г. (погребан е в гробището в двора на светата Троянска обител, над което днес се извисява грамаден ливански кедър, донесен от Божи гроб и засаден още преди Освобождението именно от архимандрит Макарий; запуснатото доскоро манастирско гробище бе подредено от сегашния игумен дядо Сионий, а на гроба на Макарий бе поставен масивен мраморен кръст – бел. ред.).

Музей на занаятите, Троян

9 коментара:

Анонимен каза...

Евала!..

Анонимен каза...

Кратка ретроспекция на "новините" от последната седмица в този сайт
- 20.02 - инфо от ГЕРБ, г-н иванчо и Цв.Цв поднасят цветя
- 21.02 - почти собствено инфо за правене на мартеници в училище
- 21.02 - инфо за от ГЕРБ, г-н Иванчо и евродепутат с инициатива
- 22.02 - инфо от общинска чиновничка
- 23.02 - инфо от музея
- 24.02 - почти собствено инфо за нови трима професори
- 26.02 - инфо от НУПИ за изложба
- 26.02 - инфо от С.Г. за баскетбол
- 28.02 - инфо от музея
Както виждате, тежък журналистически труд, а все по-проспериращите жители на Троян под мъдрото ръководство на всеуспешная Михайловна - пред удавяне от обилен и напоителен информационен поток.... не ли?
В същото време Троян е затрупан от сняг, а Гинка си купи ЧЕЗ, за което Бочко от Банки се изока, че ще хване гадовете. А, и едно детенце с троянски корени на 6 годинки стана световен шампион като отвя 1500 други деца в Банког и спечели първенство по математика. Но, това са дреболии и не бива да смущават ... измислените троЕнски реалности под арктическия информационен похлупак.

Анонимен каза...

Втора седмица никакви новини от разВОЙ центъра в лабораТОРиите по смд на първоприемника!
Втора седмица без ниви награди, яърхове и отличия.СлОчаеност, не мисля...

Анонимен каза...

....и кво то това като Гинка е купила ЧЕЗ?!Нещо ще те сгрее ли,или мислиш че тока ще поскъпне или поевтинее??!!Всички медии го дъвчт това,и тук ли трябва да се упражнявате?Вундеркина каде е спечелил олимпиадата нали е събирал и изваждал.Кво толкова има да се обсъжда?Като стане пълнолетен ако си е в Троян,ще тъпчи вата по юрганите на Радевски...Статията е хубава и дава доста размисли .Защото бъдещето идва чрез миналото!Настоящето просто се случва.Разберето го това.

Анонимен каза...

"Браво" на коментар 4-ти. Това е истинския съвременен троянец - полуграмотно двукрако с опит за мисловни процеси. Не е за вярване какво опростачване е смразило и премазало този някога голям малък град, а днес живеещ със спомени в мъртвото си настояще.
Примата е щастлив в "настоящата" си кочина и очаква "светлото бъдеще чрез миналото". Г-н Никой от Нищото, тръгнал за Никъде!

Анонимен каза...

Само Левски!

Анонимен каза...

.....сега.Уважаеми троенски жалби.Допускам ,че сте няколко,и прецаквате всяка тема до която пишете.Като оцапана с лютеница вилица,която с "право" се впива в бялото сирене.За да констатира-"кво толкова- сирене".Етикетирано вече и оцапано.Оставено на негнусливите.Уважаеми нека ви утеша до колкото мога,че славното Троянско минало за което толкова страдате е постигнато от вашите бащи или поне батковци.Вие просто сте имали шанса да живеете във времето на неговия плод.Така както ние по-младите сега живеем в плода на вашето време!Да положението е точно такова каквото ни се полага по дела.Така както сте точно толкова финансово успешни колкото пари имате,както сте реципрочно грозни на вашата съпруга,както децата ви са толкова арогантни колкото сте били вие,и лайното ви мирише заради боклуците които сте изяли,устата заради незаинтересоваността ви към зъбите и храната........Нуждата ви да лепнете етикет на всяко нещо което срещате е просто защитна реакция да се идентифицирате.Уважаеми не се хабете толкова.На никой освен майка ви не му пука за вас.Какво да правите?.След като отказвате да погледнете към миналото,то просто бъдете благодарни за настоящето.Не дуднете за всяко нещо.Знайте ,че винаги може по лошо.Там таван няма!Затова всеки ден благославяйте бога,каквато и гадост да ви е сервирал,затова ,че освен ,че сте си я заслужили,ами може и да ви е малко!Евала на Макарий ,че е бачкал ,а не се е тюхкал като съвременниците си-общественото Троянско стадо .Като овце , дето зимно време се вайкат за тучните ливади и припеците,където някой ги е водил.

Анонимен каза...

Бахти глупаците сте!

Анонимен каза...

Ливанския кедър е свещен и почитам още от предхристиянско време.Избора на Арх. Макарий говори за висока ерудиция в теологията.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |