Дебати за ямата в жк „Лъгът“

* Възможностите са две – зариване на изкопа или търсене на нов инвеститор и възобновяване на строителството, обясни ресорният зам.-кмет Ангел Ангелов; Общината предпочита второто * Съветниците ще определят съдбата на обекта
В Общинския съвет
Замразеният обект в жк "Лъгът" сега, 1 октомври 2017 г.
Ямата в пълния й "блясък"
 Без коментар
КАКВА ще е съдбата на грамадния изкоп, останал от спрения преди година жилищен строеж в жк „Лъгът“. Такова бе питането към Община Троян (кметската администрация) на общинския съветник Петко Пенков, напомнил, че има гражданска подписка от жители на квартала с искане за заравяне на ямата. От подробния отговор на ресорния зам.-кмет Ангел Ангелов, даден на общинската сесия миналия четвъртък (28 септември), стана ясно, че вариантите за решение са два – изкопът да се зарине или, каквото е предложението на Общината, да се върви към търсене на нов инвеститор и продължаване на строителството.

ДА ПРИПОМНИМ. Изкопът бе направен през втората половина на 2016 г. от фирмата „Бетонекс - Бакалов“ ЕООД на местния строителен предприемач Митко Бакалов, построил голямата кооперация в съседство и подел ново строителство. Строежът започва с одобрен инвестиционен проект (№53/22 юни 2016 г.), но без издадено строително разрешение (явно с устна уговорка с представители на Общината). След подаден сигнал обаче строежът бе спрян, а при гласуването в Общинския съвет на „Бетонекс - Бакалов“ ЕООД бе отказано правото за строителство (реш. №300/24 ноември 2016 г.), което доведе до замразяване на обекта и зеещата голяма яма. После катастрофа отне живота на г-н Бакалов и възможността за продължаване на строителството от фирмата му отпадна. А ямата стоеше, стои и в момента, година по-късно, и стряска, плаши и притеснява съкварталците.

„ВЪПРОСЪТ е актуален. След решението на Общинския съвет за отказ от учредяване на право на строеж и спирането на строителството, Община Троян без да желае стана собственик на изкоп с размери 32 м на 7 м при 3 м дълбочина върху подложен бетон. Тази собственост, разбира се, е тежест, а не преимущество. През изкопа минават важни комуникации, обслужващи жилищните блокове в жк „Лъгът“. В Общината постъпи и подписка от граждани за заравяне на изкопа. А неколкократно ОП „Комунални услуги“ възстановява оградата, обезопасяваща обекта. Направено бе и обсъждане на въпроса от Консултативния съвет по икономика (КСИ). Проведени са също разговори с наследниците на бившия инвеститор и с гражданите, внесли подписката в Общината. В търсене на решение за бъдещето на обекта бяха обсъждани, в различни формати, двата възможни варианта – заравяне на изкопа или възобновяване на строителството“, очерта ситуацията г-н Ангелов.

Зам.-кметът Ангел Ангелов
А СТАНОВИЩЕТО му, което е и официалното становище на Община Троян, бе следното: „Преобладаващата част от мненията на експертите и на КСИ са: заравянето на изкопа ще наложи влагането на безсмислени средства и е нецелесъобразно да се извършват нови разходи за засипване на изградените основи и подравняването на терена. Това мнение се споделя и от някои граждани от квартала. Ако Общинският съвет реши да се гласува отстъпено право на строеж, е възможно с познатия или с друг проект започнатият строеж да продължи съобразно изискванията на действащото законодателство. Това не само няма да доведе до финансови разходи за Община Троян, но ще осигури средства и недвижима собственост“.

ЕВЕНТУАЛНОТО ново жилищно строителство може да се извърши в партньорство на бизнеса с Общината и да е в полза на младите хора. По-точно – на младите специалисти, които ще работят в икономиката на Троян и ще бъдат насърчени с нови жилища. „Общинската администрация ще внесе предложение до Общинския съвет през м. октомври за обявяване на конкурс за избор на инвеститор и отстъпване на право за строеж. Съветниците ще определят съдбата на обекта“, заключи зам.-кметът Ангелов.

Т21  

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Става за спортен риболов

Анонимен каза...

Тия ГЪРБЕРИ срам нямат! Спряха строеже, а сега питат какво ще правим с ямата.

Анонимен каза...

Съдбата на проекта ще се определи и от инж. Райков който е общински съветник и председател на комисията по териториално селищно устройство.Същия който бракониерства на язовир Сопот и бе заловен от ЦРО и полицията. Същия който има досъдебно производство.Няма такава държава господа-другари. Господа общински съветници Вие сте срам за града ни!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |