Най-големите днешни проблеми на компютрите идват от… Троян

* Днешните компютърни вируси са от типа „троянски кон“ и виновник за овирусяването е не друг, а нашата наивност/глупост

Свилен Димитров
Гореща тема
Авторът Свилен Димитров се занимава с компютри и програмиране повече от 15 години. Завършил е информатика в Софийския университет. Бил е преподавател по информатика и информационни технологии в СУ „Св. Климент Охридски” (Троян) и системен администратор в кабелния оператор „Оптиспринт“. От няколко години е преподавател по информатика и информационни технологии в най-голямото троянско училище – СУ „Васил Левски“, и ръководи училищната Microsoft IT академия, единствената в Ловешка област. Има сертификат за Master ниво на изпитите за Microsoft Office и сертификат за програмиране и проектиране на интернет сайтове и портали на HTML5. В свободното си време се занимава с театър (член е на любителска театрална трупа), голям фен е и на киното и има собствени преводи на няколко англоезични филма. Т21

Опаа, вашите важни файлове са криптирани, сн. 1
ИСКАПЛАЧЕ“? Или „ИскаНеПлаче“? Мнозина от вас са чули по новините за вируса „WannaCry”, който порази компютрите и се характеризираше с физическа невъзможност да бъде възстановена информацията от него. В добавка искаше плащане към криптовалутата BitCoin, която на практика е непроследима. В няколко отделни статии ще обърна внимание на най-честите грешки, които потребителите допускат и така заразяват компютъра си с вируси. Първото, за което ще пиша, е стандартното предпазване на компютъра, Facebook и системата за комуникация Skype.

Какво правят гърците?

НАЙ-ВАЖНОТО, което всеки трябва да разбере, е, че в днешно време няма компютърни вируси или поне не такива, които имаше преди. За справка – един от най-гадните вируси, създавани някога, беше HDDestroyer, който „само“ казваше на вашия твърд диск, че главата му е на 0,2 мм по-високо, отколкото трябва. Логично тя се препозиционираше и самият диск буквално биваше надиран за няколко секунди. Затова бяха направени истински защити на компютрите и в днешно време няма никакви вируси. Сега ще кажете: „Тогава защо пишем за защити“? Защото новите вируси са от типа „троянски кон“. Уви, така е – най-големите проблеми на компютрите идват от… Троян. Шегувам се, разбира се. Става дума за митологията и разказа за Троя. Какво правят гърците? Оставят като „подарък“ троянски кон, пълен с войници, който пазителите на Троя сами пускат зад крепостните стени. Днешните компютърни вируси работят на същия принцип, защото компютрите са толкова защитени, че те не могат да прехвърлят техните „огнени стени“ (Firewall) по никакъв друг начин, освен чрез хитрост. Аз самият получих един такъв вирус от тип „троянски кон“ и то съвсем наскоро. Крайно време беше, защото бях започнал да се чувствам пренебрегнат.

Вирус ли е това? Да.

Сн.2
НА ВТОРАТА снимка съм направил копие от писмо, получено наскоро на личната ми поща, което е (може би) от НАП. Изключително важно е, че са „посочили“ какви санкции ще има, ако не взема мерки и не си подам коректно декларациите в НАП. Ето това е един от начините, по които действат създателите на вируси. Напомнят на ало измамниците. Разчитат на човешката глупост. Как обаче разбрах, че това е вирус? Първо – ако НАП ще пишат до мен, трябва да ми имат e-mail адреса. Това става, ако самият e-mail съм посочил в данъчната си декларация. Едно просто замисляне от моя страна. Посочих ли си e-mail пред НАП? Не! Значи НАП не могат да ми знаят e-mail-а и това е вирус. Второ – подателят на съобщението (вижда се горе) е mailnews@yashika-body.co.jp. НАП имат ли правомощия да изпращат съобщенията си от Япония, след като завършва e-mail-ът на JP, а не на BG? Не! Значи е вирус. Трето – НАП пишат, че ще ме санкционират, но не знаят мъж ли съм или жена и се обръщат с неопределеното „Уважаеми госпожи и господа“. Ако някой в България има достъп до личните ти данни, то определено това е НАП, обаче в „писмото си“ те не се обръщат поименно към мен. Вирус ли е това? Да.

ЕТО ВИ ЕДНА проста проверка, която да направите. Разбира се, много е важно да я правите ПРЕДИ да отворите прикачения файл. Инсталирах си виртуална машина и в нея отворих писмото и прикачения файл. Компютърът премигна за момент и после с нищо не показа, че има проблем. Само че след 20 минути виртуалната машина беше тотално съсипана, а всички файлове със снимки и клипове - криптирани. Фонът на екрана се беше сменил на някаква картинка с текст (виж сн. 1), която ми обясняваше каква е защитата и ме приканваше да платя половин BitCoin, който в момента струва „скромните“ 1926 евро, за да се реши проблемът.

Гарантирано печелите безплатен вирус

Сн.3
ВТОРИЯТ най-често срещан вариант е да ви приканят да отворите някаква страница вътре в писмото, която ви обещава невиждани снимки на красиви момичета (най-често). Как пък тези момичета намериха точно моят e-mail е загадка над загадките. Характерното за този вид измами е, че в тях често се съдържа странното име „xyz“ (сн. 3), което може да ви наведе на мисълта, че нещо не е наред. Българските електронни пощи така и не вземат сериозни мерки да ви предпазват от подобни вируси. Няма да правя реклами, но е факт, че в чуждите пощи подобни писма нямат шанс да пристигнат в пощенската ви кутия, а директно отиват в „Спам“. Уви, в повечето случаи, щом се касае за български пощи, то най-вероятно тези писма да достигат до вас. Ето пример за други подобни - имате писмо, което ви пише, че сте спечелили 3 милиона (най-малко) евро от лотарията. Независимо, че вие никога не сте участвали в тази лотария, но все пак – защо да не печелите? Особено печелите, като щракнете на бутона „вземи си наградата“. Гарантирано печелите безплатен вирус и можете да се сбогувате с всичките си снимки и документи!

Вирус от приятел

ЕТО ТОВА вече е най-неприятното нещо. Ваш приятел е направил подобна глупост и вече вирусът изпраща писмата от негово име, защото компютърът му е заразен. Как да се предпазим от това? Първо, вие би следвало да познавате вашия приятел. Вижте дали в писмото има конкретика. Вашият приятел не би ви написал „Уважаеми госпожи и господа“ и никъде в текста да не ви е споменал по име, нали? Ако имате съмнения, пишете обратно на вашия приятел, но без да щраквате на връзки в писмото „от него“ и без да сваляте прикачени файлове. Докато не сте направили едно от тези две действия, вирусът е точно като троянския кон - стои пред крепостта, но все още не е влязъл и ако действате разумно няма и да влезе.

В Skype нещата стоят по-зле

АКО СЛУЧАЙНО сте си инсталирали някакъв вирус в Skype, като сте щракнали на „странно“ съобщение от ваш приятел, по-добре е да потърсите специалист, защото файловете се намират на доста скрити места и изчистването им по грешен начин може да доведе до повреда на операционната система. Единственото, което можете да направите, е да обновявате често Skype от менюто „Помощ“ (най-горе) и после подменюто „Проверка за обновяване“.

При Facebook нещата си зависят от вас

ПРЕДИ ВРЕМЕ сте попълнили „анкета“, озаглавена „Разбери какъв/а си бил/а в предишния си живот“ или „Коя зодия най-много ти подхожда“ или „Какво е прабългарското ти име“ и т. н. При „попълването“ вие сте се съгласили, че сайтът на тази „анкета“ може да публикува от ваше име и да праща информация на вашите приятели. Така осъмвате една сутрин във Facebook със стена, пълна с „ваши“ публикации, които хвалят (или хулят) Бойко Борисов (в зависимост кой плаща на въпросния сайт).

Как можете да почистите профила си?

ЩРАКНЕТЕ на символа със стрелка, сочеща надолу, намираща се най-горе в дясно на всяка Facebook страница (в дясно от информацията за новостите и личните съобщения). От появилото се меню изберете „Настройки“, а след това от менюто в ляво изберете „Приложения“. Ще се учудите колко неща имат право да публикуват от ваше име. Посочете едно от приложенията. Примерно „Игроцентър“. При посочване ще ви излезе в дясно моливче (за редакция) и Х (за изтриване). Щракнете на „Х“ и след това в новия прозорец изберете опцията „Delete all your Игроцентър activities” (ако приложението е с друго име, вместо Игроцентър ще пише неговото име). Щракнете долу на бутона „Премахване“. Повторете това за всички глупави приложения, които сте включили без да знаете. След като приключите с това меню щракнете горе в дясно на името си, след това в новата страница (където е вашият профил) щракнете на „Още“ и после на „Харесвания“. Харесванията са по хронологичен ред. Прегледайте дали случайно наскоро не сте харесали „Новините от ПЕТЕЛ“, „Новини на ПИК“, „Новини каквито са“, „За промяната в България“ (или „Против безобразията в България“) и т. н. Посочете върху бутона „Харесано“ и изберете „Не харесвам“. Страницата няма да изчезне в момента, но при следващо зареждане тези страници ще бъдат премахнати. Готово! Желателно е, ако сте имали повече от 5-6 подобни неща да смените паролата си, но не е задължително.

ТОВА В ОБЩИ линии са базовите знания, които трябва да имате, за да се предпазите от вируси в интернет или социалните мрежи, които могат да се обобщят с думите „бъдете недоверчиви“. Подлагайте на съмнение несигурните неща, за да не пускате „троянци“ в компютъра си. Следващият път ще говорим за една много важна и актуална тема – неправилното „приятелство“ на децата в социалните мрежи и как да ги предпазим от това, което ги заплашва.

(следва)

9 коментара:

Димитър "dmb" Табаков каза...

Добре и информативно. Аз бих добавил, че за да се пазите горе долу добре, може да си сложите безплатната версия на Malwarebytes Anti Malware (MBAM) но никога не забравяйте: "Ахмак човек, и вързано куче го хапе."

Анонимен каза...

Ами така е.
А да не говорим колко хората се кефят на
разни малоумни сайтове като петел, брадва, секира и куп подобни.
Имат 2 основни тактики:
1. На "новината" пишат с големи букви "СЕНЗАЦИЯ" или "ШОК" или друго подобно и естествено повечето жени само това търсят и веднага искат да проверят какво пише.
2. След отварянето на препратката, екрана "потъмнява" и в центъра остава един прозорец да харесаш или споделиш сайта, че иначе няма да можеш да прочетеш "новината".
От тук 2 нови варианта:
1. Просто отказваш опцията за харесване/споделяне и в повечето случай можеш да прочетеш все пак глупостите.
2. Просто затваряш новият прозорец/раздел на браузъра.

Анонимен каза...

Добре е да има информация, благодаря! Имам въпрос към г-н Димитров, като към специалист по информатика и народен будител. Какво ще стане в бъдещето, когато роботи ще заменят голяма част от хората на работните им места?

SED каза...

Уважаеми номер 3,
Въпросът Ви е страшно интересен и определено мисля да му отговоря обстойно. В момента обаче работя по една много сериозна тема, която обявих в края на тази статия - "Неправилното „приятелство“ на децата в социалните мрежи" и проучванията, които правя са доста. Надявам се да събера всичко в най-скоро време и да го предоставим, защото това се превръща в един бич на съвременното общество, който може да бъде унищожен още в зародиш.
Обаче третата статия определено ще бъде моят двоен поглед за бъдещето - утопичен и дистопичен по отношение на използването на новите технологии и влиянието им върху обществото и работата на хората.
Благодаря Ви за прекрасното предложение.

С УВАЖЕНИЕ: Свилен Димитров

Анонимен каза...

Мда, Вие искате да се борите, други вече се "фукат", че били въвели децата да учат чрез таблети и тем подобни.
Иначе и аз подкрепям да го няма това с 5-годишни с модерни телефони или забили зомбирани глави в компютъра или таблета.
Факт е, че е масова практика на родителите да купят
на детето си (даже и на 3г) нещо подобно.
Тук се получава: "на ти телефона/таблета и не ме занимавай да си цъкам у фейса". А за възпитанито на детето - квото стане, той ще си бие главата след 20г.
После какво имаме - малки престъпници, наркомани, убийци, самоубийци и други подобни.
Та, драги ми родители, ако не обърнете по-сериозно внимание на детето си, то утре може и то да реши да се самоубие или да убие някой друг или нещо, за което всички ще съжалявате....

Анонимен каза...

А една друга тема за размисъл - кога училищата и най-вече държавните учреждения ще започнат да ползват безплатен софтуер?
По-точно да преминат към линукс.
Учениците не са и чували за такава ОС, единствено ако някой от някъде се натъкне на някаква статия и реши да задълбае и да премине на линукс.
Като цяло през последните 10г доста се увеличи броят на ползвателите на линукс, но все пак за много хора това е нещо космическо и много сложно.

Анонимен каза...

Обучението на децата с таблети и други подобни тамагочита е просто гениална работа. Така Гугъл и Сие мафията и тези, които ги поркрепят и им плащат формират от най-ранна възраст манталитета, навиците и вкусовете на всичко живо. И разбира се си подсигуряват 24 достъп до съзнанието на тези същества до края на живота им. Найс,а?

Анонимен каза...

Направо е невероятно.
Нали се сещате, че пък аз няма
да си запиша детето в такова училище.

Анонимен каза...

Не му обръщайте на Свилката внимание! Турете си ПАНДА ФРИ. Дори да отидете на писмото от "НАП" и да кликнете по файла пак няма да ви зарази! Пробвано е! Пишете в гугъл панда фри, свалете , инсталирайте и не му обръщайте на Свилката внимание! Джиткайте си спокойно...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |