Троянката Стела Василева с Голямата награда от Етъра 2017

* Надпреварите в Етъра са днешен вариант на едновремешните облози между майстори * Тази година участваха осем зографи от Украйна, Русия, Румъния, Албания и България
Който си го може, го може
Стела Василева на надпреварата в Етъра, м. септември 2017 г.
ТАЛАНТЛИВАТА троянска иконографка Стела Василева е тазгодишният носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“ от Международната майсторска надпревара в рамките на XV Международен панаир на традиционните занаяти „Етър”, чийто домакин и организатор е едноименният Етнографския музей на открито край Габрово. Наградата беше връчена на церемония в Етъра на 5 септември. Освен парична премия от 600 лева младата художничка получава право на изложба базар тук през 2018 г.

ВСЯКА ГОДИНА надпреварата е в различен занаят, като сега за първи път беше между иконописци. Участие взеха осем зографи от Украйна, Русия, Румъния, Албания и България. Майсторските надпревари в Етъра са замислени като днешен вариант на едновремешните облози между майстори. В рамките на три дни зографите мериха сили кой ще направи най-добрата реплика на мотив от стара икона с изображението на покровителя на занаятите свети Спиридон; оригиналът е от фонда на габровската художествена галерия и е дело на майстор от Тревненската иконописна школа. Другата задача бе да нарисуват икона по свой избор, като използват мотиви, материали и техника, характерни за страната, която представляват. Вторият етаж на шарланджийската работилница на етърската чаршия приюти зографските им ателиета и посетителите на Панаира на занаятите можеха да наблюдават работата им по двете задачи.

СТЕЛА ВАСИЛЕВА е възпитаничка на троянското СХУПИ „Проф. Венко Колев”, след което завършва иконография във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Занимава се с иконопис, стенопис, мозайка. Като студентка е участвала в реставрацията на стенописите в троянската църква. Нейно дело е иконописта в Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов” (Велико Търново). Сред зографисваните от нея параклиси е този в троянското с. Балканец. „Стела е свободен човек, има си свой свят и чрез него умее да защитава свободата си. Много й е дал Господ“, казва за нея троянският художник Иван Хаджийски, с когото заедно са работили по търновския проект.

Победителката Стела Василева получава Голямата награда, Етъра, 5 септември 2017 г.
НАЧАЛОТО на майсторските надпревари в Етъра е поставено още през 1981 г. Стела Василева е вторият троянски участник, станал носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“. През 2009 г. я печели майсторът грънчар Николай Йовков. Други троянски участници, удостоени с различни награди в надпреварата през годините, са бакърджиите Тодор Босев, Иван Мондешки, Румен Марков, керамиците Ралица Йовкова, Красимир Иванов, Румен Георгиев, дървостругарят Стефан Лавчиев, дърворезбарят Петър Лазаров.

ВСИЧКИ ТВОРБИ, създадени по време на тазгодишното състезание между иконописците, ще бъдат представени в изложба, която ще може да се види в „Етъра“ от 6 септември до края на месеца.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Когато става въпрос за кинти пише „нашата”.Когато не става въпрос за кинти пише „троянката”...

Анонимен каза...

Браво на момичето, а 1ви да си изпие кафето :)

Анонимен каза...

Талантлива и красива!!!

Анонимен каза...

Много красива и много талантлива !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |