Пирамидата на Кашка

* Мястото не е случайно – там е бил базовият лагер на ученическата експедиция през 1990 г., ръководена от Тодор Гладков * Пирамидата има няколко функции – указателна, информационна, историческа
От мястото на събитието
Снимка за спомен след поставянето на пирамидата, 23 август 2017 г.
Подкоготовката
Монтирането
Финалните щрихи
НА 23 АВГУСТ 2017 Г. по инициатива на ръководството на Национален парк (НП) „Централен Балкан“ група ентусиасти поставиха 2,5-метрова пирамида в местността Кашка на източния склон на Васильовската планина в землището на с. Чифлик, Троянско. Поводът бе 30 години от обявяването на района на Козя стена (част от НП „Централен Балкан“) за резерват и 27 години от организирането и провеждането на първата експедиция с участници ученици от троянското ОУ „Иван Хаджийски“. Функциите на пирамидата са да дава информация за резерват „Козя стена“, да указва посоката към хижите „Козя стена“ и „Ехо“ и, не на последно място, да напомня за ученическата експедиция от 1990 г., ръководена от прочутия троянски учител по география Тодор Гладков.

НА МЯСТОТО, означено с пирамидата, е била базата на експедицията – десетина палатки. Целите са били няколко: поставяне на табели, означаващи резерват „Козя стена“, определяне местообитанията на защитени и редки растения, установяване на прекрасните вековни дървета в региона, наблюдение на красивото нощно небе, изграждане у участниците на умения за работа в екип и способности за общуване с природата. В експедицията, ръководена от г-н Гладков, участват и Дачо Дачев (организатор на бивака), Павли Богдански (тогавашен зам.-директор на Горското стопанство в Троян), фотографът Величка Ганковска, медицинската сестра Марияна Шейтанова. Децата участници са 25.

В СЛЕДВАЩИТЕ години се правят още няколко експедиции по оста „Стенето - Амбарица“, „Козя стена“, обзорна „Хем“, от хижа „Тъжа“ до хижа „Коман“. В тях голяма е ролята като научен ръководител на доц. Петър Желев, завеждащ катедра „Дендрология“ в Лесотехническия университет. Проведени са и няколко експертни експедиции из НП „Централен Балкан“. В резултат на цялостната  изследователска дейност през 2004 г. е издадена книгата „Зеленото богатство на НП „Централен Балкан“ с автори Петър Желев и Тодор Гладков.

Пирамидата в местността Кашка, напомняща за ученическата експедиция през 1990 г.
РЕАЛИЗАЦИЯТА на проекта за поставяне на пирамидата стана факт с подкрепата на НП „Централен Балкан“. Голяма благодарност заслужават и спонсорите, които са бивши ученици на ОУ „Иван Хаджийски“ – инж. Светослав Дочков, инж. Иван Раденски, Момчил Бечев и Димитър Цаков. Много труд и старание вложиха хората, изработили паметния знак – Иван Борисов, Васил Шейретов и Иво Пеев. Активно съдействаха и Христо Сливков (от ПСС - Троян), председателят на Общинския съвет в Троян Николай Тодоров, Ивайло Николов, Петър Мачковски и Емил Христов. Благодарностите са и към всички участници в експедициите, които след толкова години не са забравили дните, прекарани в Балкана и са взели част от гордия му дух.

Калоян Кюркчиев

 Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Днес 06.09.2017 е национален празник. Но не и за потъналото в потресаващ информационен мрак село Троян и селската му журналистика.
След като надлежно бяхме запознати с "топ-новините" за поредния успех на кмета Михайлова, с дежурната новина от Серяковата къща и "екшъна" с неработещ семафор - на връх Празника за Съединението на България вместо поне няколко думи за това уникално събитие, извършено от българите без да се съобразяват с т.нар. "велики сили", днес ни занимават с една дървена пирамида, около която е бил др.председател на ОбС с.Троян.
Унижение?
Подигравка с България и жителите макар и на едно потънало в информационен мрак село?
Или най-обикновена троянска медийна отврат?

мичо генковски каза...

Двама президенти вече не одобриха промяната на имената на планински образувания. В този смисъл се пита - кой измисли названието "Централен Балкан" и защо? Тази най-висока част на Стара планина от векове е известна с имена, производни на съседните градове - Троянска планина, Калоферска планина, Тетевенски Балкан, Шипченска планина. Тези названия пазят много история, крият много легенди, будят родолюбието ни, гордостта ни и все още надеждата ни. Създаването на няколко синекурни длъжности с нищо няма да допринесе за по-добро изучаване и опазване на Троянския Балкан. За това ще допринесат хора като Мирчо Добрев, Гечо и Дана Мичковски,Тодор Гладков,хората, които финансират, ръководят или се състезават в ориентиране, ски или просто обичат зимния пейзаж, природата.В Троян две туристически формации организационно претендират да са водещи в областта на туризма. За нас като троянци е важно да имаме, помним и облагородяваме НАШАТА Троянска планина. То май не остана с какво да се гордеем освен с планината си. Ама и нея ни взеха. Ще намери ли сили и воля поне едното дружество / а най-добре двете заедно/ да предложи закриването на чисто бюрократичното чиновническо образувание наречено "Централен Балкан". Впрочем щом има Централен, би следвало да има и Източен и Западен Балкан. Има ли? И още нещо - говори се за Източни Балкани, за Западни Балкани когато става дума за части от Балканския полуостров. Все понятия добили широка употреба през вековете. А когато става дума за една планина и ако толкова много се налага да отделим някои части от нея, то мажем да кажем, Централна Стара планина, Западна Стара планина... Но не и Централен Балкан. Центърът на Балканите се намира на неколкостотин километра оттук на Запад.

Анонимен каза...

Съгласен,а що централен Балкан за да направят офиси с идиоти за него които ходят по балкана само със служебни жипки и коли и който да има седалище в Габрово.

Анонимен каза...

За мен е чест, че Тодор Гладков ми е преподавал по география. Браво на хората, поставили пирамидата.
Но скоро бях на паметника на Беклемето, площадката около него е оправена, но пълна с конски изпражнения. Отвратих се.

Анонимен каза...

нещо полезно и за балкана и за хората, повода е нещо което рядко се прави в България - зелени училища за малки и големи ученици. Браво на г-н Гладков

Анонимен каза...

Евалята, Добрев. Най- накрая и ти нещо от мързел да направиш в тоз живот. Инак за Гладков никак, ама никак не паья светли и добри спомени :)

Анонимен каза...

Всички горе коментиращи сте абсолютни злобили и и дребни човечета. Завиждайте, завиждайте, защото вие нищо не сте постигнали и няма да постигнете през жалкото си съществуване на тази земя. Колко долен човек трябва да си, за да плюеш по толкова гнусен начин по една информационна табела за една ученическа екскурзия... Къде водят днес учениците? В МОЛ-а на кино. Не знаят елементарни и фундаментални неща за света, в който живеят.

Анонимен каза...

7-ми :) Стига с тая агресия. Изкорени комунизма от съьнанието си и остави демократичното мислене на свободния народ.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |