Общината: „Разделяй и владей“

* „Парадоксът с минералната вода пък е направо шокиращ, сондажът се намира по средата на частен имот, където са разположени и водомерите на потребителите“
 
Такис Дретакис
Отворено писмо
 
Миналата седмица от новоучреденото Сдружение на хотелиерите и ресторантъорите в с. Чифлик и Курортен комплекс „Чифлик“ разпространиха гневно отворено писмо. В което обвиняват Община Троян в „бездействие и безхаберие през годините“ и в пасивно съдействие за „забвението и затихващите функции на курорта“. Председател на Сдружението е гръцкият мениджър на хотел „Чифлика Палас“ – милионерът Такис Дретакис, по-известен у нас като новия съпруг на сексоложката Наталия Кобилкина. Т21

НЕОСПОРИМ ФАКТ е, че десетки години местната управа в Троян не прави почти нищо за да превърне курортния комплекс на с. Чифлик в проспериращ курорт от национално значение. С бездействието и безхаберието си през годините, местната управа пасивно съдейства за забвението и затихващите функции на курорта, което е все по-ярко изразено с всяка изминала година.

С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО местната управа умело е сплела множеството проблеми в курорта в Гордиев възел, така че всеки, който дори да има смелостта да опита да го разплете, много бързо се отказва, разбирайки, че се бори с вятърни мелници. Много добре използвайки старото доказано английско правило „разделяй и владей“, местната управа е настроила един срещу друг повечето от собствениците на хотели, къщи за гости и заведения, превръщайки ги по този начин в лесно манипулируема покорна маса.

КУРОРТНИЯТ КОМПЛЕКС на с. Чифлик е почти единствения курорт с лековита минерална вода в Северна България, може би само с изключение на Вършец. Курортът няма почти никаква инфраструктура, нито разработен ПУП. Не е налично централизирано захранване със студена вода за битови нужди. Водопреносната мрежа, както и резервоарът, от който се захранва комплексът, са частна собственост, а водата е със съмнителна чистота, особено при проливни валежи. Веднъж се заплаща по водомер към Басейнова дирекция и втори път – за наем съоръжения, изчислен на базата на тоалетно казанче или легло. Парадоксът с минералната вода пък е направо шокиращ, сондажът се намира по средата на частен имот, където са разположени и водомерите на потребителите, откъдето тръгват десетки тръби в десетки неизвестни посоки,  без да са отбелязани в никакъв кадастър или план.

Централният вход на "Чифлика Палас"
НЯМА ИЗГРАДЕНА централна пречиствателна станция. С изключение на някои големи хотели, които имат такива, всички останали са фарс и мръсотията се излива директно в реката, като понякога вонята е непоносима. В курорта няма изграден нито един тротоар, хората се разхождат по средата на уличното платно, оглеждайки се притеснително да не ги връхлети някое превозно средство, но дори и асфалтът се руши, поради липса на канавки. Единствената чешма с минерална вода в центъра на комплекса беше разрушена преди години и Общината не си помръдна пръста за да я възстанови. Уличното осветление е оскъдно и осветява само част от курорта. Общественият транспорт между Троян и КК „Чифлик“ е крайно недостатъчен, особено през сезона и през почивни дни. Доколкото ни е известно, Община Троян не е участвала в нито една европейска програма за развитието на курортния комплекс на с. Чифлик.
     
КАТО ИМА ПРЕДВИД гореизложеното, Сдружението предлага следното:
• изработване на ПУП;
• писмо до Басейнова дирекция, че всички   съществуващите трасета  са в състояние на  търпимост до изработване на ПУП;
• екзекютиви за сега съществуващи трасета, съвместими с новия  ПУП;
• изработване на комплексна програма за развитие на курортен комплекс с. Чифлик;
• изграждане на централизиран водопровод за студена  вода;
• изграждане на централна пречиствателна станция;
• изграждане на тротоари, паркове,  детски площадки и сцена;
• участие в европейски програми за развитие на региона;
• прозрачно и пропорционално разпределяне на приходите от туристически такси.

Сдружение на хотелиерите и ресторантъорите
в с. Чифлик и Курортен комплекс „Чифлик“

***
Право на отговор

Кметът покани хотелиерите от Чифлик

* Считаме, че този тон на общуване е неприемлив и води до нарушаване на туристическия имидж на курорта * Преди година: Отказ за сътрудничество с Общината на някои хотели и нежелание да бъдат направени инвестиции за решаване на проблеми, създадени от самите тях в последните
 30 години

ОБЩИНА ТРОЯН е обезпокоена от разпространеното от четирима хотелиери, представящи се за Сдружение „Чифлик“, писмо с груби нападки към Община Троян. Такова сдружение в правния мир няма. Не ни е известно хотелиерите и ресторантьорите от Чифлик да са упълномощавали лицата Такис Дретакис, Емил Тунев, Искра Митева и Григорий Костов да ги представляват. Държим да отбележим, че хотелите на трима от четиримата сумарно са внесли в общинския бюджет за 2016 г. 0,00 лв. туристически данък. Считаме, че този тон на общуване е неприемлив и води до нарушаване на туристическия имидж на курорта.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА година писания с подобен тон и сигнали на собственици на хотели от Чифлик спрямо техни колеги поставиха нередностите и проблемите при доставката на минерална вода до хотелите в центъра на вниманието на редица институции. Което доведе до снижаване на авторитета на хотелиерите и извади на дневен ред редица техни нарушения, извършвани във времето. Заедно с нарастването на риска от спиране на минералната вода – поради това, че довеждащите тръби за минерална вода са незаконни за част от хотелите, – започна натиск към Община Троян за извършване на закононарушения с цел узаконяване на преноса на минерална вода към хотелите. Странно е, че такъв натиск бе упражнен публично на заседание на Общински съвет от председателя на Комисията по туризъм Даниел Сираков, който би следвало да познава основни нормативни изисквания, касаещи  проблемите на туристическия бизнес в общината.

Поглед към курортния комплекс в с. Чифлик, Троянско
ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНА кметът на община Троян Донка Михайлова покани собствениците на среща, предупреди ги за възможни проблеми и предложи варианти за решение, води разговори с вицепремиера Томислав Дончев, с тогавашния министър на околната среда Евелина Василева, с Басейнова дирекция. Последва отказ за сътрудничество с Общината на някои хотели и нежелание да бъдат направени  инвестиции за решаване на проблеми, създадени от самите тях в последните 30 години. 

ЗАЕДНО С ТОВА Община Троян приема за основателни част от предложенията за така нужното благоустрояване на курорта. Предлагали сме различни варианти за решение, примерно при учредяване на сдружение, което да изгради съоръжение за пренос на минералната вода между сондажа и хотелите, а Общината да финансира и изпълни дейностите по изграждане на пътната инфраструктура. Поемаме ангажимента да съдействаме за всички административни процедури. Считаме за несправедливо всички закононарушения, трупани в рамките на близо 30 годините от някои, да бъдат отстранени само със средства от данъците на троянските граждани. Намираме за разумно предложението за приемане на Комплексна програма за развитие на курорта и сме готови да я разработим и изпълним в партньорство.

КМЕТЪТ на община Троян покани на среща хотелиерите в понеделник – 29 май, с цел постигане на съгласие за решение проблемите в рамките на разумен и спокоен диалог.

Община Троян

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

Отговорът на Община Троян показва единствено, че си имаме работа с едно напълно неадекватно ръководство, което не е в състояние да реши нито един проблем, а се опитва с "разговори" и "срещи", както и да се крие зад над тридесет годишни проблеми, които самата община е генерирала и продължава да създава с бездействията си и управленската си немощ.
Само няколко щриха
1. Повече от 35 години общината "прави" застроителен план на курорта и още няма такъв
2. Общината "загуби" големия басейн заедно с каптажа, а в последствие не взе концесия за топлата вода.
3. Раздаваше строителни разрешения без да е наясно инфраструктурата и наличните ресурси /вода, ел.енергия, третиране на отпадните води и т.н./ до колко и дали ще могат изобщо да поемат едно такова презастрояване.
4. Благоустрояването на този район никога не е стояло на дневен ред за община Троян.
5. Община Троян повече от десетки години доказва, че не е в състояние да си прибере туристическата такса, а в последствие туристическия данък. Днес пак се "жалва", че три хотела платили 0 лева данък. На кого се жалва?
6. Политиката на общината в сферата на туризма, както и разходването на туристическата такса са под всякаква критика.
7. Община Троян така и не разбра, че тя има силата и задълженията да въвежда правилата и да извършва регулацията не само по устройството на територията, но и в действията, взаимодействията и отношенията между отделните туристически субекти, както и тези между тях и самата община. За да се "харесат", да бъдат "добричките" и от партийно-изборnи и други подобни жалки мотиви - общината върши недопустими компромиси, които се наслагват с годините, докато идва момент когато всички затъват в блатото.
8. Общинския съвет, който би следвало да прави и определя политиката и правилата, е напълно неадекватен, смехотворен и напълно бездействен. Никаква инициатива за нищо. Могат да създават проблеми, но не и да решат нито един. В огромното си мнозинство са хора посредствени с малки възможности и с нисък интелект, които партиите са ги пробутали в ОбС не да служат на хората и интересите на общината, а за лични, лобистки и всякакви други интереси. Такъв ОбС е много удобен за кой да е кмет, но по принцип и както е в случая – вината за днешния хал на курорта Чифлик автоматично се прехвърля по сметката на кмета.
9. Понеже всичко опира винаги до пари и по-скоро липсата им – имате ли отговор защо община Троян нито един път не кандидатства с проекти по европейските програми за този курорт? А той е знаков не само за туризма в Троян. Защо? Нали всеки кандидат за кмет и партиите на всички избори реват и си „късат ризите“ как щели да развиват туризма??? Как го развиват? Като се присламчват към дейностите и реализацията на частния сектор, за да си присвояват и отчитат чужди успехи? А те, овластените какво свършиха? Нищо, ама от сърце и с голямо желание. А когато частния бизнес ги настъпи да си свършат работата – започват да мрънкат, че тези ги „нямало в правния мир“ и не представлявали никого. Тъжна картинка!
И така – „разговорите“ могат да започнат, сега. До следващите „разговори“. Както казваше един троянски зевзек – „ша та окъсам от разговори“

Анонимен каза...

Да, де. То всеки само иска и Общината трябва да може навсякъде да огрее.
И аз искам много неща, ама няма...

Анонимен каза...

Панайотис не е милионер, бе, Генади. Стига преписва софийските клюки!

Анонимен каза...

И едно въпросче - дали ще доживеем да научим какво се случи на последната сесия с общинския имот, където се намира една бивша обществена спортна база с тенис-кортове до Църквата?
Дали мъдрия общински съвет и все по-успешната ни кметица успяха за пореден път да дадат тази спортна база безвъзмездно на другарите Балев и Николай Тодоров, да си я ползват със здраве?
Безспорно е, че другарите Балев и Тодоров като об.съветници и единия председател, а другия бивш такъв са част от "правния мир" или накратко - правоимащите в община Троян. А това "безвъзмездно" прилапване на общински имот от хора на властта колко да е безвъзмездно? Като изключим момента, че ще вземат и средства от бюджета за "спортен клуб" по наредбата, направена от Н.Тодоров и приета в ОбС - направо си е "безвъзмездно" от всякъде.
Иначе за чест, морал и достойнство няма смисъл да се говори. Това са непознати думички в община Троян.
Та, какво реши мъдрия ОбС Троян? Имаше ли ръкопляскания?
Имаше ли поне един със съвест в този жалък ОбС, който да протестира?

Анонимен каза...

2-ри, много си прав. От къде на къде някой си ще иска от общината да си свърши собствената работа? Що за нахалство?

Анонимен каза...

Както разбирам, тръбите "тръгващи в десетки посоки" са изграждани незаконно от хотелиерите през годините. И е напълно прав първият коментатор, че Общината, в желанието си да е "добричката", не е наложила наказание за незаконните строежи. Само че, когато на някого се правят компромиси, той обикновено става още по-нагъл. Надали някой ще е съгласен всички заедно да плащаме от нашите данъци за узаконяване и изграждане на водопроводи до частните хотели на някои си, които и данъци не плащат! Когато си строите вила например, да не би Общината да идва да ви прави частния водопровод и да ви го плаща?!

Анонимен каза...

Необучен персонал, лоша хигиена, кръчмарска кухня. Виновни са собствениците на хотели, не е все едно да построиш хотел и да го управляваш. Но те това обикновено не го разбират, за което вината е на Общината. А тя да започне да си събира таксата, иначе е на същото ниво.

Анонимен каза...

Откога Чифлик е курорт?

Анонимен каза...

8-ми и аз това се чудя. Едно време имаше някакви напъни, но Шипково го биеше по всички критерии. После целенасочено Шипково се унищожи , а Чифлика си остана местно сборище. Де да знам, аз като цяло не го разбирам туй нещо троянския туризъм. Зимата градът е мръсен, задимен, няма въздух камоли и помен от планински аромат. Лятото пусто, сухо и някак си непреветливо. Единственият туризъм, който става е да хванеш сам пътя към гората и да си изкараш незабравимо- БЕЗПЛАТНО!!! Другото е да се отбие номера.

Анонимен каза...

Хотелиерите в Чифлик да се замислят първо за неадекватните цени и след това за всичко останало.

Анонимен каза...

Защо ли не се учудвам от отговора на Общинска администарция.Тези самозабравили се чиновници все още работят на принципа ИМА ВИНОВЕН АМА НЕ СМЕ НИЕ.Другото което не ме учудва е заповедническия тон на отговора.За толкова години тези чиновници не можаха да разберат,че ние сме им работодателите.Те получават заплати от нашите пари."КМЕТЪТ на община Троян покани на среща хотелиерите в понеделник – 29 май, с цел постигане на съгласие за решение проблемите в рамките на разумен и спокоен диалог."По тъпо обяснение и отклоняване на въпроса не може да има.Госпожо Кмет не знаете ли че в тази страна има закони които Вие и Вашата администрация трябва да спазвате.Този отговор е потвърждение,че в Троян закони няма и не се спазват.За какво съгласие говорим като вие не сте си свършили работата и сега гледате как да прехвърлите топката.И на тази среща ако е имало такава сте преливали от пусто в празно и само сте си търкали зъбите за да отчетете дейност.Госпожо Кмет за толкова години разбрахме,че вие сте само по приказките и да преливате от пусто в празно сте много добра.А работата която трябва да свърши Обшината къде е.Големи приказки изприказвахте за да ви изберат втори мандат.Знаехте как да продължите.В първия ви мандат в всяка статия пишеше колко много работа сте свършили.Сега ви няма никъде по весникарските сайтова.Явно сте я свършили всичката работа и сега няма какво да правите и трябва да стоите и да си взимате заплатата която най-нагло си увеличихте.

Анонимен каза...

Като ще говорим за приказки да кажем и за празните обещания и постоянните лъжи на ГЕРБ.
Народа умира от глад, а оная тиква обяснява колко сме добре, тегли милиард след милиард, говорят за някаква скалъпена СРЕДНА заплата и куп други несъществуващи неща.

Анонимен каза...

11-ти, я ни обясни коя точно работа не си е свършила общинската администрация? Ако имаш предвид това, че не е разрушила незаконните тръби и не е наложила глоби, си прав/а. Ако обаче смяташ, че е длъжна да строи, с парите на данъкоплатците, водопроводи за минерална вода на чифлишките милионери, не си познал/а. Предложено им е да си построят законен водопровод, а Общината да има грижата за пътища и тротоари, само че на тях им се ще някой друг да им плати всичко, в случая всички ние! Откъде накъде ние трябва да плащаме на гръцките милионери съоръженията, за да станат милиардери ли?! Явно си от хотелиерите, иначе не допускам да има толкова глупави данъкоплатци.

Анонимен каза...

13-ти цървули в България от 100 год. не се произвеждат,а доколкото виждам в общината е пълно с този продукт.Прав съм,че ИМА НЯКОЙ ВИНОВЕН АМА НЕ СМЕ НИЕ ОТ ОБЩИНАТА.Като питаш какво не е свършила Общината я аз да попитам.
1.Как са издадене строителни разрешения за строежа на тези хотели.
2.Къде са заустени отпадните води от тези хотели
3.Има ли капацитет водопроводната система да захрани тези хотели.
Това са малка част от въпросите които имам да задам.Но от тези въпроси става ясно,че вие не знаете понятието техническа инфраструктура,нямате понятие какво е това.И понеже нямате понятие какво е това не знаете,че Общината трябва да създава тази структура.И понеже нямате мисловна дейност не знаете,че няма луд инвеститор който да върши работата на Общината.Интерисувате се много,че хотелиерите щели да забогатеят много .Явно е че мозъчната ви дейност е със затихващи функций.Тези хотелиери дето според вас много ще забогатеят водят туристи в общината.Тези туристи оставят в магазините на общината финикийски знаци.С тези финикийски знаци се увеличават приходите на общината.Но няма да споря защото вие нямате мозък за да стигнете до такива сложни умозаключения.И понеже нямате мисловна дейност да ви обясня.Тези хора дето им четете парите и пресмятате колко ще забогатеят ще изчакат още малко докато започнат да им намаляват туристите.Намаляването на туристите води до загуби.За да намалят загубите ще започнат да освобождават работна ръка.Безработицата в Троян ще се покачи.А това ще са първите действия на тези богаташи както ги наричате.Следващите действия ако туристите продължат да намаляват е хлопване на кепенците и изнасяне от общината.С една дума всички които работят в момента там ще са на улицата.Няма приходи за общината.А и друго да запитам какво направихте за курорта Шипково.Нали Дона драпаше да вземе собствеността на минералните бани.Големи приказки изприказва и накрая нищо.
И накрая за да коментирате трябва да имате мозъчна дейност иначе ставате смешен.

Анонимен каза...

Ужас, ще обеднеят хотелиерите, ще ни изоставят и съвсем ще западнем. Както беше написал някой по-нагоре, погледнете си първо нереалните цени за това, което предлагате, пък после ни плашете. Докато смятате, че персоналът са ви роби за жълти стотинки, а клиентите са глупаци, ще се чудите защо българите ходят в чужбина на почивка. Последен опит правя: данъкоплатците не са длъжни да изграждат инфраструктура за частни хотели. Особено за гръцки милионери, които са некоректни платци. Нагледали сме се на недостроени и запустели бетонови хотели по родно море и планини. И като говориш за мозъчна дейност, не е лошо да се понаучиш на правопис и граматика.

Анонимен каза...

Абе Генади, как определи този византиец като милионер? Та кой милионер ще дойде на Чифлика за да управлява мизерната вече Веника Палас за заплата от Пиреус банк 1500 или 2000 хиляди лева?

Анонимен каза...

От кога водата в Чифлик стана минерална от термална.Какво имаше в Чифлик като леглова база и стай за настаняване през 89г. Какви процедури се правеха с тази "минерална" вода и колко смъртни случая има в басейна в Чифлик за последните 30 години от термалната вода. Къде може да се види химичния анализ на тяхната уж минерална вода от някоя акредитирана лаборатория в България или чужбина,но водата да се вземе от сондажа в Чифлик ,а не от този в Шипково.Няма по голяма престъпление да излъжеш клиентите с подменена проба за анализ на водата и да трупаш състояние от това.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |