Защо не се учим от гърците?

* И през тази зимата гърците не си бяха губили времето, бяха изправили трасето и построили чудесен път * Управителката Катерина: „Ноо бетон, Христо, ноо бетон!“ * Тишина, тишина денем, тишина нощем, само десетминутното буботене на двата ферибота
По света и у нас
Стефан Генков
Поредният чужбински разказ (пътепис) на нашия спортен коментатор Стефан Генков, този път от Беломорието – Керамоти, Гърция.

ПЕТЪК сутринта потеглям за Керамоти, моя любима дестинация в Гърция. Използвам обходния маршрут през Трапето, заради ремонта на Камен мост, което удължава с десетина километра 420-километровия маршрут до Беломорието. Оставям колата в Белащица - малко селце край Пловдив, което наред със съседното Марково са нещо като нашенски Бевърли Хилс на заможните пловдивски майнички. Продължаваме през прохода Маказа за Гърция с два микробуса, натъпкани до дупка със строителни материали и един джип с колесар, натоварен с моторна лодка. Пътят през Асеновград до Кържали е в същото плачевно състояние като отсечката за София през Дълбок дол и Съево. Близо час и половина очите ни се премрежиха да наблюдаваме клатенето на мотора на лодката, причинено от многобройните дупки по пътя. От Кържали до Маказа по новопостроения международен път моторът отпред малко се кротна и напрежението в шийните ми прешлени понамаля.

Пред ферибота за Тасос
НА ГРАНИЦАТА нямаше характерните за летния сезон опашки и бързо преминахме от другата страна на браздата. И веднага проличава фрапиращата разлика в изпълнението на строителните дейности. По един и същ проект, с европейски пари е строено, но още по цвета на асфалта ще познаете къде се е крало повече - гръцкият тъмен, чер, положен според правилата, а българският светъл, беден от към важни скъпи компоненти и... пак по нашенски майсторен. Затова и клатещия се мотор на лодката пред нас просто заспа, а вратните ми жили се успокоиха. Следващата приятна изненада в Гръцко беше скъсяване на разстоянието от граничния пункт до магистралата с близо 30 километра. Спомням си, че миналата зима бяха построили един мост и изправили пътя на друга отсечка. през тази зимата гърците също не си бяха губили времето, бяха изправили трасето и построили чудесен път, избягващ завоите през Комотини, което спестяваше и около половин час време. По магистралата да не говорим - движението е като пътуване с шейна и след около час вече сме на морето.

Катерина: „Ноо бетон, Христо, ноо бетон!“
УПРАВИТЕЛКАТА на къмпинга е уведомена за пристигането и ни очаква на входа. Само ние сме, сезонът започва от 1 юни, но брадчедът има иновативни идеи - ще строи сглобяема къщичка в парцел около двеста квадрата, която да е готова за началото на активния сезон. Всичко е съгласувано с управата на къмпинга, като единственото нещо, което не е разрешено, управителката Катерина, обръщайки се към нашия шеф, обобщи с изречението: „Ноо бетон, Христо, ноо бетон!“. Което ми навява  тъжни спомени от миналогодишната гледка, която видях по нашето Черноморие - огромни бетонни палати на безразсъдни български политици, банкери и други подобни именни и безименни величия, изпрали милиардите на българския народец и превърнали прекрасните ни морски плажове в необитаеми грозни бетонови грамади - върхът  на човешката глупост. Видях го на Златни пясъци - огромни хотели с разкривени табели „Продава се“, видях го в Обзор, където преди години водех на лятна подготовка баскетболния отбор на „Чавдар“ и където с момчетата тренирахме по чудесния пясък на безкрайния плаж... Сега е застроено досами брега и валчести камъни на отмъстителната природа са затрупали подстъпите към палатите на неразумните люде. Същата гледка ме смрази преди три години, когато дъщеря ми ме заведе на почивка в Пуерто Ваярта в Мексико - известен курорт на Тихоокеанското крайбрежие. Безкраен плаж с огромни морски курортни комплекси, палати строени със замах, но... безлюдни, само три-четири функционираха все още. Но при тях поне не бяха в такава близост до брега и не съсипваха плажната ивица.

ТУК НА КЪМПИНГА в Керамоти печелившата схема на съседите е следната – за четири месеца в активния сезон се отдават парцели от около 100-200 квадрата, на които можеш да сложиш каравана най-често, палатка или сглобяема къщичка за 700-900 евро в зависимост от това дали парцелът е на първа, втора или трета линия до плажа. До 30 септември парцелът трябва да се освободи или да се заплати 150 евро за останалите 8 месеца без да се ползва. С две думи – една сглобяема къща за около 12 души, каквато ние си направихме, ще струва… вие сметнете колко ще струва на човек да прекара 120 дни на това място, казано най-общо цените са народни. В целия къмпинг по моему има около 100 парцела, а 80% от тях са ангажирани от българи, най-вече от Пловдив, Кърджали и Стара Загора. Напливът е огромен и има вече, може да се каже, постоянно пребиваващи. Това е девствено, райско кътче. А че е такова, съдете сами – плажът е със ситен, чист, парещ още сега през май пясък, вода е кристално чиста, много солена, топла като чай и няма никакви проблеми за малките деца, защото плиткото е до 40-50 метра навътре.

И тишина, тишина денем, тишина нощем, само десетминутното буботене на двата ферибота
И ТИШИНА, тишина денем, тишина нощем, само десетминутното буботене на двата ферибота, които се разминават на час пред погледа, леко смущават дрямката под чадъра. А плажът е безкраен, все още непренаселен, само в събота и неделя през юли и август на централния е пълно, но на километри встрани има въздух за всички под небето. Два морски бара със шезлонги и чадъри предлагат услугите на по-изтънчените и искащи екстри летуващи и забележете – буквално за стотинки, колкото е едно кафе фрапе или една кока-кола, можеш да се излежаваш цял ден. Няма ги българските печалбари да ти дерат кожата за една сянка.

Майстор Пешо в действие
НАКРАТКО ще разкажа как се прави къща за три дни. Първо, докато другите разтоварват микробусите, треньорът Генков (сиреч моя милост) подравнява терена, чисти тръни, салкъми, вади дънери, подравнява с мотокултиватор. Следва полагането на дървени палети върху подравнения пясъчен терен, после наковаване на корабен шперплат, сглобяване на конструкцията с леки метални профили и опъване на палатката от специална устойчива материя. Укрепва се добре и майсторът Пешо поема всичко в свои ръце, другите пет човека сме помагачи. Полага се стиропор, кове се гипсокартон, елекротехникът Гошо прави инсталацията и така близо 10 часа работа. Накрая ще се направи и гипсова шпакловка. Катерина минава и контролира нещата. Йоргос - общият работник в къмпинга, с когото се сприятелих, ми услужва с някой липсващ инструмент за градинската дейност. Понеже моята задача касае оформлението на терена под и около къщата, изпълнявах акордно и имах и време за плаж и плуване, а и времето беше супер, та доста се „поопуших“.

ЗА НОЩУВАНЕ беше наета една къща на българи за 60 евро. После на верандата, под ярките звезди на Керамоти, въпреки умората от близо десетчасовата усилена работа, гръцкото узо, прясно уловената морска риба и веселите истории от миналата година удължиха деня с още няколко часа. В неделя към шест вечерта къщата е готова в груб вид, положена е дограмата на вратата и прозорците, заключваме и потегляме обратно към България. Вземам си колата от Белащица и през Беклемето, Балабанско, Троян ето ме в Дебнево в дванадесет през нощта. Надявам се да е валяло и да са тръгнали гъбите, любимото ми хоби...

13-15 май 2017 г., Дебнево – Керамоти - Дебнево
Стефан Генков
   
 Други чужбински истории от същия автор:

7 коментара:

Анонимен каза...

Лимончето пак я докара историйката , лека , усвояема и доста поучителна. Да ми е живо и здраво деденцето.

Анонимен каза...

Типично разказче за тежък комплексиран провинциалист, за когото Гърция и върхът на сладоледа, мечтаната чужбина,сбъднатия сън... На море в Гърция... На морееееее.... Те това е върхът за нашенския чичко от села и от градове от селски тип... После три години обяснява на комшиите колко сме зле и "те колко са добре".....
Сюжет от преди 20 години...
Само че тогава нямаше ГКПП Маказа, нямаше път до там, имаше визи, а българинът взимаше 50 долара заплата...

Открийте разликите....

Анонимен каза...

Този "тежък комлексиран провинциалист" е живял в САЩ и Канада....

Анонимен каза...

Коментатор номер 2 е човек, който дава оценки на хора и събития. Но дали ще даде мнение по някои проблеми, като демографска криза, икономика, морален дух и други? А и как да се решат .
Материалът е интересен, добре е да се знае кое как е по света.

Анонимен каза...

4-ти, коментатор номер две не може да ти даде никакви мнения по каквито да е проблеми. Такива като него нападат хората в личностен план, базирайки се на лични фантазии и откровени лъжи.
Удоволствие е да се чете г-н Генков, който днес е написал един много добър "пътепис", и е поставил пряко или косвено няколко въпроса, които могат да се съберат в едно - до кога България и общините и ще се управляват от некадърници и измамници. Г-н Генков нито е "политик" нито има претенциите за такъв и чест му прави, че никога не престъпва чертата да "дава акъл" по теми от ареала на т.нар. "троянски политик".
Вие, 4-ти,вместо да питате такива като видимо неадекватния 2-ри, защо не попитате троянските общински съветници или "успешната" ви кметица по тези въпроси? В края на краищата на тях това им е работата и те вземат и отговарят за решенията по тези въпроси. Нали вие си ги избирате тези умници да ви определят бъдещето и качеството на живота?
Попитайте примерно г-н Н.Тодоров, когото издържате с данъците си годишно с над 30 000 лева и дано ви отговори между някоя от фотосесиите или дежурните си "присъствия" тук или там? Попитайте го също - толкова ли е /обратното на умен/, че се налага "работата" която вършеше предшественика му за половин ден, той да я върши на пълен работен ден.
Не, никого от тях няма да попитате. Защото ви е страх, а и те няма да ви отговорят. Тях ще ги видите чак на следващата предизборна кампания, където са се скрили зад някаква смешна и бутафорна партийна програма, мърдат с ушички, гледат умно и като папагали преповтарят изречения от "програмката" си, която и те не разбират. Защото ако я разбираха - поне едно нещо щяхме да видим предложено, прието и реализирано чрез ОбС и "успешната" кметица.
Погледнете днешния общински съвет каква жалка пародия е. Погледнете ги поименно и вижте какви смешници и жалки и посредствени човечета партиите са натъпкали в този ОбС да решават съдбините ви. Тези ли ще ви решат проблемите с "моралния дух" и "демографската криза"? Или пък "успешната" Михайлова, както и тези в ОбС, които поне 50 пъти бяха предупреждавани през десетина години да вземат конкретни мерки, защото Троян губи човешкия си ресурс, но не си мръднаха пръста ни предния, ни по-предния, ни сегашния мандат?
Да, хубаво е да се знае как е по света, но още по-хубаво е да се разбере защо там е така, за да стане ясно кои са причините при нас нещата не само да не вървят добре, но и да ни унищожават или да се самоунищожаваме. Защо тяхната Система работи, а нашата Система, която никой не иска да промени на местно или държавно ниво ни закопава. И най-важното – до кога българина ще търпи това и ще си прахосва живота, живеейки като жалък абориген в рамките на ЕС.

Анонимен каза...

Е, нали трябва чуека да се изтъкне и да ви покаже кви сте задръстени селяни и как по-далеко от 3км от центъра на града не сте виждали.
Интересен въпрос е и как заобикалянето през Г. Трапе удължава пътя с 10-тина километра.
Явно си няма на понятие от километри, метри и други мерни единици.
Важното е топката да лети към коша.

Анонимен каза...

Да им имате проблемите на гърците!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |