Доказахме, че „Помним героите си!“

* Троянци и приятелите на Троян отвориха сърцата си и възродиха една хубава дарителска традиция
100 години от Дойранската епопея
Обновеният паметник на падналите за Майка България троянци, 6 май 2017 г.
ЗА ДВА МЕСЕЦА троянци и родолюбци от страната успяха да съберат 6778 лв. по сметката на дарителска кампания „Помним героите си!“ и да отдадат заслуженото на всички смели мъже от 34-ти пехотен Троянски полк, дали живота в жестоките боеве край Дойран през Първата световна война. На 29 април 2017 г. отбелязахме тържествено 100-годишнината от Дойранската епопея и се поклонихме пред подвига на загиналите за България троянци.

ОБЩИНА ТРОЯН, Национално дружество „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян) и Общинският съвет на Съюза на ветераните от войните на България стартираха благотворителната инициатива, за да събудят отново една троянска традиция, датираща от 1930 г., когато се създава комитет за изграждане на паметник на загиналите във войните троянци. И паметникът е вдигнат изцяло с дарителски средства. За това голямо дело можем да благодарим на нашите предци, сред които се открояват големият дарител Цочо Оряшков, поел всички разходи по строежа на паметника и архитект Борис Иванчев, изработил безплатно проекта за паметника. Сега благодарим на вас, днешните дарители, които помогнахте да обновим монумента и да направим околното пространство по-красиво и достойно за юбилея.

БЛАГОДАРЕНИЕ на събраните средства бяха извършени следните ремонти дейности в мемориалния комплекс (градинката при Вила „Ванна“): почистване на камъка бигор и врачанския камък, обработка на повърхностите, демонтаж, почистване, патиниране и монтаж на бронзовия детайл, изрязване и монтиране на ъгли, обработка на основата и изчистване и изписване на буквите, изчистване на постаментите, монтаж на две нови паметни плочи. Средства бяха използвани и за закупуване и засаждане на цветя и растителност и облагородяване на градинката.

ДНЕС, дни след тържественото честване, Община Троян изказва специални благодарности на дарителите. Проф. д-р Иван Гаврилов – сред инициаторите за отбелязване на 100-годишнината от Дойранската епопея, подарил двете нови паметни плочи и празничен концерт на певеца Володя Стоянов. Христо Йовчевски – който осигури екип и работи лично за почистването на паметника, ремонтиране на оградата на мемориалния комплекс и оформяне на пространството. Помогналите със средства Марин Радевски (фирма „Калинел“), групата общински съветници на БСП, групата общински съветници на ГЕРБ, Маргарита Гладкова-Димитрова, Комитетът за възстановяване на войнишките паметници, Детски парламент към СУ „Св. Климент Охридски“, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Троян, РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Донка Михайлова, народните представители д-р Валентина Александрова и Николай Нанков, Кооперация „Обнова“ (с. Черни Осъм), Милена и Иван Ковачеви, Мирослав Севлиевски, ВМРО - Троян, 5.а клас на СУ „Васил Левски“, Герман Гачевски, Христофор Стаевски, колективът на ОУ „Иван Хаджийски“, Ангел Ангелов, Бистра Чолакова, Васил Василев, Васил Радойчевски, Поля Димова, Стоил Нановски, Петко Радионов (фирма „Универсалстрой“), Военен географски център – Троян, много анонимни помагачи. Към всички, които подкрепиха кампанията „Помним героите си!“, вече пътуват благодарствени грамоти и книжката „Чешма „Извор Цар Фердинанд“ (издание на Инициативния комитет за издирване и възстановяване на гробовете и военните паметници на загиналите от 34-ти пехотен Троянски полк).

Христо Йовчевски и Петко Радионов поднасят венец от името на "Традиция", 29 април 2017 г.
ТРОЯНЦИ и приятелите на Троян отвориха сърцата си и възродиха една хубава дарителска традиция.
6 май 2017 г., Гергьовден
Община Троян

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Статията е добре, но само главната снимка е от 6-ти и има една и от предни път.
Защо не се качат повече снимки от 6-ти?

Анонимен каза...

Предлагам две нови дарителски инициативи :Помним пешеходните НИ пътеки, и Помним светофарите НИ!

Анонимен каза...

Трябва да помагаме на болни деца,не мисля че този камък е болен.
За този камък отговорност има общината!!!

Анонимен каза...

Трябва да помагаме на болни деца, камъкът не е болен, но е важен, и помагаме не на него, на нас си помагаме, на душите си. А те страдат и се нуждаят!

Анонимен каза...

А Иван Миховски защо не е помогнал?

Анонимен каза...

А "патриотите" Николай Тодоров, Ангел Балев, Иванка Църова ???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |