РИОСВ – Плевен ще прави екологична оценка за напъна на „Мат Кариери“

* Абсурдното инвестиционно намерение за добив на камък и строителни материали в района на яз. „Сопот“ вече получи „да“ от РЗИ – Ловеч и Басейнова дирекция „Дунавски район“ * Местните хора –
 категорично против
Тема с продължение
Ще останат ли тези гледки от яз. "Сопот" само спомен?!
НА 18 АПРИЛ от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен с писмо са уведомили Община Троян, че е взето решение да се извърши оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с инвестиционното предложение за добив на камък и строителни материали в района на язовир „Сопот“ в землищата на селата Голяма Желязна (община Троян) и Лесидрен (община Угърчин). Предложението е на столичното дружество „Мат Кариери“ ЕООД и, както се разбра наскоро, е подготвяно от 2013 г., но без да се информират ръководствата на двете общини.

РЕШЕНИЕТО на РИОСВ – Плевен е по настояване на Община Троян и заради допускането, че евентуална каменна кариера би нанесла сериозни поражения върху околната среда в района на яз. „Сопот“ – един от най-добрите язовири у нас за риболовен туризъм и любимо място за отдих на хора от цяла България. Решението на РИОСВ - Плевен е въпреки становищата за допустимост на инвестиционното намерение, дадени вече от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч и Басейнова дирекция „Дунавски район“ - Плевен. И със сигурност има връзка с категоричния отпор на местните хора и ръководствата на двете засегнати общини.

ДА ПРИПОМНИМ за какво става дума. По план евентуалната бъдеща каменна кариера ще се разпростре на грамадната обща площ от 384 дка в непосредствена близост до яз. „Сопот“, дори част от нея ще попадне в заливаемата площ на водоема; навлиза се и в обявената защитена зона „Васильовска планина“, както и в защитени зони на „Натура 2000“ и Биосферен парк „Централен Балкан“. Според инвестиционния проект, чието пълно наименование е „Добив на строителни материали – пясъчници и мергели за производство на трошени фракции за неотговорно строителство и камък ломен цепен за сгради и съоръжения от находище „Старата колиба“ в землищата на с. Голяма Желязна и с. Лесидрен“, концесията за добив на строителни материали ще е за 35 години; и за този твърде дълъг концесионен период се планира добив на 387 хил. куб. м от споменатите материали. На среща с местните хора, провела се на 4 март т. г. в читалището в Голяма Желязна, управителката на „Мат Кариери“ ЕООД Виолета Костова и съпругът й Атанас Младенов бяха изгонени от залата, а присъстващите заплашиха с гражданско неподчинение (срещата се състоя заради законовото изискване за обсъждане с местната общност). По-рано на съвместна пресконферениця на кмета на община Троян Донка Михайлова и кмета на Голяма Желязна Иван Христов инвестиционното намерение бе определено като недопустимо и опасно за района.

Гледка от каменната кариера край недалечното с. Кирчево, община Ловеч
АРГУМЕНТИТЕ срещу кариерата са в няколко посоки. Евентуалната бъдеща каменна кариера ни повече, ни по-малко ще означава екологична катастрофа за района с непоправими щети. Друг съществен момент – немалка част от споменатите 384 дка са в общински земи (125 дка) и в частни земи (214 дка), които ще бъдат завзети от концесионера и съсипани без никакво обезщетение за собствениците; от цялата площ на евентуалната кариера само 40 дка са държавна собственост, въпреки че концесионните права се дават от държавата и тя ще прибере парите от концесията?! Ще се зачеркне туристическият бизнес в района, който е в подем и дава поминък на много хора. За извозването ще се използват общинските пътища и пътна инфраструктура и щетите за Община Троян ще са сериозни. Накрая, но първо по значение – местната общност, включително ръководствата на двете потърпевши общини Троян и Угърчин, единодушно е против инвестиционното намерение.

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

На срещата с местните е трябвало не само да ги псувате, ами и да ги натрошите от бой тези софийски лешперчета.

Анонимен каза...

Отново ще попитам авторът на статията - как точно ще бъдат отнети тези 125 декара общинска земя? По кой закон?
Второ - как ще бъдат отнети тези 214 декара частни земи, ако собствениците не ги продадат. По коя конституция и по кой закон?
Изобщо - някой наясно ли е какво се случва?
Трето - от къде авторът на статията има информация, че концесията ще се взема от държавата от тези 125 дка общински земи? По кой закон?
*
От останалото в статията и доколкото е вярно може да се направи само един извод - имаме безпрецедентна и недопустима намеса на държавата в местните общности /общините Троян и Угърчин/. Това, разбира се, не бива да учудва никого - България продължава да се управлява от кадрите на ГЕРБ, които доказаха нееднократно, че за тях закони и Конституция нямат никакво значение и стойност. Мутро-гербаджийската държава на комунягите-мафиоти от ГЕРБ могат да си правят каквото си искат и докогато си искат по една много проста причина - няма друго такова опростачено и малоумно население по света, което два пъти да сваля една бандитска управленска партия от власт и три пъти да си я избира и преизбира. Такива идиоти няма никъде!
И последен въпрос - авторът на статията има ли информация дали общинските съветници от ГЕРБ и "Избор за Троян" са обещавали на "концесионера", че с мнозинството си в ОбС ще му продадат тези 125 дка общинска земя, което от своя страна напълно осмисля действията на този "концесионер" да вкара в играта и РИОСВ.
Умишлено не питам "какво ли мисли по въпросът новият министър на регионалното развитие" и има ли той някакво отношение по въпросът :) Става дума за онзи, който две-три статии по-надолу светкавично ни бе представен като поредният политически гений и с надеждата да ни "оправи" като "земляк". Със сигурност ще ни "оправи", каквото и да означава това :) По обясними причини - за Миховски пък изобщо няма да питам.

Троян 21 каза...

До №2: Става дума за Закона за подземните богатства:
Чл. 3. (1) Подземните богатства са изключителна държавна собственост.
Чл. 4. (2) Добивът на подземни богатства се извършва чрез предоставяне на концесия.

Анонимен каза...

Добре де , то по тази логика всичко може да бъде отнето от всекиго и по всяко време, тъй като могат да бъдат намерени поздемни богатства.

Анонимен каза...

До Троян 21 - не ви питам за ЗПБ, а ви питам по кой закон държавата отнема земя общинска собственост за да я даде на частно лице, след което да приложи този закон. Ако община Троян кандидатстваше за подобна концесия - да, по този закон са уредени нещата. Но държавата да отнеме общинска земя, за да я даде на частно лице заедно с концесията - няма такъв закон!!! Да не говорим пък за частните имоти, които са защитени от Конституцията:
Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
п.п. Ако не съм прав - имате ли обяснение защо "концесионерът" прави събрания и иска съгласието на жителите на Г.Желязна, както и от община Троян? А да ви припомнем ли какво се случи в община Гълъбово, когато един кмет се изправи и срещу държавата и срещу енергийната мафия, за да защити интересите на общината и жителите и?

Анонимен каза...

Браво,бравооооо...най-сетне даже се забавиха ...1 месец след изборите,а народа гласува за ГРОБ за 20-30лева пък даже има и по любов......Интерсно че имаме 2 дИпутатина от двете партий който интерно в Г.Ж. имат по 110-120 гласа как ще помогнатттт..ще закопаят ли селото?????????

Анонимен каза...

6-ти, я дай субтитри!

Анонимен каза...

Петко купи си повече вазелин,че идвам!!!

Анонимен каза...

Нали имаме депутати Миховски и Нанков , нека да помогнат , това е безобразие! Ще има саморазправа.

Анонимен каза...

Някой беше написал:
Цитат: Ей горски , много си лаком! Не ти ли стигат парите които ти дават местните бракониери - дървосекачи? А и жена ти и цялата ти шуробаджанащина окупирала Борима? Какви чудеса прави един полов орган , нормалния човек учи и се труди с години да стане началник , а тя с един орган трима началника. А сега и кариера за камъни.

Анонимен каза...

Много точно написано.

Анонимен каза...

Абе, да не се правят на интересни тея, ами да си ходят от където са дошли.
Типично по ГЕРБ-ерски - отиваме и им заявяваме, че ще им вземем това и онова.
Ама като си гласувате за тези, сега ще си ги търпите. И долните ви гащи скоро ще вземат. И пак няма да ви дойде акъл и пак за тях ще си гласувате.
Явно ви харесва една банда нагли, глупави мутри да ви казва какво и как да правите.

Анонимен каза...

Добре де - нали тази ОВОС вероятно ще покаже вредността на подобно начинание 0 шум,вибрации.запрашеност и т.н. ! ! ! Това е кариера за инертни материали - не е зала за тихи игри , нали така ? ? ! ! ! И толкова с инвестициите там . . .

Анонимен каза...

Петко,ако дядо ти стане ще те удоши с голи ръце

Анонимен каза...

Във връзка с цитата на 10-ти Петко незнае какви големи рога носи.Жена му си мисли,че е хванала БОГА за РОГА ,тя пак е хванала РОГ но не Петко вият а на един СОПОЛ.Тая жена се самозабрави,няма срам и страх от нищо ,да но след всичко което се пише за нея да я поотрезви малко и да се замисли ,че не е незамени ма.

Теодора Дачева каза...

Стискайте палци на момчетата от риболовен клуб "Балканка" които обжалват решението за ОВОС и искат инвестиционното предложение директно да се обяви за недопустимо. Абсолютно са прави - отрицателен ОВОС в България няма, защото го плаща инвеститора! А той самия, ако наистина се е отказал (както говори навсякъде) е необходимо само да изпрати едно писмо до РИОСВ-Плевен (ако не може да го напише, мога лично да му помогна). Иначе сагата ще продължи - те да се правят на хитри, а ние да си губим времето, търсейки всевъзможни начини да ги спрем. Не че няма да успеем, но дали си заслужава усилията... И още нещо - в регистъра на МОСВ http://registers.moew.government.bg/ovos/lot/20038 вече е публикувана цялата документация по случая. Сами можете да се уверите, че никак не са им "любителски" намеренията - хората планират дори продължаване на концесията, след изтичането на 35-те години "си запазват правото да решат дали да искат нови 15 години, за да работят и в защитената зона "Васильовска планина"! Това са фактите, всичко останало са градски (или по-скоро селски) легенди. Чакаме решението на министъра на околната среда и водите!

Троян 21 каза...

До Теодора Дачева: Поздравления! С вас сме! Успех!

Анонимен каза...

мислех че сме по-умни от украинците ама не.Наскоро четох как в районите на Украйна където почвата е чернозем богата и плодородна се изгребва на дълбочина 50 см товари се на камиони и се продава,та и ние българите да не останем в простотията хайде да съсипем добри туристически райони,да унищожим природата за да добиваме и продаваме камък съвсем се стопи мозъка на нашите управници от толкова стоене на колене то бива продажници ама тези се забравиха да съсипеш земята на дедите си и бъдещето на децата си за да се докараш пред Европа и Америка .Осъзнайте се господа!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |