Светофарите тръгнаха, с проблеми

* Зеленото по „Ботев“ свети много кратко, светлините са много остри и заслепяват, липсват знаците * Инж. Николай Райковски: Решенията не са трудни, ще разговарям с проектантите
Внимание!
Зеленото по "Ботев" току-що е светнало
КАКТО ОБЕЩАХА от Общината, новата светофарна уредба на може би най-конфликтното и със сигурност най-наситеното с инциденти кръстовище в Троян – под болницата, на ул. „Христо Ботев“ с ул. „Радецки“, тръгна на 1 ноември след неколкодневен тестов период. Всички знаем, че до поставянето на светофарите не се стигна никак леко – години бе отричана необходимостта (и ефективността) им, включително от експерти, немалко бяха и споровете; докато най-накрая, при актуализацията на Генералния план за организация на движението в Троян в края на миналата година и след поредната, този път положителна експертна оценка, решението бе взето. И одобрението е масово.

Светлините са прекалено остри и може да се омекотят, смятат водачи
НО СЕ УСЕТИХА някои проблеми, които предизвикват недоволства. В Т21 също имахме доста „светофарни“ обаждания в последните дни. Проблемите най-общо са три. Най-напред - зеленото, пускащо потока по републиканската и силно натоварена ул. „Христо Ботев“, свети много кратко (11 секунди в едната посока и 14 секунди в другата) и в пиковите моменти води до „тапи“, би трябвало тези секунди да се увеличат. Второ – светлината на новите троянски светофари е прекалено силна и остра, дразни, а вечер почти заслепява водачите, нужно е да се омекоти. Трето – неясно защо липсват знаците („Стоп“ и „Път с предимство“), които регулираха движението преди поставянето на светофарите, а тези знаци трябва да ги има.

инж. Николай Райковски
РАЗГОВАРЯХМЕ в събота, 5 ноември, с началника на отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ в общинската администрация инж. Николай Райковски. Той обясни, че това времетраене на светлините е определено от проектанта, столичната фирма ЕТК ООД, след извършено проучване на трафика – корекциите са възможни и ще бъде говорено с фирмата. Знаците ще се поставят, това е задължително и липсата им досега е пропуск. По отношение на силата на светофарните светлини инж. Райковски изрази мнение, че е по-добре да са по-ярки отколкото „глухи“, това ще държи нащрек водачите; но и този въпрос ще бъде поставен, а решението му не е трудно.

Т21

Още по темата:

23 коментара:

Анонимен каза...

Светофари те са си супер. За първи път от последните години минавам без страх на това кръстовище. И да, малко е късо зеленото по Ботев. Яркостта си е чудесна.

Анонимен каза...

Всичко е наред,освен,както казва редакторът,малко е времето на зелената светлина.Колкото е червената,толкова да е и зелената.Много съм доволна и от друг факт,че нощем си имам разноцветни нощни лампи,така,че долу-горе се ориентирам,кога е още преди полунощ и кога е след полунощ от сигналният жълт светофар.Всичко е наред,даже над тях са сложили и знаците/макар,че много ми е смешно това,но разбирам ситуация/,освен едно-преди малко засякохме 3 коли,които минаха на червено.Това говори и за острата нужда от камери,но за тях очевидно е,че общината не може да задели средства.Отново констатираме,че не друг,а самият ни Бай-Ганьовски манталитет ни е виновен за инцидентите!

Анонимен каза...

Може да се помисли поставянето на часовник,отчитащ оставащото време до зеления сигнал.
Сега дежурните драскачи ще наскачат:Ама нали има светофар?
Има,ама сме 21-ви век,бе хора!

Анонимен каза...

И камери, щото силен вятър и глЪВ човек, нищо не ги спира. Да сложат и камери и за нула време ще се оправи проблема с автомобилите, че и една камара пари ще влезнат в хазната !

Анонимен каза...

Часовници си има,но искам тук да обърна внимание на всички отговорни за светофарите.Удължете времето на зелената светлина,защото колите по посока болницата към Ботев,набират много висока скорост,виждайки,че остава малко секунди.Точно това ще е причината за зверска катастрофа.

Анонимен каза...

ами като сме 21-ви век защо светлините са с лампа?
Има лед технология или светодиод.
Нещо като ей това:
http://www.prolightbg.com/Images-05/G10-0%20LED%20Traffic%20Lights/TL-LED-RYG-200-165.jpg

Хората от години наред ползват такова нещо. И вероятността за отказ е минимална.
Тука ако изгори едната крушка, следва спиране на даденият цвят.

Анонимен каза...

Бих казал - е гати проектанта,като на патя с предимство до сега е сложил толкова малко секунди.
Ако е глъфф и не знае,да постои малко на кръстовището и то само ще подскаже.
Вчера до Родопа,посока Троян,ме задминаха 2 коли с над 150 км/ч . Бяхме колона от 4 коли и въпреки ограничението.
А излязлата в насрещното служебна полицейска ладичка и служителите в нея,изобщо не разбраха какво им се е случило.
Аз пък си карам със заветните 40-50 км/ч разрешени от закона и събирам ругатните на кретените и наглеците със скъпи коли.

Анонимен каза...

Тази сутрин пак се бяха ударили. Големи малоумници има в този град! На две нива да направят кръстовището пак ще се ударят.

Анонимен каза...

Днес като минах от там имаше стъкла по платното, явно тарикатите не обръщат внимание на светофара. Сложете и камери, те сами ще се изплатят за месец два.

Анонимен каза...

И преди бях повдигнал въпроса:
Какво правим ако аз съм сам в колата, премина на зелено, обаче някой идиот не види червеното и ме удари. В неговата кола обаче има още 3-ма пътници.
Идва полицията и онези 4-та започнат в един глас да обясняват как аз съм излязъл на червено и те са се ударили в мен, понеже съм им отнел предимството.
Аз съм сам и си твърдя, че съм си минал на зелено.
На кой ще повярва полицая, след като няма други свидетели?
И по принцип ако аз или някой е в такава ситуация какво може да се направи?

Анонимен каза...

Само с камери ,които засичат и скоростта на преминаване през кръстовището може да се реши проблема с приматите преминаващи през това кръстовище.

Анонимен каза...

Е те ако сложат и камери, можеше и без светофари да мине. Дали ще се правят, че не са видели стопа или червеното е все тая, единствено в 8 сутринта, и в 5 следобед се чака повече, като по стандартите на някой голям град това чакане е нищо. Абсолютно излишен е тоя светофар,единствената му функция е да задоволява комплексите на някой хора, виждаш ли какъв град сме без светофар.

Анонимен каза...

Смятахме че сфетофарите ще оправят работата.ДА АМА НЕ.Тази сутрин в 8 часа пака се бяха нацелили 2 коли и имаше намачкани ламарини.

Анонимен каза...

За преминалите оттам поне веднъж - "зелен" сигнал по ""Ботев"" е с отчитане на възможността насрещните да правят ляв завой - и е лесно да се заблудиш . А за джигитите - - няма как един светофар да ги сбърка - и регулировчик да има , и през него ще прелетят . . . . . .

Анонимен каза...

Не разбрах, като е 21 век, хората са станали много информирани, вежливи и културни или не?

Анонимен каза...

Вчера сутрин двама галфона се бяха рендосали на светофара...

Анонимен каза...

Някои изобщо не реагират на червеното. Вчера един щеше да ме удари, при положение че за него светеше червено. Той се движеше по Ботев , аз по Радецки, и не разбрах не го е видял ?!?!? ЧЕРВЕНОТО, или.... беше на принципа кой съм аз
Беше с нов , модерен джип

Анонимен каза...

Горд съм с моя роден град!Има построен светофар!..Дано някой го спазва..

Анонимен каза...

светофара е супер искам да попитам кметицата кога ще се подновят маркировките в троян и околията наи вече от моста на елма до орешак вечер покраи родопа е ужас тъмница и без маркировка

Николай каза...

И аз сефтосах светофара миналия уикенд - докато чаках, две коли минаха на червено все едно светофар няма, даже се зачудих да не е още в тестова фаза...
В работата си съм стигнал до извода, че умствената недостатъчност не може да се компенсира с технически средства.

Анонимен каза...

20-ти това ми хареса! :)
Вчера един с малоумник с голям бял пикап беше на червено , само намали видя,че няма никой и мина.

Анонимен каза...

Нищо не може да оправи троянеца.
Той е велик и за него законите
не важат. Даже и закона за гравитацията
не важи пред bmw-то.

Анонимен каза...

Сутрин /около 7 часа и 30/се образува тапа по улица "Ботев", това го виждам всеки ден защото пътувам до съседния град.Какво решение би могло да има? Решението е интелигентна система / интелигентен контролер-който управлява светофарите,/ който променя времетраенето на светофара в зависимост от автомобилният поток. Информация за броя на МПС- та, контролера взима от магнитни решетки положени под асфалта на кръстовището.Не знам с колко ще е по-висока стойността от реализираната светофарна уредба, но електрониката поевтиня а и това е интелигентното решение на проблема.С уважение: инж. Марин Симеонов

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |