„Чавдар“ с внушителна победа срещу „Рилски спортист 2“ – 103:68

* Треньорът Лъчезар Диков: „Крайната ни цел е
 първото място в „А“ РБГ“
Баскетбол, „А” РБГ, сезон 2016/17 г.

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В НЕДЕЛЯ, 30 октомври, в първия си домакински мач срещу „Рилски спортист 2“ (Самоков) „Чавдар“ (Троян) започна своята наказателна акция в мъжката „А“ РБГ, сезон 2016/2017 г. Преди да ви запозная с хода на събитията на терена, нека видим какво отговориха селекционерите на отборите преди началото на мача на три еднакви въпроса, като поисках отговори с по едно изречение: 1. Познавате ли добре противниковия отбор и имате ли стратегия как да го победите? 2. Труден ли ще е мачът и прогнозата ви за крайния резултат? 3. Какви са крайните цели на водения от вас отбор?

След първата победа за сезон 2016/2017 г., вляво е президентът на клуба Петър Лалев
ДАНИЕЛ КЛЕЧКОВ („Рилски спортист 2“) :  1. Много добре познавам всички играчи, запознат съм с възможностите им и имам план за противодействие; 2. Играчите на „Чавдар“ са много опитни и обиграни, но ще с моите момчета ще се стремим  към победата и се надявам да я постигнем; 3. Да обиграваме местни играчи, попълнение за първия отбор и естествено по-предно крайно класиране. 

ЛЪЧЕЗАР ДИКОВ („Чавдар“): 1. Познавам отбора на противника много добре и ще изляза с печеливша стратегия; 2. Няма да имаме проблеми за крайния изход, очаквам категорична победа; 3. Естествено крайната ни цел е първото място в „А“ РБГ. На Диков зададох и още един въпрос, вълнуващ баскетболната общественост: Колко играчи от местната школа ще играят и колко време ще предстоят на терена? На което той отговори по следния начин: Леонид Бажанов и Николай Маринов, а колко време ще играят, ще покаже развоят на мача.

А СЕГА да се върна към развоя на събитията на терена. Стартовата ни петица Ценко Наков, Тодор Колев, Иван Тилев, Любомир Лилов и Ивайло Вучков започна мача със самочувствие и увереност, дори бих казал със известно пренебрежение към младоците насреща. С тройка на Тодор Колев и поредица от успешни атаки „Чавдар“ поведе с 12:2 и тогава младите „скиори“ от Самоков смениха ваксата, подкараха устремно ските и обърнаха резултата, всявайки известен смут в редиците на чавдарци и смълчаната публика. Частта завърши при 14:11 за самоковци. Във въздуха надвисна въпросът: „Ще се повтори ли картинката от развоя на първия мач в София срещу „Левски 2“?" Втората четвъртина даде категоричен отговор - не! И наистина нещата на терена придобиха коренно различен вид - преобразен „Чавдар“, самочувствието вече бе подплатено и с мъжка игра по цялото игрище. Разиграха се всички, появили се в игра, красиви и ефикасни изпълнения в нападение, безкомпромисна игра в защита, а когато „поразяващата ръка“ на Любо Лилов закова три поредни тройки, взривили публиката, никой вече не се съмняваше в крайния изход. Частта беше убедителна за нашите - 29:8. Полувремето завърши с 18 точки преднина за „Чавдар“ - 53:35.

ВТОРАТА И ТРЕТАТА четвъртина също преминаха при пълната хегемония на „Чавдар“ и завършиха съответно 23:16 и 27:17. През това второ полувреме на всички играчи от троянския отбор им бе предоставена възможността да покажат кой колко умее да я играе тази игра, наречена баскетбол. Доста плахо и несигурно регистрираха по седем минути участие и споменатите по-горе двама троянски юноши.

Играчът на мача Иван Тилев
КАКЪВ БЕШЕ точковия актив и приноса за победата на троянските играчи, както и кратък коментар за играта им през погледа на специалиста? Започвам с най-добре изявилия се – 38-годишният Иван Тилев; както се казва „Който си го може, го може  и за възрастта граници няма!“. Този играч направи впечатление не само с реализираните 22 точки, 12 борби под коша и впечатляващ коефициент на полезност - 31, но и с благия си нрав, завладяваща усмивка и поощрително държане към по- младите. Дано по-дълго време се задържи в редиците на „Чавдар“. Следващият, който показа изключително ниво на игра за началото на сезона, бе Ценко Наков - 16 точки и също голям коефициент на полезност от 24 пункта. Денис Петков започна малко неуверено, но през второто полувреме впечатли с отлична защита, бързи пробиви и ефектни кошове, донесли му признанието на публиката - 10 точки и коефициент 18. Ивайло Вучков в хода на мача показа защо е привлечен от ръководството - ефективна игра и под двата коша, 10 т. За Любомир Лилов казах и по-горе - всички младоци трябва да се научат да стрелят като него (тази китка - няма грешка!) - 12 т. Филип Каменов (ех, да му имам прическата?), стабилен играч, авторитетно име и положителен принос за победата - 8 т. Тодор Колев наред с мениджърските си ангажименти  към националните гарнитури мъже и жени на България е решил да защитава и интересите на БК „Чавдар“. И трябва да признаем, че в досегашното си присъствие се е отчитал достойно, както и в последния мач - 8 т. Данаил Христов, играчът, завършващ облика на „Чавдар“ през последните няколко сезона и властващ под кошовете, тази година бавно набира скорост; и все пак присъствието му се чувства осезаемо - 9 т. Георги Христов, внук на легендата на българския баскетбол Георги Христов-Сапуна (лека му пръст), все още е с неразкрити може би способности - 6 т. От „Рилски спортист 2“ бихме отличили играта на капитана Адриан Секулов не само с реализираните 25 точки (най-много от всички на терена), но и с показната игра за плеймейкър - дрибъл, пас, стрелба от разстояние.

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА предстоят два домакински мача на „Чавдар“ - първият е на 6 ноември  с „Академик“ (София), следващия на 13 ноември с ЦСКА (София). Не пропускайте!

ЩЕ ЗАВЪРША с няколко новини от кухнята на „Чавдар“, предоставени ми от председателя на клуба Петър Лалев. Ето какво сподели той: „Първо искам да запозная троянската баскетболна общественост защо Цветослав Острев след първия изигран мач с „Левски 2“ в София напусна отбора и подписа с „Ямбол“ - тим от НБЛ. Такава ни беше договорката, ако си намери отбор от НБЛ или от чужбина, да не го спираме и да му дадем разрешително. При същата договорка е контрактът ни и с Иван Тилев. Надявам се и имам нужните уверения, че съвсем скоро любимецът на феновете Ради Кочев отново ще облече екипа с емблемата на „Чавдар“!“. На въпроса ми има ли някакви проблеми при осъществяване на крайната цел - първо място в „А“ РБГ за сезон 2016/2017 г., отговорът на г-н Лалев бе: „Засега - не. Надявам се да запазим този състав“.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

2 коментара:

anonimen каза...

Опааа и героят от мача Иван Тилев поел към Германия.

Анонимен каза...

Генков как завършиха юношите

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |