Иде Фестивалът на трюфелите в Угърчин

* Във фестивалния афиш, 23-24 септември – дегустация на гозби с трюфели, киноложка изложба „На лов за… трюфели”, кулинария с Лео, концерт на Рени * Какво вино пият с трюфелите угърчинци?
У комшиите

ОТ УГЪРЧИН (Ловешка област) тия дни дойде най-рейтинговата светска новина у нас – в миниатюрното градче, с население горе-долу колкото троянското с. Орешак (около 2500 жители), на 23-24 септември ще се проведе Фестивал на трюфелите (Трюфел фест). Организатор на събитието е Община Угърчин със спонсорството на фирма „Хайд” ЕООД, най-големия изкупвач на трюфели у нас.

Ловци на трюфели
Трюфели
СПОРЕД фестивалния афиш двата „трюфелови” дни в Угърчин ще са наситени със събития. Ще има кулинарна трюфел програма с италианския майстор на черпака Лео, познат от телевизионния екран. Също - киноложка изложба, чието заглавие „На лов за… трюфели” подсказва какви породи ще бъдат показани. Ще има и дегустации на гозби с трюфели, сценични развлечения с местни самодейни състави, а на втория ден привечер ще е гвоздеят на фестивалната програма - концерт на поп-фолк певицата Рени (нямаме данни дали Рени е почитателка на манджите с трюфели – бел. ред.). Място на събитието е кокетният централен угърчински площад.

Роман Абрамович не се очаква в Угърчин
ОТ ФЕЙСБУК страницата на Фестивала на трюфелите научихме, че в община Угърчин „се намират едни от най-наситените находища на скъпоценната гъба” в България. Трюфели у нас има и в горите на Делиормана (Разградско и Шуменско), Родопите, Сакар и Странджа. Везнаещият Google пък ни подсказа, че трюфелите са най-скъпият кулинарен деликатес в света (през 2007 г. на аукцион в Лондон руският олигарх и собственик на футболния „Челси” Роман Абрамович купува трюфел с тегло 900 грама за 28 хил. паунда), познати били на египетските фараони и римските императори, а най-големите находища на зимния бял трюфел - най-ценния от десетките видове на необикновената гъба, са в Южна Франция и Северна Италия. 

Т21

Бел. ред. Дивим се на поредното фестивално чудо в нашия край. Досега си имахме фестивали на сланината в Априлци, на тиквата в Севлиево, на сливата в Троян, на рибената саламура в с. Рибарица, на боровинката на хижа "Амбарица", имаше и на малината в с. Шипково, когато там все още имаше малини, и т. н., но всички те са някак по-обикновени и простовати, някак по-балкански. А с трюфелите в Угърчин скочиха в дълбокото и извисиха европейски ръст. Един въпрос обаче не спира да ни гложди – дали в угърчинските ресторанти, и не говорим само за елитните, може да се опита традиционна угърчинска кухня с трюфели, черни и бели, и какво вино пият с трюфеловите блюда в Угърчин. Питаме се и друго, дали скоро в близката (до Угърчин) Ябланица няма да организират фестивал на гъшия дроб, в Тетевен на собствениците на "Бентли"-та, а пък в областния Ловеч – на черния хайвер…   

11 коментара:

Анонимен каза...

Стига бе, егати цирка. Всичко живо прави фестивали. Един на циганската музика и чалга, друг на липсващата слива, но това се нарежда на едно от първите места. Адската простотия, смях се от сърце :)

Анонимен каза...

http://www.lovech.bg/bg/novini/lovech-rock-fest-2016/

Анонимен каза...

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1413432

Анонимен каза...

Поредното залитане в едната посока.И то не е само в България.
По-скоро тази фестивална вълна ни заля с голямо закъснение отново от запада,където се провеждат безброй много такива събития.
Но на фона на нашата действителност тук тези изяви изглеждат доста смехотворно.
И като добавим,че по едно и също време в неголям периметър се провеждат по два три фестивала,тогава съвсем опростяват нещата.

Анонимен каза...

Като няма хляб-трюфели,а пък зрелищата ни като хляба пълни с набухватели и оцветители и новите Е-та "м.д"/

Анонимен каза...

Ей, много злоба се лее в този сайт! Недейте така, хора, ще се изпоразболеете, давайте го по-кротко. Оставете хората да си правят каквито си искат развлечения. Какво се бъркате на угърчинци. Каква е разликата между фест на сливата и фест на трюфела - имаме си сливи - правим си фест, те си имат трюфели - правят си фест на трюфела. Да не би в троянските сладкарници всяка паста да е със сини сливи, а?! Или пък да оплюем едното, че да не спадне рейтингът на нашето си! Аз пък ще обиколя и трите общини- в Троян ще съм на сливата, в Угърчин ще отида да похапна трюфел - все ще науча нещо интересно, а вечерите ще бъда в Ловеч на рок фест. Има време за всичко!

Анонимен каза...

Аплодисменти за 6-ти.
Браво на човека.
Де да бяха повече като него.Тогава и фестивалите щяха да имат някакъв смисъл.

Анонимен каза...

Адмирации към 7-ми.
Де да бяха повече като него. Тогава и фестивалите щяха да имат някакъв смисъл.

Анонимен каза...

Сега модата е да се правят всевъзможни фестивали, нищо че са абсурдни. Следващите, ще са:
"Фестивал на бананите и кокосовите орехи" в Белиш.
"Фестивал на хипопотамите" в Попешка.
"Празник на индианското корабостроене и въздухоплаване" в Горно Трапе.
"Ден на китолова" в Добродан.

Мода!

Анонимен каза...

Повече от старите хотелиери познават Силвия Хинкова - бивш изп.директор на РТА "Стара планина", която сега на работа в Австрия.Много често качва във фейса снимики на подобни чествания.Едно от тях беше "Празник на репичката" Леееее какви репички!!!!,гръцките,турските и македонските.......ряпа да я..т!

Нов, от вчера каза...

Освен всичко друго - на коя слива е "фестивалът? Кюстендилската синя слива отда-а-а-а-вна си замина и сега 99% от всички дървета са от братска Калифорния? Като прибавим и чехи-собственици на Троянския винпром!? Май е по-добре трюфели в Угърчин отколкото американско-чешки-троянски фестивал.Абе, пловидвското ямболлийче от Пазарджик. Прав е колегата от № 6 - всеки да си гледа в канчето!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |