Италианецът Марко Текио триумфира в Троян

* „Това момче догодина ще кара в Джирото…!” * Победата в последния етап спечели украинецът Виталий Бутс * Евгений Димитров: „Троян е един от градовете, които поддържат българското колоездене” * Донка Михайлова: „Чест е за нас, че Троян е финален град за втори път
 в историята на Обиколката”
65-та колоездачна Обиколка на България
Победителят Марко Текио, аплодиран от кмета на Троян
„ТОВА МОМЧЕ догодина ще кара в Джирото, страхотен талант, направо смаза конкуренцията!” Това чухме от един от столичните фоторепортери, следващи 65-тата колоездачна Обиколка на България, по време на награждаването в Троян (тази година българският Тур финишира в нашия град, което бе и своеобразен подарък за 120-годишнината на троянското колоездене, чествана преди няколко месеца – бел. Т21). Ставаше дума за 21-годишния краен победител – италианеца Марко Текио от отбора на „Unieuro”, облякъл жълтата фланелка сред третия етап и неизпуснал водачеството до края. В последния етап Мъглиж – Троян младият италианец финишира с основната група, но още на старта на етапа бе ясно, че изненади няма да има и шампионът вече е ясен. Втори в крайното класиране остана съотборникът на Текио – Симоне Раванели, а „бронзов” е Жандос Бижигитов от казахстанския тим с любопитното име „Vino 4-ever”.

Финалът на етапния победител в Троян - украинеца Виталий Бутс, сн. Иво Грийн
ЕТАПЕН ПОБЕДИТЕЛ в Троян бе украинецът Виталий Бутс („Kolss-BDC”), следван от италианеца Филипо Фиорели от отбора на „Dellio gallina”, трети завърши Евгений Гидих от „Vino 4-ever”. Лидерът на троянския тим „Хемус – 1896” Станимир Чолаков, който бе сред тримата откъснали се при изкачването на Беклемето, но застигнати преди Троян от основната група, финишира четвърти.

МАРКО ТЕКИО спечели още един приз в крайното класиране – за най-добре представил се състезател до 23 години. Носител на зелената фланелка за най-активен състезател стана беларусинът Евгени Собал („Minsk cylcling”), а бялото трико с червени точки за най-добър катерач облече съотборникът му Станислав Башков (любопитното е, че до последния етап в класацията за катерачи водеше украинецът Андрий Братишчук, но се разбра, че той е зарязал Обиколката и се е прибрал в родината, за да се… ожени – бел. Т21).

Отборните победители от „Vino 4-ever” (Казахстан)
ЛАВРОВИЯТ ВЕНЕЦ на победителя в 65-тата колоездачна Обиколка на България връчи кметът на Троян Донка Михайлова. Градоначалникът награди и отборния победител – момчетата от „Vino 4-ever” (Казахстан); подгласници в отборната класация бяха тимовете на „Kolss-BDC” (Украйна) и „Unieuro” (Италия). Всички призьори получиха допълнителна парична премия от големите приятели на българското колоездене – белгийското семейство Диана и Мишел Камбие, които за поредна година правят подобен щедър жест към най-добрите в Обиколката на България. Награди връчи и габровският бизнесмен Венци Маринов – „най-големият спонсор и рекламодател”, както го обяви водещият; г-н Маринов е собственик на веригата „Тахо Венци” и от години осигурява автомобилите за Обиколката на България. Церемонията по награждаването завърши с обща снимка на всички призьори, ръководителите на Обиколката и домакините от Община Троян.

Обща снимка след церемонията по награждаването, Троян, 2 септември 2016 г., сн. Иво Грийн
„ЧЕСТ Е ЗА НАС, че Троян е финален град за втори път в историята на Обиколката на България. Това домакинство е признание за 120-годишнината на колоезденето в нашия град и за усилията на нашия КК „Хемус 1896” и неговия председател Тодор Колев”, каза в приветственото си слово кметът Донка Михайлова. Тя отправи и една покана към всички: „Добре дошли в Троян за 66-тата Обиколка на България!”; с което заяви поредното троянско домакинство за догодина.

Евгений Димитров (вляво) благодари на троянци за посрещането
ЧЕ ТРОЯН ЩЕ БЪДЕ етапен град и през 2017 г. обяви и председателят на Българския колоездачен съюз (БКС) Евгений Димитров. „Искам да благодаря на троянци за тези усмивки, за тази приветливост, с които посрещнахте Обиколката. Троян има традиции и е един от градовете, които поддържат българското колоездене. Дай Боже така да продължава!”, сподели г-н Димитров, като от името на БКС връчи на кмета специален плакет за признание към Община Троян. Председателят направи и нещо, неслучвало се, по неговите думи, на досегашен финал на Тура – обяви маршрута за следващото издание (през 2017 г.): София (старт) – Златица – Пирдоп – ТРОЯН – Свищов – Русе – Търговище – Разград – Ивайловград – Кърджали – Хасково – Нова Загора – Твърдица – Елена – Мъглиж – Казанлък – Стара Загора – Пловдив (финал).

Т21

Бележка на редактора
Вместо послеслов

* А помним етапни домакинства преди години, когато същото място се пръскаше от народ, хиляди

ХУБАВО време, удобен ден (в началото на няколко почивни), добра организация, значимо събитие с троянско участие и… обидно малко публика, едва ли на финала на 65-тата колоездачна Обиколка на България на централния площад в Троян имаше и стотина души. А помним етапни домакинства преди години, когато същото място се пръскаше от народ, хиляди.

„ЗАЩО?!”, питахме се мнозина. Чухме и крайно песимистичното, но невярно според мен обяснение – че няма публика, защото няма хора, дотолкова е опустял градът ни; разбира се, че не е така, домакинството на други (скорошни) събития доказва обратното. Не по-малко песимистично бе и друго предположение – ако беше дошла някоя поп-фолк певачка и бумтеше чалгия, щеше да е пълно; с други думи, троянецът е изпростял до крайна степен и подобни събития като колоездачната Обиколка на България - третото най-старо многоетапно колоездачно състезание в Европа и света, в което нашият Троян е рекордьор по излъчени победители (петима) – не го касаят. Вероятно тук има някакво зрънце истина. Със сигурност зрънце истина има и в слабата разгласа, в некачествения PR; излишно е да казвам, че без това днес нищо не става като хората.

Аплодисменти от рехавата публика за финиширащ състезател на "Хемус 1896"
НО СЪС СИГУРНОСТ, мисля си, има и нещо друго, обективно. Родният Тур днес не е това, което беше някога. Очевадно е, че състезанието е изгубило много от отколешния си блясък и авторитет, а оттам и отливът на публиката е обясним. Ясно е, че вината за упадъка не е единствено в организаторите и родните колоездачни ежби, комплексна е, като при целия ни спорт... Кой знае, може би догодина ще е различно?!
Генадий Маринов

 Още по темата:

Още снимки от събитието:

4 коментара:

Анонимен каза...

Явно доста жаби е изял тоя, че да натиска така педалите.

Анонимен каза...

Е как да отида да ги гледам.В Троян нагласата е колоездене-Тодор Колев,това добре,но като отидеш при Тодор Колев в магазина за малък ремонт хем скъпо,хем бавно,а отношението към клиента все едно насила ги караш да работят

Анонимен каза...

не е изпростял народеца троянски Генадиѝ,не е ама коѝ да гледа като доѝде,коѝ ние троянците познаваме от участниците,де ги троянските деца израстнали и изградили се като състезатели в този клуб?
Ти сам си написал,рекордьори по победите ли сме,ама я кажи кои години при кои треньори...и т.н
Гледам си ми снимал баба ти Цонка с Маѝчето /Тошковата булка/ами може пък те двете колоезденето ще оправят,щото явно Тошката не му се отдава.Както беше написал някоѝ,ОТ 120 годишна история,последните 20години резултата маѝ е 0 на 0

Анонимен каза...

Ръководството на колоездачния съюз е затънало в безхаберие. Тресе се от интриги - кой колоездач да бъде изпратен на олимпиадата, какъв да е маршрута на обиколката, проблеми с финансирането и т.н. В крайна сметка в София на старта присъстваха шепа хора.Проблеми при посрещането в Пловдив, компрометирания финал в Кърджали и още и още.На този фон посрещането в Троян даже беше внушително Поздравление за Общината.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |