Николай Тодоров - единственият наш в „100 х 24”

* Председателят на Общинския съвет в Троян измина трасето от хижа „Мазалат” до хижа „Ехо” за 18 ч. и 48 мин.; победител с рекордно постижение – софиянецът Иван Гърбев * „Ще се радвам, ако в следващото издание участват още троянци”
Планинари
Николай Тодоров по време на прехода
ОКАЗА СЕ, че председателят на Общинския съвет в Троян Николай Тодоров е и сериозен планинар. Тази събота, 23 юли, г-н Тодоров се завърна от участие в един от най-тежките скоростни планински преходи у нас, провеждащ се от 2003 г. - 14-тото издание на „100 х 24” в Стара планина. Или с други думи 100 км за 24 часа с тръгване от хижа „Мазалат” (старт в 5:00 ч. преди изгрев) и финал на хижа „Ехо” с изкачване на върховете Ботев, Голям Купен, Малък Купен, Амбарица и др. и преминаване през заслоните „Ботев” и „Орлово гнездо” и хижите „Добрила”, „Дерменкая” и „Козя стена”.  Маршрутът е непроменен през годините, един и същ е и организаторът – ентусиастът от Пловдив Станислав Стоилов, който финансира подготовката и логистиката на събитието изцяло със свои средства.

ТАЗИ година на старт застават 64 души от различни краища на страната (сред тях и голяма 10-членна група от ТД „Стратеш” в комшийския Ловеч), а до края достигат 42-ма, което си е сериозно постижение. Безапелационен победител за поредна година е столичанинът Иван Гърбев, постигнал и рекордно време „за всички времена” – 9 ч. и 34 мин.; рекорд има и при жените, където Мария Николова, също от София, завършва за 13 ч. и 45 мин. и заема 6-то място сред всички участници (мъже и жени). Тук е мястото да се каже, че подобни резултати се постигат с почти непрекъснато бягане, което не е по силите на всеки. Още повече че в меморандума към участниците се подчертава: „Това не е състезание, думата е поход. Ударението е върху издръжливостта, духа и волята, а не върху скоростта и състезателния характер. Целта ни не е на всяка цена да минем по маршрута”.

НАШИЯТ човек преминава трасето за 18 ч. и 48 мин., което е под очакванията и възможностите му, но си има обяснение с претърпяната контузия на коляното в района на Тъжа. „Разчетите ми бяха за постигане на резултат в рамките на 12-15 часа и първите десетина километра до Тъжа се движих добре, дотам с едно момче от Плевен направихме добро бягане. Но при преминаването през рекичката Тъжа използвах един „Shortcut” (пряк път), подхлъзнах се на мокър камък и си ударих коляното. Имаше и друго лошо, което знаех до какво ще доведе – при падането си намокрих маратонките и по-нататък, към връх Ботев, краката ми вече бяха в огромни пришки. Но стискаш зъби и продължаваш, това е положението”, коментира г-н Тодоров ден след приключването на старопланинския екшън.

След финала, снимка Ивайло Атанасов, ranica.eu
ПОПИТАХМЕ Николай Тодоров откъде този кураж за участие в подобно екстремно и тежко състезание. Оказа се, че няма нищо изненадващо и нелогично – той е запален планинар още от детските си години, но основните му обекти са Пирин и Рила, където е правил не един преход и скоростно изкачване. „В Пирин познавам всяко ъгълче, но в Стара планина досега не бях правил сериозни преходи”, бе пояснението му. Председателят ни сподели и една своя „интернационална” идея – имал намерение при скорошното си посещение в побратимения ни немски град Елванген да покани за участие в „100 х 24” тамошния кмет Карл Хилзенбек, също запален планинар, но ангажименти на германеца попречили; не е изключено обаче догодина идеята да се реализира.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНО полезно участие – не само като планинарски опит и физическо предизвикателство, но най-вече като проверка на психическата устойчивост. Ще се радвам ако в следващото издание участват още троянци”, обобщи единственият наш участник в тазгодишния „100 х 24”.

Т21

6 коментара:

Анонимен каза...

Никито що не си ходи по планините ами (се)мъчи (в)Общинския съвет.

Анонимен каза...

Амин! За троянската "журналистика"! Амин!

Анонимен каза...

За да има повече участници трябва да се знае предварително за такова събитие.

Анонимен каза...

Да отишъл на едната хижа закарали го с джип до другата и готово 18 часа тръц

Анонимен каза...

Изкачване на баир на гадно място 18 часа

Анонимен каза...

Много образователна новина... И полезна...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |