Прокуратурата привлече като обвиняем депутата Иван Миховски

* Обвинението е по чл. 343, ал. 1, б. Б – за нанасяне на средна телесна повреда на пешеходец при ПТП, и предвижда лишаване от свобода
 до 3 години или пробация
Сблъсъци
Иван Миховски
СЛЕД НЯКОЛКОМЕСЕЧНО разследване Софийска градска прокуратура (СГП) на 17 юни 2016 г. е привлякла като обвиняем троянския депутат и председател на общинската партийна структура на ГЕРБ в Троян Иван Миховски. Това стана ясно от съобщение на същия ден в сайта на Прокуратурата на Република България (www.prb.bg). Обвинението е за извършено престъпление по чл. 343, ал. 1, б. Б от Наказателния кодекс – за нанасяне на средна телесна повреда на пешеходец при настъпило ПТП (пътно-транспортно произшествие). В този случай споменатият текст от НК предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация.

ДА ПРИПОМНИМ.
Прокурорското разследване е за ПТП-то от 2 октомври 2015 г., по време на предизборната кампания за Местни избори 2015, за което Т21 единствен писа (виж „Удариха жена на пешеходната пътека срещу „Бар 12”, бр. 39 на Т21 от 7 октомври 2015 г. – бел. ред.). На този ден вечерта, около 19:50 ч., г-н Миховски зад волана на собствения си лек автомобил „Мерцедес С350” удря на пешеходната пътека при ресторант „Бар 12” на ул. „Васил Левски” в Троян 66-годишната ни съгражданка Маргарита Тодорова. Според цитираната информация от прокуратурата шофьорът не е намалил скоростта преди да блъсне жената. В резултат потърпевшата г-жа Тодорова е получила средна телесна повреда, изразяваща се във „фрактура на горно и долно рамо на дясно пубисна кост, довело до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца”.

Маргарита Тодорова
В СПОМЕНАТИЯ материал за инцидента цитирахме г-н Миховски, който тогава заяви пред Т21, че жената не е пресичала на пешеходната пътека, а на повече от метър извън нея. В последващото изявление на г-жа Тодорова (виж „Опровержение след статията във вестник „Троян 21”, бр. 42 на Т21 от 28 октомври 2015 г. – бел. ред.) потърпевшата обаче бе категорична, че е пресичала на пешеходната пътека и там е била ударена от автомобила на г-н Миховски; тя заяви също, че  „с инцидента се спекулира и аз, потърпевшата, трябва да се боря с неистови усилия и средства да преодолея неправдата и другите неща”.

СЛЕД Местни избори 2015 участникът в ПТП-то Иван Миховски стана депутат на мястото на Корнелия Маринова от Ловеч, която спечели кметския пост в областния град. Затова във връзка с инцидента с г-н Миховски се стигна до намеса на главния прокурор Сотир Цацаров, който на 8 февруари 2016 г. поиска сваляне на депутатския му имунитет; каквото е разпореждането на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България за възбуждане на наказателни преследвания от общ характер срещу народни представители. Прокурорският аргумент за поисканата мярка (отнемане на имунитета) бе повдигнатата проверка от СГП срещу г-н Миховски. А със случая се занимаваше СГП, тъй като именно в нейните правомощия са разследванията срещу народни представители. След искането на главния прокурор троянският депутат побърза да се откаже доброволно от имунитета си, а от ПП ГЕРБ – Ловеч излязоха с изявлението, че с „този си акт Иван Миховски заявява своето желание за незабавно изясняване на всички обстоятелства по случая от страна на компетентните органи”.

В ЦИТИРАНОТО официално съобщение на прокуратурата от 17 юни се казва още, че непосредствено след инцидента „Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство - дрегер „Алкотест“, който отчел положителен резултат, а именно 0.48 промила (хилядни)”. След което на депутата бил съставен акт за установяване на административно нарушение по чл. 116 от Закона за движение по пътищата и „актът е подписан от Миховски без възражения”.

Т21
Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Значи жената не е пресичала на пешеходната пътека, а на 1м от нея.
Чудесно, от утре ако мярна пешеходец на платното за движение, но не на пешеходна пътека - мога спокойно да си го убия, понеже не пресича или не се движи правилно.
Гениално. Смятайте, че населението на Троян по тази логика може да намалее с над 70% само за няколко дена....

Анонимен каза...

Всички шофираме не е хубаво да се смеем на чуждото нещастие,а и пешеходците са нахални типове.....Иване не се чуствай виновен за тая бабичка-измамничка

Анонимен каза...

Точно така 2-ти !
Пожелавам му наистина да не чуства вина, когато блъсне оная нахална бабичка майка ти !

Анонимен каза...

3, шегата ти е на твой гръб – майката на 2 наистина е нахална бабичка и никому няма да липсва

Анонимен каза...

Пешеходците в Троян са страхливи. Не смеят както в Ловеч или Велико търново смело да си пресичат, както са им правата.
Тук стоят на пешеходната пътека и чакат някой все пак да се сети да спре.
Шофьорите са нагли и без грам култура.
Още повече пък да блъснеш пешеходец на пешеходна пътека си е огромно престъпление.
Така че да го тикнат в пандела и да не измислят разни глупости и да го оправдаят.
Пък на тези, които така усилено го защитават - дано някой такъв или пък с повече власт да убие техен роднина и да се измъкне безнаказано.

Анонимен каза...

5-ти дано не ти се случва на теб!!!
Хора на този малък пазар е ЛУдница, тесни тротоари половината заети от стоката на дюкяните, дървета .Хора грам не се пазят опитвайки се да преминават препятствията на тротоара СКАЧАТ без да се огледат на платното!!! Извени ме но и с 10км в час може някой да ти се наниже на огледалото!!!

Анонимен каза...

2,3....да го на м..... ВИ комунистическа.

Анонимен каза...

Така ли стана, умнико?комунисти викаш.редно е след като тоя келеш облече раирана пижама, на теб да ти подарят бяла риза без ръкави.

Анонимен каза...

На всеки може да се случи да блъсне човек. Това, че е депутат не го прави безсмъртен и безгрешен! Иван е преди всичко Човек, а след това политик! Стига сте дъфкали тази тема!

Анонимен каза...

Ами така де. Да го тикнат в пандела!

Анонимен каза...

Политик?Моля ти се.Надувач на балончета,раздавач на яйца ако щеш, но недей да бъркаш нещата.

Анонимен каза...

Няма значение кои кого е блъснал трябва да има някакви последствия ! Средно телесна глоба плюс условна присъда не повече на всеки може да се случи затворът е за по тежки провинения на пътя !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |