Съветниците гласуваха - сесиите ще започват с националния химн

* Предложението бе на групата на ВМРО,
 внесе го председателят й Даниел Сираков, а силният човек в ГЕРБ
 инж. Марин Радевски каза „да”
В Общинския съвет
На трибуната е вносителят на предложението Даниел Сираков (ВМРО), 19 май 2016 г.
С КРЕХКО мнозинство – 15 „за” срещу 13 „въздържал се”, на последната сесия на Общинския съвет в Троян (19 май) бе прието всички сесии занапред да започват с изслушване на националния химн. Предложението бе на съветника от ВМРО и председател на войводската съветническа група Даниел Сираков и бе внесено от името на групата. А в кратката мотивация се казваше, че „химнът на Република България е национален символ и елемент от самосъзнанието на българските граждани, възпитаващ в дух на патриотизъм, което означава любов, обич към родината и желанието за опазването й” и че е „възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции”, а „патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа към народа и родината”.

„ЕДНА МАЛКА тържественост 20 секунди преди сесията няма да ни навреди”, заяви в подкрепа силният човек в ГЕРБ – Троян и председател на съветническата група на герберите инж. Марин Радевски. Той подхвърли, че може би отляво (БСП) ще предпочетат да се слуша Интернационала, от първия ред („Избор за Троян”) пък предлагали марша на 34-ти пехотен Троянски полк, а някои искали „накрая да завършим с една кръшна ръченица по случай приключването на сесията”. Инж. Радевски декларира, че в групата на ГЕРБ договорки няма и всеки ще гласува по съвест.

„НЕ СТАВА дума за отношение към химна, а за отношение към ритуала”, заяви съветникът от БСП инж. Станислав Съев. Той изрази съмнение, че тъй като общинските сесии са от делови порядък, дали „това (започването с националния химн) няма да доведе до амортизация и преекспониране на един символ на държавността”. И предположи, че маршът на 34-ти пехотен Троянски полк, който е и официален химн на Троян, би бил по-подходящ, както и че би могло да се помисли за европейския химн – „Ода на радостта” на Бетовен.

КАЗАХМЕ ВЕЧЕ, че предложението мина и отсега нататък всички сесии на местния парламент в Троян ще започват с изслушване на националния химн на Република България. А съветникът от БСП и отскоро лидер на троянските социалисти Росен Веселинов напомни, че тази промяна трябва да залегне и в правилника за работа на Общинския съвет.

Т21

Бележка на редактора

ЛИЧНО аз не мога да преценя дали цялата тази работа с химна ще доведе до обявения ефект - т. е. до повече държавническа тежест и допълнителна доза патриотизъм в троянските съветнически редици. Дай боже! Или пък бе някакъв тест за изпробване на коалиционните договорености, подсказване на собствената значимост (на вносителя) и трупане на самочувствие? 

НО МИ СЕ СТРУВА, че след като казаха А, нашите местни народни избраници трябва да кажат и Б. Например, да си гласуват задължителен (официален) дрескод. Защото не може да се правиш на държавник и да започваш работа с националния химн, а да си се барнал като тираджия на кирия или като провинциална лелка на следобедна раздумка с комшийки. И още – да вземат най-после да ремонтират залата, в която заседават, че сякаш е извадена от Вълко-Червенково време. Ще ми се да кажа и нещо за правоговора, но някои ще го изтълкуват като заяждане и затова се въздържам. 

Генадий Маринов

26 коментара:

Анонимен каза...

Нещо друго гласували ли са?

troyan21 каза...

Точките бяха над 20 и по всичките имаше гласуване. Вижте пълен видеозапис в сайта на Общински съвет - Троян.

Анонимен каза...

Ново пет.От толкова мандата в Общински съвет най-после и Росенчо Веселинов се изказал.Е има напредък чухме му гласа.

Анонимен каза...

Успешната Дона я изхвърлили от ЦК на БСП.А нейния човек Янаки Стоилов който я лансираше е в девета глуха.Доцке нещо май ти се объркаха плановете.

Анонимен каза...

Сега трябва да я изхвърлим и от Троян

Анонимен каза...

Господин Маринов, ако това (за др. Дона) е истина, моля информирайте ни ! Наистина ли вече не е член на Политбюро? Вярно ли е , че и от ЦК на Партията са я изхвърлили? А ние толкова се гордеехме. Завидяха ни душмани, това е ...

Анонимен каза...

Състав на Изпълнителното бюро на НС на БСП

Корнелия Нинова – председател
Стефан Данаилов – зам.-председател
Александър Симов
Бриго Аспарухов
Валери Жаблянов
Весела Лечева
Георги Гергов
Деница Златева
Драгомир Стойнев
Илияна Йотова
Калоян Паргов
Кирил Добрев
Костадин Паскалев
Красимир Янков
Крум Зарков
Радослав Гайдарски
Юрий Асланов

Анонимен каза...

Другарю Маринов, защо не помолиш Борджуков да ти направи ЦЕНЗУРАТА автоматична, ами така се мъчиш да триеш като побъркан дебил неудобните коментари един след друг?

Иванко каза...

Гена, много хубаво си написал бележката на редактора. Дали някой ще си вземе поука...

St.Bordjukov каза...

До 8-и:
Благодаря за
1. Че ми изписахте фамилията правилно.
2. Че сте доловили негласното домашно споразумение, а именно - "другаря Борджуков" да е дядо Петко, "господин Борджуков" да се играе от Стоян Борджуков, а "Петко" да си е Петко младши. Исктено се надявам да се появи още един Стоян и тогава ще му мислим... ;-))
3. Колкото до цензурата - отдавна напирам да направим да могат коментари да пускат САМО г-н Пеевски и още двама - трима партийни членове и никой друг да не може да коментира. Така ще спазим ПРАВИЛНАТА линия, ама другаря Генадий се е заинатил, като Белишко магаре.

и те така

Анонимен каза...

ТАПАнар

Анонимен каза...

Не мога да разбера защо се радваме от това ,че Михайлова не е на ръководен пост в БСП,колкото повече троянци има в ръководството на която и да е партия за нас е добре,ще има пред кого да се лобира ,а и да не забравяме след 5 месеца партията се връ'а в управлението и за Троян е добре с червен кмет. Бат Сали(БОЙКО) става президент и ГРОБ последва ндсВ в развитието........

Анонимен каза...

Ах, какво предложение!
Ах, какво решение!
Ах, каква невероятна новина!

Е,и ?

Анонимен каза...

Даню,защо не забраниш носенето на БУРКИ,къси поли и шалвари,както във други общини.
Предложи и забрана за ходене по кафета от 10-16часа или както е било по времето на ГРОБ преди 89....

Анонимен каза...

8 -ми Маринов отдавна налага АВТОЦЕНЗУРА на писането на коментари в сайта.Трие коментари които според него са неприемливи и оплюват управляващите,като излиза с възможно най-тъпите оправдания,че има там някакви правила които той сам е наложил или с още по тъпото оправдание за хигиена на коментарното пространство.С една дума Маринов се явява главния хигиенист на сайта за да спази АВТОЦЕНЗУРАТА която сам си е наложил като грубо ни потъпква дадените ни от конституцията права.В следващите коментари ще ти дам резумета от две статий за да ти стане ясно какво прави Маринов.Бях ги поместил тука като коментар ама нахалния Генадий ги изтрил.Ето ги отново.Генадийй спри да триеш коментари.

Анонимен каза...

Самоналагането на ограничения е свързано и с прилагана „индиректна цензура” от страна на политически, институционални, бизнес или други властови авторитети. Според доклад на Център за международна медийна подкрепа (CIMA) и Световната асоциация на вестниците и издателите (WAN-IFRA) индиректната цензура (soft censorship) се изразавява в „награждаване” на медии, които отразяват положително държавната или корпоративна политика и „наказване” на тези, които я критикуват. Властта решава дали да „поощри”, да приложи ограничения при финансиране и разпределение на рекламни бюджети или държавното субсидиране. Тази форма на индиректна цензура създава масова автоцензура.

Анонимен каза...

Аз предлагам заседанията на общинския съвет да почват с една песничка от времето на чичко Филипов (лека му пръст):
- Аз съм малко дървено човече, кой не ме познава...
Погледът няма да е сърдечен, а алчен, безчовечен, има поети в тоя град, да им го донаТЪМЪНЯТ.

Анонимен каза...

Автоцензурата беше един от проблемите, които АЕЖ представи в свое изследване за свободата на словото. Автоцензурата е един истински феномен, който при това е жив, но не само защото е реален, а защото той мутира като вирус, като истински вирус!

Нито откриваме топлата вода, още по-малко пък – електричеството, с този текст се опитваме да првокираме още веднъж едно мислене не в определена посока, а за определено нещо.

Ако преди журналистите сами знаеха, какво могат и какво не могат да пишат и говорят, което е класическата автоцензура, то днес тя е изменена до неузнаваемост. Днес редакторът, или главният редактор могат да ти кажат: „Аз мисля така, но ти както си решиш”. Това на пръв поглед е проява на едно професионално благородство, но всъщност е скрита заявка за категория. С една дума казва следното: „Аз мисля така, ти си свободен да мислиш, както искаш, но имай предвид, какво АЗ мисля, когато пишеш, или говориш…!”.

Има разбира се много похвати да наложиш определено мислене, като например да кажеш: „Направи това интервю, но само ако ти прецениш…!”. Това също дава една формална свобода на избор, но иначе директно заявява: „Направи това интервю!”, а втората част: „…но само ако ти прецениш…” е формализъм, който придава един особено блудкав, ванилов аромат, който обаче е толкова измамен, колкото и шоколадовата глазура на сладоледа – има я, само че е само на повърхността, навътре тя вече напълно липсва!

Горните примери обаче, които наистина могат да бъдат изброявани до безкрайност имат един много по-опасен подтекст. Те индуцират традиция, която от своя страна изгражда самата тъкан на автоцензурата. При следващ подобен случай журналистът вече ще знае, че при такива ситуационни дадености са необходими същите рефлекси от негова страна. С една дума, това е автоцензура на прецедента. Веднъж се прави едно нещо показно и след това се предполага, че всичко, което се прави, се прави по калъпа и мащаба на прецедента.

Така е много по-лесно, а и новото време, демократичните промени у нас, наложиха промяна и както много неща, така и автоцензурата мимикрира до степен на своята собствена мултипликация. Днес сякаш е много по-лесно да внушиш на даден журналист да пише и говори по определен начин.

Преди опасността беше само от партията и нейните производни на различни нива, днес обаче освен, че можеш да настъпиш някой елегантен политик по рунтавата му опашка, то може да засенчиш и „слънцето” на някой мастит бизнесменин, който има определени интереси някъде, където журналистът дори и не е подозирал, че може да има такива.

И не, не е проява на висок професионализъм да познаваш интересите на различните властимащи над теб, това е по-скоро проява на стерилна проба на мижитурщина, отколкото – на професионална ориентираност. Каквито и други прилагателни да се използват в тази посока, резултатът ще е същият, защото поводът и причината ще са идентични!

Така че, автоцензурата търпи не просто развитие, а дори разцвет. Все по-йезуитски шефовете на медии, главни редактори, водещи редактори и обикновени редактори казват на подчинените си по субординация: „абе не мислите ли, че това е така…!?”, което означава, че „това” е именно „така”, а не, както и да е иначе…!

Е, от това по-добър подход за възпитаване, отглеждане и култивиране на автоцензура, здраве му кажи…!

Анонимен каза...

За 15-ти и 18-ти коментари: Как точно си представяте, че може да се издържа каквато и да е медия в малък град, в който никой не пуска мигачи, защото знае, че другите знаят къде отива.(Това стана дълго като на Цв.Цв. излиянията, но се разбира). Ние си знаем и дупките на чорапите! А собственика на тоя сайт ви е пуснал да плюете срещу неговите рекламодатели. Откъде да се издържа сайта, от нашите коментари ли? Ми хайде да гласуваме, 0,01 лева на дума коментар, кой има да плаща, кой не - да чете и да цъка.
А! Не съм по свързан по какъвто и да е начин с тоя сайт, собствениците му или публикациите в него.

Поздрав най-сърдечен,
Дедо Ви Спас.

St.Bordjukov каза...

Адмирирам изказването на дедо Спас (19)! Ще го организирам много лесно! Първо в редакцията си плащате ваучър за коментари - примерно:
5 коментара - 5 лева
10 коментара - 8 лева
50 коментара - 30 лева
Лично ще броя кой колко вече е написал и после ще му рязвам правата до следващо предплащане. Ще напусна работа и ще броя коментари. Ще можете да плащате и през PayPal и през платен номер с SMS-и, като на "пъшкащ телефон".
Поздрав най-сърдечен!

St.Bordjukov каза...

а, ... и ще рязна дължината на един коментар на 256 символа! Макар, че са много.

Два месеца по-късно на Гената "многотиражката" ще излиза на гланцова хартия!

Анонимен каза...

Че то така,додат ли избори, вий ша червясате с пари с генадий.Те тогава всички тия де ги плюваме, ша ва изядат живи за туй че вий пари правите, а не само те !

Анонимен каза...

Донка президеТ

Анонимен каза...

23-ти Дона е вече бита карта история

Анонимен каза...

Стоенчо Борджуков или както те наричахме навремето ПИТАГОРЧО,не смяташ ли че ни погазваш правата и ни налагаш ЦЕНЗУРА.Ти и сега можеш да напуснеш работа нали цялото ти семейство, като почнеш от дядо ти Петко дава частни уроци по математика.За данъци да споменавам ли.

Анонимен каза...

А как разни пенсионерски вестници са по 60стр (ЦВЕТНИ) и струват по 70ст, а този вестник от
10-тина страници струва луди пари?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |