Анонимен дарител учреди награда „Пенчо Балев”

* Отличието (500 лв.) ще се връчва всяка година на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на СОУ „Васил Левски” * Същият анонимен дарител се поклони на литераторката Лина Мажгурова
100 години
Пенчо Балев, Лина Мажгурова
ПОРЕДЕН сериозен дарителски жест за 100-годишнината на гимназиалното образование в Троян, която отбелязваме през 2016-та. Да припомним – в началото на м. март светилото в онкохирургията проф. д-р Иван Гаврилов, завеждащ клиниката по гръдна хирургия в Онкологичната болница в София, дари за троянския юбилей 5000 лв.; с които през следващите пет години ще се дават награди на изявени ученици от СОУ „Васил Левски”, училището наследник на прочутата Троянска гимназия и основен организатор на юбилейните събития. Скоро след това, през м. април, първенецът на Випуск 1978 г. на Троянската гимназия – едрият бизнесмен Иван Радев, връчи на училището 10 хил. лв. за подготовката и излъчването в национален ефир на документален филм за гимназиалния юбилей. Сега, през м. май, в самото навечерие на светлия празник на българската просвета и духовност, се появи друг сериозен дарител, бивш възпитаник на Троянската гимназия, но държащ да остане анонимен.

ЕТО КАКВА бе волята на щедрия анонимен дарител. От негово име на 11 май, деня на първоучителите св. св. Кирил и Методий, бе връчена грамота и парична награда от 500 лв. на емблематичната троянска преподавателка по български език и литература Лина Мажгурова. Награждаването се състоя на педагогически съвет в СОУ „Св. Климент Охридски”, а грамотата и пликчето бяха връчени на г-жа Мажгурова от нейната някогашна ученичка и сегашен директор на училището Иванка Цекова (Лина, както я знаят поколения троянци, преподаваше литература в троянската гимназия „Васил Левски”, после заедно с други от колегите си постави началото на новото СОУ „Св. Климент Охридски”, където работи до своето пенсиониране).

НЕ ОБИЧАМ подобни публичности, но отидох на малката училищна церемония в знак на уважение към красивия жест и към човека, стоящ зад него, който и да е той, сподели пред Т21 г-жа Мажгурова; но не скри удоволствието си от признанието, както и учудването от необикновената случка. По същата причина, заради уникалността и важността на случилото се, ви представяме пълния текст на дарителската грамота.

На учителя – с любов!

ЛИНА МАЖГУРОВА – учителят, заслужаващ поклон. Всеотдайна, ярка, търсеща, артистична, млада, необикновена. Човек на литературата и духа. Учител творец, умеещ да увлича, обичащ и обичан от учениците си. Професионалист от най-висока класа, оставил своя следа в 100-годишнината на троянското гимназиално образование.

Искам – с тази скромна награда – да се поклоня на този изключителен учител, раздал себе си на поколения троянски деца. И тъй като парите са твърде груб израз на благодарност, те трябва да се приемат като укор към всички български правителства през последните 27 години, които с последователни усилия успяха да поставят българския учител в унизително материално положение.

11 май 2016 г., Троян
С възхищение и любов:
Един бивш ученик и неизменен почитател на Лина Мажгурова

ВТОРИЯТ сериозен дарителски жест на същия анонимен дарител е учредяването на годишна награда на името на знаковия троянски учител по математика и почетен гражданин на Троян Пенчо Балев (1920-2011). Наградата също е от 500 лв. и всяка година ще се връчва на най-изявения по математика и информатика ученик от завършващия випуск на СОУ „Васил Левски”; според волята на дарителя изборът ще се извършва от учителите по математика и информатика в училището. И за това отличие е подготвена специална грамота, където е записано следното.

Годишна награда „Пенчо Балев”

Връчва се на най-изявения ученик по математика и информатика, завършващ 12. клас на СОУ „Васил Левски”

УЧРЕДЯВАМ тази награда (500 лева) в памет на дългогодишния учител по математика в Троянската гимназия Пенчо Балев – еталон на преподавателско майсторство и стил, дисциплина, отдаденост на любимия предмет и на каузата да го преподава. Учител, с когото би се гордяло всяко българско училище и всеки български град. Много голям!

ПЕНЧО БАЛЕВ ще остане в историята на българското образование като един изключителен професионалист и първокласен математик. Нека носителят на тази награда да продължи и умножи добрите традиции на българската математика, за които г-н Балев има огромен принос.

С уважение и поклон към големия учител:
Един бивш ученик на Пенчо Балев

НЕКА ПРИПОМНИМ и друга, натрупала вече биография и авторитет дарителска инициатива за троянската просвета – на лондонския топ адвокат с български/троянски корени Джон Бризби, който през 2016-та за 25-ти път ще връчи своите награди за „талантливост и оригинално мислене през изтеклата учебна година” на над 30 ученици от всички троянски училища (по 100 лв. на човек заедно със специална грамота). Любопитното е, че наградата „Бризби” има своя дълбока предистория – през първата половина на миналия век подобно отличие за изявени троянски ученици е връчвал прапрадядото на г-н Бризби, известният български дипломат Константин (Кочо) хаджи Калчев. Церемонията до днес се провежда около 24 май в двора на троянското училище „Иван Хаджийски”, носело преди десетилетия името на дарителя.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Алкохолика колко дари?

Бианка каза...

Едно дарение е истинско,когато не се афишира!Поздравления и адмирации на Дарителя!

Анонимен каза...

Браво на този дарител! За разлика от Марин Радевски не бие барабана като дарява.

Анонимен каза...

Той и Марин толкова го бие...Ама тия покрай него, де се надяват на просия, се дерат като върколаци на негов гръб...

Анонимен каза...

Нека напомним и споменем с уважение за бащата ма г-жа Мажгурова прогимназиален учител.

Анонимен каза...

Нека по-често се сещаме за такива заслужили учители като г-жа Лина Мажгурова! Да е жива и здрава!
Троян - бъди горд с нея!

Анонимен каза...

Марин Радевски дарява
само ако гласове за господарите му от ГЕРБ
някой дава.
Това му е задачата,
за да си получи пачката.

Анонимен каза...

Вече втора поредна година, на 24 май, в ОУ „Иван Хаджийски” се дариха парични награди на изявени деца по математика, в памет на уважаваната и обичана учителка- Пенка Герганова. Не разбирам, защо продължава да не се разгласява и пише това добро дело.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |