Трапезарията за бедни отвори

* Всеки божи ден ще осигурява топъл обяд (супа и основно ястие) за
20 нуждаещи се троянци * Владиката Гавриил: „Човек трябва да има решимост, добри дела се вършат и днес”
Пътят към храма
Трапезарията тръгна, 17 април 2016 г.
КАРТОФЕНА супа и леща раздаваха на старта на трапезарията за социално слаби в Троян, създадена от 10-класничките Петя, Мария и Роберта (неделя, 17 април, 13:00 ч.). И още – много усмивки, много ентусиазъм и приповдигнато настроение, характерни за всяко хубаво начало. Трапезарията се помещава в две стаи в помощната сграда на троянската църква „Света Петка”, до камбанарията, и всеки божи ден ще осигурява топъл обяд (супа и основно ястие) за 20 нуждаещи се троянци. „Първото ни готвене, много вкусно се получи, харесаха го доста. А колкото до началото - отворихме една много добре оборудвана кухня, отвъд най-смелите ни очаквания”, сподели ни Петя, водачката на момичешкия отбор.

Мария, Роберта и Петя преди откриването
ДА ПРИПОМНИМ – всичко започна преди около месец, в средата на март, когато трите троянски момичета, ученички в ловешката Езикова гимназия, обявиха на страниците на Т21, че смятат да организират безплатна обществена трапезария в родния Троян. Идеята се зародила в училищния кръжок по религия, подкрепила ги преподавателката Мариана Казашка, помогнал и опитът им като помощнички в трапезарията към една от ловешките църкви. А най-напред споделили с Ловешкия владика дядо Гавриил, който им дал благословията си. От троянския храм пък осигурили помещенията, за което съдействал отец Марин. Трите момичета търсеха подкрепа. И тя не закъсня – дарители, основно известни троянски фирми, осигуриха кухненското оборудване (печка, хладилници, мивки, шкафове, посуда), материалите и майсторите за ремонта на помещенията, доставката на продукти и т. н. И точно месец по-късно всичко бе готово, включително – набирането на доброволци, които ще готвят и раздават храната по график, и подбор на най-нуждаещите се 20 души за безплатния обяд.

Със съученици от Езиковата, дошли за откриването - пред входа на Трапезарията
НА ОТКРИВАНЕТО, в окъпания от неделното слънце църковен двор, имаше немалко гости, сред тях и десетина съученици и приятели на Петя, Мария и Роберта от Езиковата гимназия. А както се полага, началото бе дадено с водосвет, отслужен съвместно от владиката дядо Гавриил, игумена на Троянския манастир епископ Сионий и председателя на троянския храм отец Марин.

Църковният ритуал и благослов, в средата е Ловешкият владика дядо Гавриил
„СКЪПИ братя и сестри, имаме честта да открием тази кухня за хора, които имат нужда. Това бе направено с усърдието на три момичета, които са от Троян и учат в Езиковата гимназия в Ловеч. В Ловеч повече от 10 години имаме кухня, където готвят за бедните, и на тях много им е харесало да готвят и хранят хора, които имат нужда, да помагат и са го предпочели пред разни други момичешки занимания. Харесало им е да правиш добро, защото когато правиш добро, започваш да усещаш в душата си една радост, която иначе няма как да познаеш. Много пъти някои се чудят как може да има такива „наивни” хора, които да помагат и да вършат добро безкористно. Но ако те знаят каква радост, какво щастие имат тези хора, тогава биха разбрали. Много хора, които аз не познавам, са помогнали. И ето, виждате ли – човек трябва да има решимост, добри дела се вършат и днес. Само трябва някой да се реши и Господ помага”, каза в благословията си дядо Гавриил. След запомнящото се владишко слово започна раздаването на храната.

Т21

 Още по темата: 

10 коментара:

Анонимен каза...

Аз желая успех на трапезарията. Надявам се да нямат проблеми с институции (понеже и такива случаи има), които иначе не вършат НИЩО, ама ако трябва да се направят на "тежки", могат да започнат да следят за изискванията си - колко хладилници, колко мивки, колко градуса, къде и как се съхранява това-онова ... Нормално, в къщи всички си съхраняваме продуктите от най-различно естество в ЕДИН хладилник, както имаме и по ЕДНА мивка, но в ресторантите така НЕ МОЖЕ. Та ... мисълта ми е - да не се допускат тези до това място, направено с любов, внимание и грижа за нуждаещите се хора!!!

Анонимен каза...

Гнус ме е вече.Гнус ме е от всичко в този град.Гнус ме е как от мизерията на бедните хора си правите фалшива реклама и имитация на християнски ценности.Толкова много писане,хвалене и гъзолизане за един картоф и леща.Душевната мизерия на троянеца е жестока.Подбор на най-гладните 20!?!?Как бе,душички,как определихте кой е най гладен, че на него да дадете картоф и леща?Колко човека бяхте на „откриването”?Със сигурност два пъти повече от гладните.Не ви ли стана малко неудобно от тези 20 най-гладни?Не се ли запитвате защо тези хора са докарани до това положение и от кого, че чакат за картоф и леща?

Анонимен каза...

Браво на момичетата и на всички помагачи!

Анонимен каза...

А ти какво направи ?

Анонимен каза...

Ами ако се окаже, че гладните са 30 или 40, кво прайм?
За тези за които няма да стигне гозба, ще стоят наоколо и ще се облизват, като котараци ли? Или ще има бой между гладуващите и който е най-силен от тях ще яде, който е слаб само ще духа супата!? Втори е напълно прав.
А за да не пита 4-ти "А ти какво направи?" ще му кажа, че като работя издържам поне трима пенсионери от парите дето ми взимат. И е работа на смотаната държава да се грижи за сиромасите и гладните, а не на едни хлапета, които утречка ще завършат и ще се пръснат наляво и надясно. И тогава Марин попа ли ще готви...?!
Аз съм твърдо "За" тази идея, но това да се върши от църквата, защото е призвана да помага на болните и слабите. Затова е канона. Обаче по традиция поповете са мързеливи и само за лапачката мислят.

Анонимен каза...

Ей троянци няма да се отърват от това комунистическо самосъзнание. Ама какво да се прави - малък град, завист зад всеки ъгъл, всеки гледа да намери кусур дори и за едно добро дело каквото е това /когато Църквата не прави - що не прави?, като прави нещо - защо го прави ? - какво искате изобщо?/, лицемерие навсякъде, но то и така ще си остане докато не измрат всички старчоци с комунистически убеждения в тоя градец. Радвам се, че не живея вече в него.

Анонимен каза...

Генадий най-успешната според теб Кметица Дона я няма на откриването.Защо ли.Или според нея в Троян няма социално слаби.Тя обеща,че ще увеличи доходите на Троянци.Ако съдя по моя джоб все още не е започнал да се пълни.Какво се шушка твоята успешна Кметица Дона.Тръгнала да ми аранжира витрините на търговците.

Анонимен каза...

Че тя като е преизбраха нейните доходи си ги увеличи веднага макар не точно колкото искаше ,ама възможно максимално за момента.Мисията е изпълнена за нея ,а ти ще почакаш още явно щом не ти се пълни джоба.

Анонимен каза...

8-ми искаш да кажеш,че най-успешната Кметица Дона лъже.Как може да удряш с лека ръка по реномето на Дончето.Генадий толкова пот хвърли да я хвали докато я изкара най-успешната Кметица,а ти сега да я хулиш че лъже.Дончето не лъже тя стрикно изпълнява думите на големия троянски комунист дядо ти Власи Власковски казани навремето.НА СВАТБА СЕ ДАРЯВАТ ПЪРВО СВОИТЕ.Е Доцка се дари с увеличение на заплатката защото няма европроекти за да взима процент за управлението им.

Анонимен каза...

ТРОЯНСКИ РИБАРИ
http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%8f%d0%b7-%d1%81%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b1%d1%8f/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |